1 °C Budapest
Országos hiány van ebből a védőoltásból: rengeteg fiatalt érint

Országos hiány van ebből a védőoltásból: rengeteg fiatalt érint

2020. február 18. 10:45

Országosan tartós hiánycikk január óta a HPV, vagyis a humán papillóma elleni védőoltás. A gyógyszertárak kifogytak a több komponensű védőoltásból, és a rendelőkben is 40-50 fős várólisták alakultak ki a hiány miatt. A beszállítók tanácstalanok, a gyártó arról adott tékoztatást, hogy a hiány oka az oltási könyvbe ragasztható matrica gyártása miatt lakult ki. Azt ígérik, várhatóan márciusban sikerül korrigálni a fennakadást. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet közölte, hogy az általános iskolás oltóprogramot nem érinti a hiány, számukra ugyanis külön készletben jelenleg is elkülönítve áll az oltóanyag.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Hiányzik a gyógyszertárakból és a rendelőkből az a több komponensű HPV oltás, amelyet a hetedik osztályos lányok ingyen kapnak, a kereskedelmi forgalomban pedig 100 ezer forint az ára. A kilenc komponensű oltás a HPV több mint 100 alfaja közül az ellen a 9 ellen védene, amelyek a legsűrűbben okoznak méhnyakrákot és intimszemölcsöt. A patikákban egyre többen keresik sikertelenül a védőoltást, míg a rendelőkben több tucat főt számláló várólisták alakultak ki -derült ki az RTL Klub tegnap esti Híradójából.

Az vakcinát 15 év alatt kettő ütemben adják be, 15 év felett pedig három részletben kapják meg féléven belül. Ha valakinél már megkezdték az oltássorozatot és csúszik az ellátás akadozása miatt, a szakorvosok szerint nem szenved hátrányt, folytatólagosan kapja majd a hátralévő oltásokat. Az hetedik osztályos iskolás lányokat nem érinti jelenleg a hiány, számukra a kereskedelmi forgalomtól függetlenül, elkülönítve tárolják a vakcinákat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 5. vasárnap
Vilma
48. hét
December 5.
Advent (2.)
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 4. 19:20