16 °C Budapest

Óriási veszélyben a magyarok egészsége: biztosan jól csináljuk?

2018. december 15. 11:30

Nincs rá időnk és bonyolult elkészíteni - egy friss, országos felmérés szerint jellemzően ezzel indokoljuk azt, hogy többnyire nem azokat az ételeket fogyasztjuk reggelire, amelyeket igazán egészségesnek vélünk. A leginkább egészségesnek tartott gyümölcsök és zöldségek például nincsenek a legkedveltebb reggelifélék között, miközben sokan annak ellenére esznek viszonylag gyakran édes péksüteményeket, hogy tudják, az egészségük szempontjából olyannyira nem ezek jelentik az ideális választást, hogy még a kolbászt és a szalonnát is "többre tartják".

Az elmélet és a gyakorlat csak ritkán találkozik, ha a honfitársaink reggelizési szokásairól van szó. Bizonyos ételeket ugyanis jóval többen tartanak egészséges választásnak, mint ahányan rendszeresen fogyasztják azokat. Sokan szeretnénk ugyanakkor egészségesebben reggelizni, de az időhiány közbeszól, ráadásul bonyolultnak is tartjuk az egészségesebb ételek összeállítását, mint a megszokottakét - többek közt ez is kiderül egy friss, a Kellogg's megbízásából reprezentatív kutatásból. 

A hazánkban a felnőttek körében legnépszerűbb reggelinek számító szendvicset - tízből hatan ezzel kezdik a napjukat - a fogyasztók nem sorolják a leginkább egészségesnek tartott reggelifélék közé, sőt, csupán a megkérdezettek fele véli egészséges választásnak. Épp fordított a helyzet a müzlikkel, gabonapelyhekkel és a zabkásával, hiszen tízből nyolcan egészségesnek tartják ezeket az ételeket, reggelire mégis csak a válaszadók negyede fogyasztja rendszeresen.

A kutatás eredményei között találni ennél is nagyobb ellentmondást: zöldséget, gyümölcsöt csupán a felnőttek ötöde szokott reggelizni, miközben ezeket tízből kilencen tartják egészséges választásnak. Szintén élesen eltér az édes péksütemények megítélése és kedveltsége: ezeket az élelmiszereket a válaszadók negyede fogyasztja rendszeresen, miközben az egészségességre adott osztályzat egy ötös skálán még a hármast sem éri el. Ez egyben azt is jelenti, hogy 

az egészségesség szempontjából még a zsírosabb reggelik (hentesáru, szalonna, kolbász) is valamivel nagyobb elfogadásnak örvendenek, mint a cukrosak (édes péksütemény, palacsinta).

A kutatásból az is kiderült, hogy az idősebb korosztályra nem csak az jellemző, hogy az átlagnál rendszeresebben reggelizik, hanem az is, hogy - szintén saját bevallásuk alapján - az ő reggelijük van a leginkább összhangban az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás követelményeivel. E téren a nyugdíjasok egy ötös skálán négyesre teljesítenek, szemben a válaszadók 3,55-ös átlagával.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A vizsgálat arra is igyekezett fényt deríteni, hogy miért nem fogyasztjuk gyakrabban az egészségesnek tartott ételeket. A reggelizők fele időhiány miatt nem tud a jelenleginél egészségesebben reggelizni, tízből négyen pedig az egészségesebb ételek bonyolultságát nevezték meg akadályként.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem