22 °C Budapest

Kell ez nekünk? Őssejt: életmentő, mégis csak a gazdagok kiváltsága

2019. május 17. 05:34

Bár 2002 óta adott Magyarországon a lehetőség az őssejtek tárolására, egyelőre körülbelül csak a szülők tíz százaléka él ezzel a lehetőséggel, amelyben nagy szerepet játszhat az is, hogy mennyibe kerül az őssejt levétel és tárolás. Mivel egy elég drága szolgáltatásról van szó, kevesek számára érhető el. Dr. Szatmári István, a Debreceni Egyetem Őssejt Kutató Laboratóriumának vezetője elmondta a Pénzcentrumnak, mire használhatóak jelenleg az őssejtek, mire lehetnek még jók a jövőben, és érdemes-e levetetni a köldökzsinórvért a szülőknek. Lapunk azt is megvizsgálta, mennyibe kerül jelenleg az egyes intézményeknél az őssejttárolás szolgáltatás.

Az eurocord statisztikái szerint 10954 esetben történt köldökzsinórvérből származó őssejt-transzplantáció Európában összesen 54 országban 1988-2014 között. Ebből 10110 esetben, azaz 92 százalékban nem rokontól származó őssejtet használtak. Tehát 26 év alatt csak 826 olyan eset volt, amikor a köldökzsinórvért családtag gyógyítására tudták használni. Magyarországon jelenleg 17 éve van lehetősége a szülőknek őssejtmegőrzésre magán sejtbankokban, és folyamatosan folynak a kutatások az őssejt-felhasználással kapcsolatban, illetve történnek őssejtkezelések, bár nem az a jellemző, hogy valaki a saját köldökzsinórból levett őssejtjeit kapja meg.

A köldökzsinórvér olyan vér, amely a szülést követően a köldökzsinórban és a méhlepényben marad. A köldökzsinór vérből és szövetből kinyerhető őssejtek nagy része olyan vérképző sejt, amely képes vörös- és fehérvérsejtekké, vagy vérlemezkékké átalakulni. Ezen kívül a köldökzsinórvérben található őssejtek egy része képes izom-, csont- és porcsejtekké specializálódni.

Milyen betegségekre nyújthat megoldást jelenleg az őssejt-kezelés?

Dr. Szatmári István elmondta lapunknak, hogy napjainkban leggyakrabban vérképző őssejteket használnak terápiás célból, melyek bizonyos leukémiák, a vérképzés egyéb zavarai, illetve súlyos immunhiányos betegség esetén alkalmazhatók. A kezelésekhez az őssejteket újszülöttek köldökzsinórvéréből, vagy felnőttek esetében csontvelőből tudják kinyerni. Az így nyert őssejteket jellemzően úgynevezett allogén transzplantációhoz használják. 

Ez azt jelenti, hogy másik személyből származó egészséges őssejteket juttatnak be a betegbe. Ez a típusú sejtterápia akkor alkalmazható, ha a donor sejtek immunológiai tulajdonságai hasonlóak/kompatibilisek a befogadó szervezettel, mindezek miatt közeli rokonok, illetve testvérek sejtjei is használhatók ilyen célra. 

- mondta el a Dr. Szatmári István. Hozzátette, hogy ezen túlmenően az idegen eredetű sejtek aktívan hozzájárulnak a leukémia sejteket elpusztításához, mindezek miatt az allogén őssejtek eredményesebben használhatók a leukémia leküzdésére mint a saját sejtek. Viszont elvileg létezik autológ sejtterápia is, vagyis amikor a kezelésekhez korábban levett, saját őssejtet használnak, viszont ez ritka. Mivel ha valakinél a betegség öröklődő defektus miatt fejlődik ki, a saját őssejtek nem segítenek, mert azok is ugyanúgy hordozzák a génhibát. Ezért használhatók eredményesebben a nem saját őssejtek.

Milyen betegségekre nyújthat megoldást az őssejt-kezelés a jövőben?

A szakértő kiemelte, hogy fontos terápiás eszköz lehet a jövőben az úgynevezett embrionális őssejt, illetve az ezekhez hasonló tulajdonságú indukált pluripotens őssejt (felnőtt sejtekből átprogramozással létrejött őssejt). Az embrionális őssejtek felhasználása sokkal szélesebb körű lehet, például ideg-, szívizom- vagy inzulintermelő sejtek is létrehozhatók a segítségükkel. Az ilyen sejteket alkalmazó terápiás készítmények egyelőre kísérleti fázisban vannak, csak néhány sejtterápiás klinikai vizsgálat elérhető jelenleg.

Például a szemideghártya regenerálására sikeresen használnak ilyen sejtforrást. Ezeknél az eljárásoknál még rengeteg kihívás van, de a jövőben néhány betegségnél (pl. szem makuladegeneráció, inzulinfüggő diabétesz, Parkinson betegség) az ilyen sejtforrás terápiás alkalmazása is bevezetésre fog kerülni

- mondta el Dr. Szatmári István. 

Valóban csodaszer lenne az őssejt?

Kezdetben az őssejt úgy került be a köztudatba, mint mindent gyógyító csodaszer, amelyből a jövőben egész szerveket lehet majd "növeszteni". Arról is megkérdeztük a szakértőt, van-e ennek a realitása. Válaszából kiderült, hogy bizonyos egyszerűbb, de fontos szervrészeket, mint a szívbillentyű vagy a légcső már elő tudnak állítani mesterségesen őssejtek felhasználásával. Viszont arra még várni kell, hogy szívet vagy májat hozzanak létre őssejtekből, mert jelenleg bonyolultabb szerveket teljes nagyságban és működőképes formában még nem képes a tudomány mesterségesen létrehozni.

Jelenleg a szervek miniatűr formái, az úgynevezett organoidok viszont előállíthatók lombikban őssejtekből, amelyek csak nagyon leegyszerűsített primitív formái az igazi szerveknek. Az organoidok alkalmasak különféle betegségek modellezésére.

Ugyanolyan hasznos a köldökzsinórvérből nyert őssejt, mint a csontvelőből kivonható?

Gyakori ellenérv a köldökzsinórvér levétel és őssejt tárolás ellen, hogy kevés az a mennyiség, ami kinyerhető a köldökzsinórvérből és -szövetből, és emiatt ha egy felnőtt kezeléséhez őssejtre van szükség, akkor arra nem lesz elegendő az eltárolt minta. Tehát az őssejtbankban tartott sejteket csak gyermekek kezeléséhez lehet használni, egyéb esetben legtöbbször csontvelőből kell azokat kinyerni. Azzal kapcsolatban, hogy tárolásukban, felhasználásukban eltér-e a egyik vagy másik forrásból származó őssejt, Dr. Szatmári István elmondta:

A köldökzsinórvérből származó őssejtek tulajdonságai hasonlóak a felnőtt csontvelőből nyert vérképző őssejtekhez. Mindkettő hosszúideig tárolható fagyasztva.

Azt is gyakran olvashatjuk ellenérvként az őssejttárolással kapcsolatban, hogy nem érdemes 20 éven át tárolni, hiszen a sejtek szavatossága nem tart ki addig. Ezt cáfolta a szakember, akinek elmondása szerint a jelenlegi technológiák mellett a mélyfagyasztott sejtek évtizedekig eltárolhatók: az alkalmazásuknak tehát nem a tárolás a gátja.

Állami vagy magán őssejtbank szolgálja inkább a gyógyulást?

Számos nyugati országban léteznek már közösségi őssejtbankok, melyek lehetővé teszik minták tárolását és felhasználását bárki számára, hasonlóan a vérbankokhoz. A közösségi őssejtbank célja, hogy gyógyászati kezelések számára minél több mintát el tudjanak tárolni, hogy a betegeknek a legmegfelelőbb sejteket transzplantálhassák. Mivel Magyarországon nincs ilyen bank, szükség esetén külföldi intézményekből szerzik be az egészségügyi intézmények a létfontosságú sejteket. Abban a legtöbb szakember egyetért, hogy szükség lenne egy állami fenntartású, közösségi sejtbank létrehozására.

Hasznos lenne olyan állami finanszírozású közösségi őssejtbankot létrehozni, ahol ingyenesen kerülnének begyűjtésre és tárolásra a köldökzsinórvérből származó vérképző őssejtek. Ez a közösségi bank lehetővé tenné a vérképző őssejtek viszonylag szélesebb felhasználását, hiszen itt nemcsak saját célra, hanem az egész közösség számára rendelkezésre állnának az őssejtek

- mondta el Dr. Szatmári István. A magán őssejtbankoknál szerencsésebbnek tartja a közösségi formát, ugyanis így lehetőség lenne átadni a köldökzsinórvér mintákat ingyenesen. A privát bankok ugyanis csak saját célra tárolnak őssejtet, így csak akkor használhatók fel, ha a mintát szolgáltató gyermeknél alakul ki vérképzési betegség, vagy ami valamivel gyakoribb, hogy testvér vagy rokongyermek gyógyulására alkalmazzák.

Én azt szoktam tanácsolni, ha valakinek sok pénze van, akkor baj nem származhat belőle, ha fizet és tároltatja az őssejteket. Ugyanakkor annak a valószínűsége, hogy az így tárolt sejtek hasznosulnának roppant kicsi.

Azt a jelenleg működő magánbankok is propagálják, hogy jöjjön létre egy közösségi bank, amelyben ingyenesen lehet tároltatni az őssejteket. Merhala Zoltán, a Czeizel Intézet vezetője egy interjúban azt is elmondta, hogy a magán intézmények segíteni is tudnák egy állami őssejtbank létrehozását:

A profitorientáltan működő őssejtbankok a tapasztalati és technológiai hátteret már biztosítani tudják, illetve a minták begyűjtésében is segítséget nyújthatnak a nagyobb "állami" banknak.

Mennyibe kerül az eljárás?

A Cord Blood Center a honlapja szerint Európa második legnagyobb őssejtbank hálózata, ahol több mint 167 ezer gyermek őssejtjét őrzik. Jelen vannak Csehországban, Szlovákiában, Romániában, Olaszországban, Ausztriában és Magyarországon, 1999 és 2019 között 77 őssejt transzplantátumot adtak ki kezelésekhez. Ebből három esetben kezelték a beteget Magyarországon: 2011-ben egy Peason szindrómában szenvedő csecsemőt és 2012-ben egy adrenoleukodisztrófiás gyermeket adományozott őssejttel,és 2017-ben egy neuroblasztómiás csecsemőt saját őssejttel.

A Cord Blood Centernél választhatunk különféle szolgáltatási csomagok közül. A Standard szolgáltatás tartalmazza regisztrációs díjat, a levételhez szükséges felszerelést, szállítást, a minta vizsgálatát, előkészítését a tároláshoz. Egyösszegű befizetés esetén a Standard csomag ára 149 ezer forint. Egy évi tárolási költsége 19200, tíz évre 115200, húsz évre pedig 192 ezer forint egyösszegű befizetés esetén. Részletfizetésre is van lehetőség, ha három részletben fizetünk akkor 7450, ha tizenkét részletben akkor 14896 forinttal fizetünk többet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Premium szolgáltatás az igénybevétele esetén a köldökzsinórvér nemcsak a köldökzsinórból, hanem a méhlepényből is levételre kerül, így növelve a levett őssejtek számát.

A Premium csomag egyösszegben 249 ezer forint, és ha húsz évre eltároltatjuk a mintát, még további 242 ezer forint költséggel kell számolnunk, így összesen csaknem félmillió forintba kerül az őssejt levétel és tárolás.

Akár a Standard, akár a Premium csomagot választjuk, kérhetjük, hogy a köldökzsinór szövetet is tárolják el, ebben az esetben a levétellel kapcsolatos összes költség 99 ezer forint, és a húsz év tárolásé még további 50 ezer forint. 

A Czeizel Intézet őssejtbankja, a Future Health Biobank szolgáltatása tartalmazza az őssejtek megőrzéséhez szükséges eljárásokat: a minták gyűjtéséhez szükséges mintavételi készletet, a minta biztonságos szállítását a laboratóriumba, ezek feldolgozását, minőségének ellenőrzését, és megőrzésüket 20 éven át. 

Egyösszegű fizetés esetén, ha csak a köldökzsinórvér őssejtjeit tároltatjuk el, annak ára kedvezményesen 295 ezer forint, mivel a Czeizel Intézet 100 ezer forinttal támogatja az eljárást. Ha 12 hónapos részletekben fizetnénk ki a szolgáltatást, az összköltség 331 ezer forint is lehet. 24 hónapon át tartó részletfizetés esetén pedig 368 ezer forint összesen a levétel és tárolás költsége. 

Amennyiben köldökzsinór-szövetet is szeretnénk tároltatni, 395 ezer forintot kell egy összegben kifizetnünk.

Mindez 12 hónapos részletfizetéssel összesen 439 ezer forint, míg 24 hónapos konstrukcióban 488 ezer forint. Ha a minta nem tárolható a laboratóriumi feldolgozás eredményei alapján, akkor csak az adminisztrációs díj, vagyis 50 ezer forint kerül felszámításra.

A Cryo-Save - melyet Európa vezető őssejtbankjának nevez a honlapja - 25 évig tárolja el az őssejtmintákat. Elvileg a 110 ezer forint az alap, és 220 ezer forint kedvezmény a kombinált tárolás (vér + szövet) esetén áprilisig élt, de a kalkulátor még mindig mutatja. Mi mindenesetre a normál díjszabást vesszük alapul. Csak a köldökzsinórvérből nyert minták tárolása egy összegben 385 forint, 12 havi részletekben összesen 408 ezer forint, 24 havi részletekben pedig 438 ezer forint. 

Ha köldökzsinór-szövetet is tároltatnánk, akkor egyösszegű fizetés esetén 595 ezer forinttal költséggel kell számolnunk, ha pedig 12 havi részletekben fizetünk összesen 630 ezer, 24 havi fizetés esetén pedig 672 ezer forintot fizetünk a szolgáltatásért. 

A Humancell Egészségügyi Szolgáltatónál három csomag közül választhatunk, a kezdeti tárolás pedig 20 évre szól. A Solo szolgáltatáscsomag egy készítménynek, a köldökzsinórvér őssejtnek több egységre osztott fagyasztva tárolását tartalmazza. Amikor átvesszük a mintavételhez szükséges készletet, 65 ezer forintot kell kifizetnünk, majd 12 hónapon át 33500 forint kamatmentes részletet, tehát összesen 467 ezer forintot. 

A Duo szolgáltatáscsomag két készítmény, a köldökzsinórvér őssejt és köldökzsinór-szövet több egységre osztott fagyasztva tárolását tartalmazza, a készlet ebben az esetben szintén 65 ezer forint, a havi részletek viszont 44 ezer forint kiadást tesznek ki. Így az eljárás teljes költsége 593 forint lesz. A Trio szolgáltatást akkor tudjuk igénybe venni, ha a szúráshelyektől és véralvadéktól mentes köldökzsinór minta több, mint 35 cm hosszúságú. Így köldökzsinór-szövetet és őssejtet is tárolhatunk. 

Ebben az esetben a havi részlet 52 ezer forint, amely a 65 ezer forintos alapdíjjal együtt összesen 689 ezer forint.

A Krio Intézetnél 4 csomag közül választhatunk: ha csak köldökzsinórvér tárolást kérünk, a 25 ezer forint alapdíjú Piros csomagot válasszuk. Ha placentából is szeretnénk köldökzsinórvér mintát kinyerni, akkor a 35 ezer forintos Sötétkék csomagot válasszuk. A Kék csomag ugyanebben az alapárban van, ha ezt választjuk a köldökzsinórvér mellett még szövetet és izolált őssejtet is levetethetünk. A 45 ezer forint alapdíjú Arany csomag tartalmazza az összes fajta mintavételt. Viszont a pontos további árak nem nyilvánosak, csak ajánlatkérés útján tudhatjuk meg, mennyit kell végül fizetnünk. 

Még mindig kevesen döntenek az őssejt magánúton történő tárolása mellett, hiszen elég költséges eljárás, és a felhasználása is korlátozott. Az eljárás anyagi vonzatától és a lelkiismereti tehertől is megkímélhetné a családokat egy központi, közösségi őssejtbank létrehozása, amelynek létrehozását a magán és az állami szektorban dolgozó szakemberek egyaránt támogatnák.

NEKED AJÁNLJUK
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?