Sokkoló: ennyien kapnak naponta fertőzést a magyar kórházakban

Sokkoló: ennyien kapnak naponta fertőzést a magyar kórházakban

2019. október 17. 09:00

Naponta nagyjából kétszázan kapnak valamilyen fertőzést a magyar kórházakban, a Nemzeti Népegészségügyi köztpont szerint összességében a betegek 3,5 százaléka kap el valamit az intézményekben.

Magyarországon a betegek 3,5 százaléka kap kórházi fertőzést, naponta pedig több mint kétszáz, az egészségügyi ellátással összefüggő infekciót regisztrálnak - közölte Oroszi Beatrix, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakmai vezetője az IME - Interdiszciplináris Magyar Egészségügy című szakfolyóirat egészségügyi konferenciáján. A Világgazaság tudósítása szerint elhangzott, hogy a kórházi fertőzések, a szigorú előírások betartásával akár 30-50 százalékkal is csökkenthetők lennének.

Magyarország az Európai Unió és az Egészségügyi Világszervezet globális betegbiztonsági programja alapján 2018-ban elindította az infekciókontroll-pályázatokat a fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézetek számára, a kórházi fertőzések visszaszorítására 2,1 milliárd forint uniós pályázati forrás áll rendelkezésre. Egy-egy kórház 60 millió forintra pályázhat - erről már Csányi Endre Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi szakmai irányításért felelős helyettes államtitkára beszélt.

A programhoz kapcsolódó finanszírozási feltételeket mindenképpen be kell építeni az egészségügyi büdzsébe - hangsúlyozta -, de ez még kidolgozás alatt van, a projekttel kapcsolatos nagyobb beruházások pedig elmondása szerint legkorábban 2021-ben valósíthatók meg.

A kórházi fertőzések visszaszorítására az országos tiszti főorvos öt módszertani levelet is megfogalmazott

- hangzott el a konferencián.

NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?