28 °C Budapest
Ezért húznak el a magyar orvosok külföldre: fizethet, aki itt akar praktizálni

Ezért húznak el a magyar orvosok külföldre: fizethet, aki itt akar praktizálni

2017. november 22. 10:00

Közel a duplájára emelhetik az orvosok kamarai tagdíját - írja a Népszava. Eközben a gyógyszerészeknél csökkenhet a tagdíj, míg a szakdolgozóknál lényegében nem lesz változás.

Jövőre közel a duplájára, a jelenlegi 27 600 forintról 48 ezerre emelheti az orvosok éves tagdíját a Magyar Orvosi Kamara (MOK). Azzal érvelnek az emelés mellett, hogy a kamarának is szerepe volt az orvosok béremelésében, így jogosan tarthatnak igényt a nagyobb tagdíjra.

Az orvosok ugyanakkor kifogásolják, hogyha valaki nem tud, vagy nem akar ekkora összeget fizetni, akkor nem dolgozhat orvosként. Ráadásul a jelentős mértékű díjemelés mellé új szolgáltatás nem járna. Sőt, sokak szerint a jelenlegi összegért cserébe sem kapnak semmit, és még a kamara gazdálkodásáról szóló adatok megismeréséért is perelniük kell.

Legutóbb 2013-ban alakult ki botrány a kamarai tagdíj emeléséből, amikor 20 ezerről emelték 27 ezer forintra a díjat. Ez utóbb jogszerűtlennek bizonyult, így az emelés összegét a kamara kénytelen volt visszafizetni. Az alapszabályban végül tavaly rendezték az emelést..

Eközben a Magyar Gyógyszerészi Kamaránál 5-10 százalékos tagdíjcsökkentést terveznek, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamaránál pedig a garantált bérminimum 0,65 százalékában van meghatározva a tagdíj.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?