9 °C Budapest

Durva áremelés a magánklinikákon: ennyiért vállal gyermeket a magyar elit

2019. április 16. 11:06

Nem véletlen beszélünk egyre gyakrabban családtervezésről: a terhesség, szülés, és gyermeknevelés komoly anyagi megterhelést jelent a családoknak, amellyel előre kell kalkulálni. Egyre több opció kínálkozik a kismamák számára: választhatja az állami, ingyenes szülést - mely rengeteg kényelmetlenségnek teszi ki a családot -, szülhet fogadott orvosnál, vagy elmehet egy magánklinikára. De mekkora kiadásokkal kell számolnia annak, aki a magánegészségügyi szolgáltatás kényelmére, biztonságára vágyik? Ha már a terhesség is súlyos százezrekbe kerül, mennyit kérnek a magánszülésért? A Péncentrum piaci körképe szerint ráadásul az utóbbi időben jelentős drágulás történt a magánszülési ajánlatokat tekintve. Míg tavaly 600 ezer forint körül mozgott a legtöbb a szülési csomag ára, idén százezer forinttal is többe kerülhet ugyanaz a szolgáltatás.

Bár az állami egészségügyi ellátásban mind a terhesség idejére szóló vizsgálatok, mind a szülés támogatott és ingyenes, a gyakorlatban sokan döntenek a fogadott orvos, vagy szülésznő lehetősége mellett. Ezért a szolgáltatásért természetesen fizetni kell, általános tapasztalat szerint az orvosnak a konzultációs díj tízszeresét. Tehát, ha 10-15 ezer forintot fizetett a kismama a nőgyógyásznak alkalmanként, akkor 100-150 ezer forintba fog kerülni a szülés. Ezen túl fixáras tarifák is vannak. Ez a rendszer sokakat felháborít, hiszen túlnyomórészt ugyanúgy az állami, többágyas kórtermekben helyezik el a "fizető" kismamát, és súlyos történeteket is hallani arról, hogy az orvos hamarabb indítja be a szülést, hogy az akkor történjen, mikor ő "ráér". 

Hányan választják a magánszolgáltatókat?

A KSH Népességtudományi Kutatóintézet által indított friss kutatás szerint a várandósok 97 százaléka a állami kórházban vagy klinikán szülne, és csak 2 százalékuk szülne magánúton (az otthonszülők száma elenyésző.). A kismamák 35 százalékának van vagy lesz választott szülészorvosa, 29 százalékának választott szülészorvosa és szülésznője is, 5 százalékának csak választott szülésznője.

Tehát az állami ellátás a többség számára inkább csak a helyszínt jelenti, a szolgáltatásokat illetően sokan saját zsebből is hozzájárulnak a szüléssel kapcsolatos költségek finanszírozásához - írja a KSH kutatása. Korábbi cikkünkben azt vizsgáltuk, hogy milyen vizsgálati csomagokat kínálnak a magánszolgáltatók a terhesség idejére, ezúttal a Pénzcentrum azt vette sorra, milyen ajánlatok érhetők el a szülés előtt álló nők számára, és milyen összegekért.

Róbert Magánkórházban több csomag közül is választhatunk. Az Arany csomag 455 ezer forint, mely magában foglalja a magánklinikai szülést az ügyeletes orvossal és szülésznővel, a műtői költségeket császármetszés esetén, az apás szülést, gyermekágyi ápolást, az újszülött ellátást. Az elhelyezés kétágyas szobában történik, 2 éjszaka ára és étkezés van még az árban. 

A Platina csomag 695 ezer forintért tartalmazza ugyanezeket a szolgáltatásokat, de már választott orvossal és szülésznővel, plusz 1 éjszakával, családi vagy egyágyas szobában történő elhelyezéssel és a kísérője részére biztosított étkezéssel. Ezen túl még szoptatási tanácsadás is van a csomagban. 

A Gyémántcsomag kiegészül a szükség esetén adott érzéstelenítővel, még egy plusz éjszakával, a Czeizel Intézet köldökzsinórvér és szövet levétel és 1 éven át tartó tárolás szolgáltatásával. Ha az újszülöttnek szüksége van rá, oxigénterápia, kékfény terápia, és infúziós terápia is van a csomagban. Ezen túl még taxiszolgáltatást is biztosítanak Budapesttől 40 km-re távolságig oda-vissza. Mindez majdnem 1,5 millió forintba kerül.

Tehát a fogadott orvosnak fizetendő díjnak a tízszeresét is fizethetjük egy magánszülésért.

Ha a választott csomagban foglaltakon felül kérünk további szolgáltatásokat, természetesen felárért erre is van lehetőség. Plusz bent töltött éjszakánként kétágyas szobában 50 ezer forint/éj, családi vagy egyágyas szobában 80 ezer forint/éj költséget számítanak fel. A köldökzsinórvér 20 éven át tartó tárolásáért az Arany és Platina csomag választása esetén, 295 ezer forintért, Gyémánt csomag esetén 274 ezer forintért kérhetjük. 

 A Dr. Rosemagánszülészetén a hüvelyi szülés érzéstelenítéssel és anélkül, illetve a császármetszéses szülés is 1082700 forinttól kérhető, műtét esetén kérhetünk sterilizációt 125400 forint felárért. 

A Maternity klinikán az alap szülési csomag nem választott orvossal 680 ezer forintba kerül. Ebben benne van a természetes szülés, vagy császármetszés levezetése, epidurális fájdalomcsillapítás, vagy műtéti érzéstelenítés, 2 éjszaka komfortos családi szobában étkezéssel, 1 választott kísérővel, valamint az édesanya és az újszülött megfigyelése, ellátása. Tartalmazza továbbá a császármetszés esetén egy alkalmas gyógytornát, szoptatási tanácsadást, az anyakönyvezést és védőnői szolgáltatást. 

Ha saját orvossal szül a kismama, a csomag ára 730 ezer és 830 ezer forint között mozog. Plusz szolgáltatásként ebben még benne van a 38. héttől végzendő vizsgálatok ára is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Hogy ne jelentsen anyagi problémát a gyermekvállalás, érdemes előre tájékozódni az árakról, megtakarítani - egészségbiztosítást kötni - vagy ha várhatóan kölcsönre lesz szükségünk, kalkulálni a havi törlesztőrészlettel.

Az Exkluzív szülési csomag az alapcsomagok szolgáltatásain felül nem csak az orvos, hanem a szülésnő kiválasztását is biztosítja, a szülést követően 3 éjszakát családi VIP szobában, személyzettel és A’la Carte étkezést két fő részére. Továbbá tartalmazza az egyéni gyógytornát minden nap, a személyre szabott dietetikai tanácsadást, és egy fotóalbumot is az újszülöttről.

Az exkluzív szülés nagyjából annyiba kerül, mint egy luxusnyaralás a Karib-szigeteken két főre: 1,8 millió forintba.

Vidéken is nehéz megúszni egymillió forint alatt a magánszülést

A nyíregyházi Finnamed magánklinikán az exkluzív szülészeti csomag ára 890 ezer forint, császármetszés esetén 90 ezer forintos felárral. Ha extra napokat szeretnénk bent tölteni a kórházban, napi ötszöri étkezéssel és ápolási díjjal 39 ezer forintba kerül egy éjszaka. 

A pécsi Da Vinci Magánklinikán a hüvelyi szülés 850 ezer forint, míg a császármetszés 990 ezer forint. Ezen felül az előbbi esetben két, utóbbiban három éjszakára szóló ellátásért napi 25 ezer forintot számítanak fel. 

Egyre emelkednek az árak

A magánszolgáltatók árai az utóbbi időben jelentősen emelkedtek, korábban - nagyjából egy évvel ezelőtt - a Róbert Károly Magánkórházban 342 ezer forinttól volt elérhető a magánszülés szolgáltatás. A Maternity Magánklinikán 590 ezer forintba került egy kismamának a gyermeke világra hozása, amelyben benne volt az orvosválasztás, fájdalomcsillapítás és gyógytorna is. 

A Finnamed klinikán 500 ezer és 700 ezer forint közötti összeget kértek a szülésért, míg a Dr. Rose Magánkórházban egy éve 963 ezer forint volt a hüvelyi szülési csomag érzéstelenítéssel, a császármetszés pedig 1 millió forint. 

Az árak egyelőre nem mindenhol változtak, de az például látszik, hogy ma egyre kevesebb helyen tesznek különbséget az árban a császármetszéses és hüvelyi szülés között.

Viszont az biztos, hogy a magánklinikák egyre keresettebb alternatívát jelentenek az állami ellátással szemben az egészségügyi piacon. A magánegészségügy jelentősségét az is növeli, hogy hozzájárul a szektor "kifehéredéséhez", tehát hogy visszaszoruljon a hálapénz-rendszer, valamint jelentős terhet vesz le az állami intézményekről. 

Ezért is indulhatott el egy olyan folyamat, hogy az állam olyan intézkedés bevezetését is elképzelhetőnek tartja, mely az egymástól eddig különválasztott ellátási rendszerek együttműködését szorgalmazza. Az MNB nemrég megjelent javaslatcsomagjának része a magyar egészségügyi rendszer fejlesztése is. Ez többek között indítványozza a társadalombiztosítási források átcsoportosítását a magánszektorba, azonban ez nem csak az állami ellátási rendszer fehéredését segítheti, hanem az árak emelkedését is előidézheti. Pedig a magánegészségügyi szolgáltatások árai így is kevesek számára teszik lehetővé a minőségi ellátás igénybe vételét. Függetlenül attól, hogy fogtömésről, csípőprotézis műtétről, vagy egy gyermek világ világra hozásáról van-e szó.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem