11 °C Budapest
Van miért aggódni: egyre több az alkoholista Magyarországon

Van miért aggódni: egyre több az alkoholista Magyarországon

2019. május 13. 16:02

Ma Magyarországon 800 ezer alkoholista van, és évente 30 ezren halnak meg az ital következtében.

Egy átlagos magyar évente 14 liter 96 százalékos tiszta szeszt iszik meg, de még riasztóbb adat, hogy a Hévízi-tó medréből a magyar lakosság évente háromszor inná ki a tiszta szeszt. Ezzel az eredménnyel nyolcadikak vagyunk a világranglistán, olyan országokat előzünk meg, mint Andorra, Moldova, Oroszország vagy Ukrajna.

Ennek köszönhetően évente közel 30 ezren halnak meg itthon valamilyen alkohol okozta megbetegedésben, amellett, hogy 20 ezer honfitársunkat pedig a dohányzás viszi el. 

Az alkohol az egyik legjobb feszültségoldó szer - sokan már kamaszkorban rátalálnak, és megtanulják, hogy remekül használható bizonyos kényes a kommunikációs szituációkban 

 - mondta el Dr. Zacher Gábor a FEM3 Café című műsorban.Semmi gond nem lenne, ha megálljt tudnánk parancsolni magunknak, és a harmadik pohár alkoholt már nem innánk meg. 

Ma Magyarországon 800 ezer alkoholista van, nagyrészt azok, akik éppen a szociális mintát mutatják a fiataloknak.

Orvosilag igazolt, hogy ha mindkét szülő alkoholbeteg, akkor 70 százalék, ha csak az egyik szülő, akkor 50 százalék az esélye hogy az illető szintén inni fog genetikai okokra visszavezethetően, ám a maradék 50 százalék a szociális minta, és persze a kortárscsoport kihívások. 

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Nem azt mondom, hogy ne igyunk, az álságos lenne, csupán egy normális keretrendszerre lenne szükség, amin belül eligazodhatnak a gyerekek. Tanulja meg azt az egy mosdatót: ne legyen harmadik!

Ez egy működőképes rendszer lenne, ellentétben a tiltással és a riogatással, ami legtöbbször nem vezet eredményre. A szakember szerint meg kell tanítani az embereket kulturáltan alkoholt fogyasztani: ne arról szóljon a buli, hogy szétcsapjuk magunkat. A példamutatásnak óriási szerepe van.

NEKED AJÁNLJUK
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?