21 °C Budapest

Ennyit költ egy VIP-kismama: lassan luxus lesz a szülés Magyarországon

2019. április 9. 05:34

A terhesség alatt számos vizsgálaton kell kötelezően részt vennie a kismamának. Ezeket természetesen elvégeztetheti állami intézményekben is, mert mind a terhesség, mind a szülés támogatott a társadalombiztosítás által. Azonban egyre többen választják legalább egy-egy vizsgálat erejéig a magánszolgáltókat annak ellenére, hogy egyes szűrésekért akár több 10 ezer forintot is kell fizetni. Csak a várandósság alatt több százezer forintos költsége keletkezhet a családoknak, és ez még csak a kötelező vizsgálatokat fedezi. Ha az ajánlott, válaszható vizsgálatok árait is számbavesszük, milliós kiadás is lehet a terhesség. 

Noha a terhesség és a szülés társadalombiztosítás által támogatott, tehát ingyenes "szolgáltatás", egyre többször hangzik el az a számvetés, hogy a pároknak bizony mélyen a zsebébe kell nyúlniuk, mire világra jön a baba. Hogy miért? Nos, egyrészt hiába ingyenes, a hálapénz-intézménye miatt még a TB-rendszer keretében igénybe vett szolgáltatás során is gyakorta kell fizetni. Másrészt az állami egészségügyi rendszer állapota miatt egyre többen vesznek igénybe magán-egészségügyi szolgáltatásokat, melyek már az állami ellátás alternatíváját képezik szinte minden területen. A nőgyógyászat- és szülészet szolgáltatások is számos magánszolgáltatónál érhetők már el az országban. A Pénzcentrum most ez utóbbit vette alaposabban is górcső alá.

A privát szolgáltatóknál nem csak az egyes kötelező vizsgálatokat végeztethetjük el, különböző csomagokat is választhatunk, melyek a személyes igényekhez alakíthatóan tartalmaznak várandósok számára kötelező és javallott vizsgálatokat is. A személyre szabott szolgáltatásoknak, és az extra figyelemnek persze el is kérik az árát. Nincs is ezzel semmi gond, olyannyira, hogy egyre több szakmai szervezet és állami intézmény javasolja a magán-rendszer előtérbe helyezését. Az MNB szakértőinek legújabb versenyképességi javaslatcsomagjának a magyar egészségügy fejlesztésére vonatkozó része olyan javaslatokat is megfogalmaz, amelyek hatalmas lökést adhatnak a magánegészségügynek, főként a gyermekvállalás és egészségügy összefüggésében. A javaslat része az is, hogy társadalombiztosítási forrásokat csoportosítsanak át a magánegészségügybe, ezzel is szélesítve azok körét, akik igénybe tudják venni a drágább szolgáltatást.

Megfontolásra javasoljuk továbbá, hogy a terhesség időszaka alatt a várandós nők magánorvosi költségeihez számla ellenében járuljon hozzá a társadalombiztosítás. A hozzájárulás mértéke lehetőleg 50 és 80 százalék között kerüljön meghatározásra, illetve a támogatásnak legyen egy összesített összegre vonatkozó felső korlátja

- írják a javaslatban.

Egy ilyen lépésnek két fő, egymással részben ellentétes, hatása lehet: egyrészt könnyítene a gyermeket váró családok anyagi terhein, másrészt viszont a társadalombiztosítási források átcsatornázása a magánegészségügybe a magánszolgáltatások árának emelését vonhatja maga után. Áremelést viszont már így is megfigyelhetünk a különböző magánszolgáltatóknál, főként a szülés költségeit illetően. Mindettől persze nem feltétlenül kell megijedni, hiszen az öngondoskodási-hajlandóság organikus növekedése mellett finanszírozói oldalról is egyre inkább belép az állam a gyermekvállalás, mint egészségügyi kiadások piacára. Ilyen gyakorlat például az egészségpénztári, illetve egészségbiztosítási konstrukciók támogatása, de részben a friss családvédelmi program több pontját is lehet ekképp értékelni. Na, de nézzük, mennyibe kerül az "exkluzív" ellátás az első 9 hónapra vonatkozóan.

A terhesség ideje alatt elvégzendő vizsgálatok:

  • Az első 13 hét alatt kötelező vizsgálat a vérkép és vizeletvizsgálat, a Hepatitis B és vérbaj szűrések, vércsoport és vörösvértest vizsgálat. A fogorvosi vizsgálat is fontos része a terhesség kezdeti szakaszában elvégzendő szűréseknek. A 11. és 13. hét között az első ultrahang vizsgálatot is meg kell ejteni
  • A második trimeszter 18. és 22. hete között szintén el kell végeztetni a kötelező ultrahang vizsgálatot, illetve egy újabb vérképet. Ebben a szakaszban esedékes a terheléses vércukorvizsgálat is.
  • A harmadik trimeszterben újabb vizelet és vérvizsgálatra lesz szükség, illetve szükség van egy kardiotokográfos (CTG) szűrésre is, mely a magzat szívműködését és a méh aktivitását vizsgálja. 

Természetesen ezek mellett még vannak olyan szűrések, amelyeket bizonyos kockázatok esetén érdemes elvégeztetni, vagy ha normáltól eltérő értékeket mutatnak, többször megismételni. Nem is beszélve az olyan szolgáltatásokról, amelyek nem kötelezőek, de sok szülőt elcsábít a lehetőség, mint például a 4D babamozi. 

Mindennek ára van

Általában, ha dönenünk kell állami és magánegészségügyi ellátás között a szolgáltatás színvonalának és árának arányában hozzuk meg a döntést, illetve még a várakozási idő is fontos tényező. Ha a pénz nem lenne akadály, legtöbben a magyar magánegészségügyi intézményeket választanák az államiak helyettderült ki a CIG Pannónia Életbiztosító kutatásából. Vannak azonban olyan egészségügyi helyzetek, amikor hajlamosabbak vagyunk az érzelmeink alapján dönteni, hogy mennyire érezzük magunkat kényelmesen, biztonságban, jó kezekben

A terhesség és a szülés tipikusan az az egészségügyi helyzet, amikor az érzelmi tényező még sokkal nagyobb súllyal esik latba, és a családok hajlamosabbak többet fizetni, hogy biztonságban tudják születendő gyermeküket. Hogy ne jelentsen anyagi problémát a gyermekvállalás, érdemes előre tájékozódni az árakról, megtakarítani - egészségbiztosítást kötni - vagy ha várhatóan kölcsönre lesz szükségünk, kalkulálni a havi törlesztőrészlettel.

A Pénzcentrum megvizsgálta, milyen árakkal vannak jelen az egészségügyi piacon egyes magánszolgáltatók. A privát egészségügyi intézmények által kínált csomagok többnyire még kedvezményesek is, de egyes helyeken, ha a terhesség alatt minden kötelező vizsgálatot náluk végeztetünk, több százezer forintot is ott hagyhatunk. 

Pedig ezek az árak csak a terhesség idejére vonatkoznak, a szülés költségeit nem tartalmazzák.

A Synlab labordiagnosztikai szolgáltatónál az első, második és harmadik trimeszterre eső vizsgálatokat vehetjük meg külön csomagban. A 12. hétig elvégzendő vizsgálatokat egy komplex labort tartalmazó Gólya csomag kedvezményes áron 37 ezer forintba kerül. A II. trimeszter laborcsomagja a 24. hétig elvégzendő szűréseket foglalja magában, mely kedvezményesen 9900 forint. A III. trimeszterre szóló Gólya csomag ára 19000 forint és a 25. héttől elvégzendő laborvizsgálatokat tartalmazza. Tehát csak a terhesség alatt elvégzendő laborvizsgálatok összesen csaknem 66 ezer forintot fizethetünk.

Emellé ajánlják a TORCH csomagot, mely a különböző magzatkárosodást okozó kórokozók célzott szűrése. Vizsgálják a Toxoplasma gondii, a rubeolavírus, a cytomegalovírus, a herpes simplex és egyéb kevésbé gyakori vírusok jelenlétét. Ha az alapcsomagot választjuk, 22500 forintot, ha a bővített csomagot 33500 forintot fizethetünk.

TORCH csomagot a Medicover is kínál terheseknek, mely magában foglalja a Toxoplasma gondii, Rubeola, Cytomegalovírus (CMV), Herpes simplex, Varicella, és Parvovírus B19 szűréseket, az ára 30 ezer forint. 

A Róbert Magánkórház378 ezer forintért kínál Optimum várandósgondozási csomagot, amely magában foglalja 11., 13., 25., 31., 34., és a 37-38-39. heti konzultációkat, várandósgondozási viziteket, két genetikai ultrahangot, a három szakaszban elvégzendő laborvizsgálatokat, B-csoportú Streptococcus szűrést, altató orvosi konzíliumot és az utolsó három hétben a CTG-vizsgálatokat. 

Választhatjuk a Prémium várandósgondozási csomagot is 516 ezer forintért.

A szolgáltatás a 138 ezer forintos felárért az optimum csomag szolgáltatásain felül tartalmazza még 20-22. héten is végzett magzati szívultrahang szűrést, a 24-26. héten elvégzett ultrahangos babamozit, és a 37. héten végzett negyedik ultrahangot.

A Dr. Rose szülészet VIP Terhesgondozási Csomagja tartalmazza a magyar egészségügyi protokoll szerinti összes kötelező vizsgálatot, valamint korlátlan számú terhesgondozási konzultációt a várandósság ideje alatt, ide értve a különböző konzíliumokat is. A teljes csomag ára 558500 forint, viszont ha csak a 19. hétben járunk, amikor a magánegészségügyi szolgáltatót választjuk, akkor 478700, a 26. héttől 364700 forintba fog kerülni. Az utolsó trimeszterben igényelve a szolgáltatást a 33. héttől már csak 319100, a 36. héttől pedig 205100 forintért kaphatjuk meg az ellátást. 

A Maternity Szülészeti és Nőgyógyászati Magánklinika szintén kínál különböző csomagokat a terhesség idejére. A várandósgondozási csomag 12-24. hét között jelenleg 230 ezer forintba kerül, és minden alapvető vizsgálatot tartalmaz, kiterjesztett ultrahangot takaróredő méréssel együtt. Azokon felül a 420 ezer forintos Prémium csomag (12-24. hét között) tartalmaz még trombózis panel panoráma tesztet, táplálkozástudományi orvosi konzultációt is, és egyéni igényekhez szabott vizsgálatokat, tanácsadást is. 

A 25-37. hét közötti várandósgondozásialapcsomag ára 280 ezer forint, tartalmazza a legfontosabb vizsgálatokat, szoptatási tanácsadást, konzultációkat, B csoportú Streptococcus vizsgálatát, és aneszteziológiai konzultációt. A 340 ezer forintos Prémium csomag - cserébe a 60 forintos felárért - tartalmazza a méhnyak hosszának megállapítását is, melyre a koraszülés rizikójának kiszűrése miatt van szükség. Benne van továbbá a szülés után egy nőgyógyászati ellenőrző vizsgálat is. 

Tehát ha a 12-37. hétig végig a Maternity ellátását vesszük igénybe, akkor az alapcsomag 510 ezer forint, a prémium pedig összesen 760 ezer forint.

A Duna Medical Centerterhesgondozási alapcsomagja konzultációkat, a kötelező vérvételeket, 6 ultrahang vizsgálatot és a 36. heti magzati szívhang vizsgálatot tartalmazza 250 ezer forintért. Ha ezt szeretnénk kibővíteni a 37-40. héten is CTG, illetve ultrahang vizsgálatokkal, akkor az a csomag 290 ezer forintba kerül. A 410 ezer forintos prémium csomag minden terhesgondozási megjelentést, vérvételt (teljes panellel) és ultrahangokat tartalmaz a 40. hétig. 

A Rózsakert Medical Centervárandósgondozási csomagja 395 ezer forint, mely tartalmaz 8 szülész-nőgyógyászati vizitet, 7 ultrahangot, 2 várandósgondozási megjelenést - önálló nővér vizit keretében, gyermekorvosi konzultációt, belgyógyászati vizitet, szoptatási tanácsadást, valamint komplex fogászati szűrést és fogkő eltávolítást. A PLUSZ csomag 75 ezer forint felárért, tehát 470 ezer forintért ezeken túl, még két nőgyógyászati vizitet és ultrahangot, dietetikai tanácsadást, 3 szülés felkészítő tanácsadást és egy 30 perces kismama masszázst is.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem