17 °C Budapest

Így mászhatsz ki idén a gödörből: karnyújtásnyira a siker

2019. január 9. 17:30

A magyarok ötöde megfogad valamit a 2019-es évre, a legtöbben pénzügyekkel, valamint életmódváltással kapcsolatos célokat fogalmaznak meg, ezt követik a karrier célok. Azonban a januári lelkesedeés könnyen alábbhagy. Segítünk, hogyan tudod legkönnyebben betartani az újévi fogadalmakat.

A magyarok ötöde megfogad valamit a 2019-es évre, a legtöbben pénzügyekkel, valamint életmódváltással kapcsolatos célokat fogalmaznak meg, ezt követik a karrier célok - derül ki a Budapest Bank megbízásából készített kutatásbólE szerint a leggyakoribb tíz magunknak tett ígéret fele pénzzel kapcsolatos, három pedig az egészséges életmódot célozza. 

Az újévi fogadalmat tenni tervezők 34 százaléka többet szeretne sportolni, 32 százalékuk több pénzt tenne félre valamilyen célra (tavaly ez a szám 22 százalék volt), 31 százalékuk pedig általánosságban jobban szeretne spórolni. A 2019-es újévi fogadalmat tevők harmada tervezi, hogy többet fog megtakarítani. Közülük 48 százalék általános tartalékot szeretne képezni váratlan helyzetekre, 38 százalék utazna, és 37 százalék ingatlant vásárolna vagy újítana fel.

Csakhogy az újévi fogadalmakat nehéz betartani, hiába a kezdeti lelkesedés, a szürke hétköznapok és a napi robot felőrli az embert. Egy felmérés szerint az emberek 80 százaléka az év első hat hetében le is mond a fogadalmairól. Persze mindez csak rajtunk múlik, ezért tippeket adunk arra vonatkozóan, mit is kell tennünk annak érdekében, hogy az év elején megfogalmazott  tervek ne menjenek füstbe. Nézzük, mik a leggyakoribb fogadalmak és hogyan lehet megvalósítani azokat:

1. Egészségesebben fogok étkezni

Nehéz rávenni magunkat munka után, hogy nekiálljunk főzni, ugyanakkor talán könnyebb nekilátni, ha belegobndolunk, mindezzel mennyi pénzt spórolhatunk meg. Főzni ugyanis jóval olcsóbb, mintha rendelnénk. Érdemes az üzletekben a szezonális gyümölcsöket, zöldségeket keresni, vagy télen a mirelit zöldségek is jó választásnak bizonyulhatnak: pár száz forintért beszerezhetőek, és könnyen és gyorsan készíthetünk belőlük valamilyen levest vagy főzeléket, amit akár másnap a munkába, ebédnek is elvihetünk.

2. Új hobbit keresek

Új év, új lehetőségek: ha tavaly túl sok időt fordítottál a munkára és megfogadtad, idén nem így lesz, érdemes valamilyen hobbi után nézni. Raádásul, idővel akár pénzt is kereshetünk a hobbinkkal. Sokan szeretnek például videójátékozni, ezt is lehet olyan szinter fejleszteni, hogy akár egy kis plusz pénz összejöjjön, de Magyarországon is van, aki már ebből él. Jó választás lehet a fotózás is, decemberben a Pénzcentrumon is bemutattunk két olyan profi fotóst, akik annak idején hobbi fotósként kezdték, ma viszont már ez az elsődleges megélhetési forrásuk. Érdemes tehát próbálkozni, megtalálni a nekünk legmegfelelőbb elfoglaltságot, legyen szó ékszerkészítésről, fazekasságról, jó motiváció lehet az, hogy idővel akár a hobbinkból is élhetünk, ha fejlődünk, képezzük magunkat és örömmel csináljuk.

3. Többet sportolok

Itt a tél, érdemes a sportot úgy elkezdeni, hogy közben örömünket leljük benne: jó lehet például egy családi korcsolyázás: Budapesten nagyon sok helyen ingyen csúszhat a család, vagyis ha nem kell kölcsönözni korcsolyát, egy vasat sem kell költenünk. 

A síelés szintén jelenthet egyszerre sportot és családi / baráti kiruccanást, ráadásul nem is feltétlenül kell mélyen a zsebünkbe nyúlni, siklani szeretnénk: van, Magyarországon olyan sípálya, ahol 4-5 éve nem is emelkednek az árak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Egy fárasztó munkanap után nem könnyű rászánni magunkat arra, hogy még edzőterembe is elmenjünk. Jó megoldás lehet viszont az otthoni torna, az interneten rengeteg videó érhető el,  ingyen, legyen szó akár pilatesről, akár step aerobikról, akár zumbáról. 

Jó választás lehet afutásis: egy tartós, megbízható futócipő körülbelül 20-25 000 forintnál kezdődik, erre érdemes beruházni, viszont kezdő, hobbifutóként akár az otthoni melegítő is megteszi, nem kell feltétlenül egyből futónadrágram futópólóra költeni. Ám ha mégis szeretnénk megfelelő ruházattal nekiindulni, az nagyjából 10 ezer forintból megvan. Vagyis kb. 30 ezer forintból megvan a futószett, és az interneten ingyenes edzésprogramokat is találhatunk, amelyekk segítenek elérni a vágyott célt - legyen szó kilométerről vagy kilókról. Egy szobabicikli is jó megoldás lehet, ha nem akarunk kimozdulni otthonról, ám úgy érdemes számolni, hogy újonnan 35 ezer alatt nem nagyon kapunk szobabiciklit.

4. Több pénzt teszek félre

Kezdj el kiadási naplót vezetni, nézd meg, mire mennyit költesz januárban , ez alapján láthatod, hol tudsz megfogni valamennyi pénzt. Érdemes lehet önkéntes nyugdíjpénztárat nyitni, ha eddig még nem tetted, ugyanis az egyéni befizetések után 20 százalék adókedvezményhez juthatsz. Ez maximum évi 150 000 forintot tehet ki, amihez éves szinten 750 000 forint összegű befizetés szükséges.

5. Figyelek a karrieremre: munkahelyet váltok /fizetésemelést kérek/ feljebb lépek a ranglétrán

Január első vagy második hetében érdemes lehet leülni a főnököddel, átbeszélni, ő mit gondol a munkádról és megbeszélni, milyen lehetőségeid vannak a cégnél, reménykedhetsz-e fizetésemelésben, előléptetésben.

Ha esetleg a főnökkel való beszélgetés kimenetele nem túl kedvező, érdemes új lehetőségek után nézni: országszerte, szinten minden területen óriási a munkaerőhiány, ezért ha valaki váltana akar, ez a legjobb időpont erre, szinte biztos, hogy hamar találhat magának mindenki új munkahelyet.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem