25 °C Budapest
Van miért aggódni: egyre több az alkoholista Magyarországon

Van miért aggódni: egyre több az alkoholista Magyarországon

2019. május 13. 16:02

Ma Magyarországon 800 ezer alkoholista van, és évente 30 ezren halnak meg az ital következtében.

Egy átlagos magyar évente 14 liter 96 százalékos tiszta szeszt iszik meg, de még riasztóbb adat, hogy a Hévízi-tó medréből a magyar lakosság évente háromszor inná ki a tiszta szeszt. Ezzel az eredménnyel nyolcadikak vagyunk a világranglistán, olyan országokat előzünk meg, mint Andorra, Moldova, Oroszország vagy Ukrajna.

Ennek köszönhetően évente közel 30 ezren halnak meg itthon valamilyen alkohol okozta megbetegedésben, amellett, hogy 20 ezer honfitársunkat pedig a dohányzás viszi el. 

Az alkohol az egyik legjobb feszültségoldó szer - sokan már kamaszkorban rátalálnak, és megtanulják, hogy remekül használható bizonyos kényes a kommunikációs szituációkban 

 - mondta el Dr. Zacher Gábor a FEM3 Café című műsorban.Semmi gond nem lenne, ha megálljt tudnánk parancsolni magunknak, és a harmadik pohár alkoholt már nem innánk meg. 

Ma Magyarországon 800 ezer alkoholista van, nagyrészt azok, akik éppen a szociális mintát mutatják a fiataloknak.

Orvosilag igazolt, hogy ha mindkét szülő alkoholbeteg, akkor 70 százalék, ha csak az egyik szülő, akkor 50 százalék az esélye hogy az illető szintén inni fog genetikai okokra visszavezethetően, ám a maradék 50 százalék a szociális minta, és persze a kortárscsoport kihívások. 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem azt mondom, hogy ne igyunk, az álságos lenne, csupán egy normális keretrendszerre lenne szükség, amin belül eligazodhatnak a gyerekek. Tanulja meg azt az egy mosdatót: ne legyen harmadik!

Ez egy működőképes rendszer lenne, ellentétben a tiltással és a riogatással, ami legtöbbször nem vezet eredményre. A szakember szerint meg kell tanítani az embereket kulturáltan alkoholt fogyasztani: ne arról szóljon a buli, hogy szétcsapjuk magunkat. A példamutatásnak óriási szerepe van.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?