Halálos kór pusztít Magyarországon: 107-en haltak meg egy év alatt

Halálos kór pusztít Magyarországon: 107-en haltak meg egy év alatt

2018. március 25. 13:00

TBC elleni BCG-oltással minden újszülöttet beoltanak Magyarországon, mégis, 2015-ben 107-en haltak meg a betegségben. Hogy állunk ezzel az EU-ban, és hogy fordulhat elő, hogy sokan belehalnak egy olyan betegségbe, amely ellen be vannak oltva. Mindkét kérdésre mutatjuk a választ.

A tuberculosis, azaz a TBC okozója a mycobaktérium, az általa okozott gennyes agyhártyagyulladás és egész testre kiterjedő TBC ellen minden újszülöttet beoltanak Magyarországon 1954 óta, ezt hívják BCG-oltásnak - írja a WEBBeteg egészségügyi portál. Ennek ellenére 2015-ben 107-en, köztük 76 férfi és 31 nő halt meg Magyarországon TBC-ben. Ez annak köszönhető, hogy a TBC-nek több formája van, a BCG-oltás felnőttkori hatásosságáról pedig megoszlanak a tudományos vélemények.

...a különböző tanulmányokban a hatásosság lényegében a 0 százléktól a 80 százalék felettig terjed

- írja a vedooltas.blog.hu-n Ferenci Tamás biostatisztikus, egyetemi adjunktus, aki ugyanakkor azt is leírja, hogy 

"a BCG a rendelkezésre álló empirikus bizonyítékok alapján jó hatásfokú, megbízható védelmet nyújt a gyermekkori miliáris TB és a TB meningitis ellen,

viszont ingadozó hatásosságút a felnőttkori pulmonalis TB ellen." Az BCG-oltás Ferenci írása alapján tehát csak egy ideig hat megbízhatóan, de az az emberek számára pont a legkritikusabb időszak, amelynek idejére megvédi őket a TBC súlyosabb gyermekkori formáitól.

Ez alapján pedig nézzük, hogy mi a helyzet az EU-ban. A legrosszabb a helyzet Litvániában, Romániában és Lettországban, ott 100 ezer lakosonként sorrendben 6,31, 5,44 és 4,7 ember halt meg 2015-ben TBC miatt. Az EU-s átlag ezzel szemben 0,85, a fent említett 107 magyarországi halálesettel pedig a mi arányszámunk 1,1, amivel sajnos csupán kelet-európai és baltikumi országokat előzünk meg, és még Portugáliát.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?