2020. február 28. péntek Elemér

Itt vannak az igazi halálhozók: messze nem az új koronavírustól kell a legjobban félni?


Óriási port kavar napjainkban az eddig ismeretlen koronavírus rohamos terjedése. És bár Magyarországon eddig még nem történt megbetegedés, a világ 18 országába már eljutott a kór. Nem csoda, hogy a magyar Külügyminisztérium utazási szempontból az I. vagyis a nem javasolt kategóriába tette azt a kínai tartomány, ahonnan a vírus kiindult. Igen ám, csakhogy a világban megannyi más, igen súlyos, fertőző betegség is leselkedik áldozatokra várva, ráadásul a WHO szerint nem egy ezek közül sokkal több embert tudna potenciálisan megfertőzni, mint az új, 2019-es koronavírus. Mutatjuk, melyek ezek.

Javában tombol a koronavírus járvány a világban. A legfrissebb jelentések szerint a Kínából induló új szupervírus január 28-ig 132 ember halálát okozta Kínában, a fertőzöttek száma pedig már 5 974-re emelkedett. Világszerte ráadásul már 18 ország jelezte, hogy határain belül találtak fertőzött embert. Nem csoda hát, hogy nagyon rövid időn belül óriási koronavírus para lett úrrá a világon, némelyik repülőgép-társaság már fel is függesztette kínai járatait, miközben Ausztrália karaténsziget létrehozását javasolja. 

A koronavírus tehát jócskán felforgatta a világ járványügyeseit, és természetesen Magyarország is tett lépéseket a vírus rohamos terjedése után. Így például a Külügyminisztérium január 27-én turisztikai, utazási szempontból az I. vagyis a nem javasolt kategóriába tette át Kína Hupej tartományát.

Hupej tartomány és annak székhelye, Wuhan városa 2020. január 23. óta le van zárva, a tartományt és a várost elhagyni, oda belépni sem légi, sem szárazföldi úton nem lehet, így az oda tervezett utazásukat mindenképpen javasoljuk elhalasztani. A Kína egyéb területeire történő utazások során megfelelő körültekintést javasolunk

- írja tájékoztatásában a külügy. 

Vannak mások is

Bár most minden a koronavírusról szól, legalábbis annak egy eddig ismeretlen alfajáról, azért arról sem szabad megfeledkezni, hogy a világban jócskán tombolnak olyan kórok, amik a WHO jelenlegi tudása szerint, bizony jócskán súlyosabbak, mint a mostani koronavírus. Ehhez persze rögtön érdemes is hozzátenni, hogy a most rohamosan terjedő vírusról még nagyon kevés adat áll a tudósok rendelkezésére, de a WHO január 23-i előrejelzései szerint

az új koronavírussal (2019-nCoV) megfertőződött ember várhatóan, átlagosan 1,4-2,5 embert fertőz meg.

Ezzel a számmal pedig az új, 2019-es koronavírus jócskán elmarad az olyan gyilkos kóroktól, mint a kanyaró, a himlő vagy a járványos gyermekbénulás. E betegséget elkapó emberek ugyanis a WHO becslései szerint átlagosan, sorrendben: 12-18; 5-7; 5-7 embert fertőznek meg. Ez pedig a himlő vagy a járványos gyermekbénulás esetében is legalább kétszer akkora mennyiség, mint a mostani koronavírus esetén. Míg egy kanyarós 9-10-szer annyi embert fertőzne meg áltagosan, mint a most tomboló, eddig ismeretlen koronavírus. 

Mindez persze nem jelenti azt, hogy az új koronavírust félvállról kellene venni, sőt, senki nem is teszi. A következőket például jó, ha mindenki az eszébe vési: 

A megbetegedés kellő körültekintéssel kerülhető el, az ellene való védekezés a higiéniai szabályok fokozott betartásával lehetséges (gyakori és alapos kézmosás, fertőzött személyekkel való érintkezés elkerülése, nyers vagy ismeretlen eredetű hús - és tejtermékek fogyasztásának mellőzése).

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 2 millió forintos hitelösszeget és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 40 436 forintos törlesztőrészlettel a CIB nyújtja (THM 8,17%), de nem sokkal marad el ettől a Raiffeisen 40 505 forintos törlesztőt (THM 8,97%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni az Erste, az MKB, valamint a Cetelem konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

03.01-04.05
Országos

Lidl

02.27-03.04
Országos

Interspar

02.27-03.04
Országos

Spar

02.27-03.04
Országos

Auchan

02.27-03.04
Országos

Aldi

02.27-03.04
Országos

Tesco

02.27-03.04
Országos

Interspar

02.26-04.03
Országos

  Ajánlatunk