Nagy változás jön az orvosi rendelőkben: mindenkit érint

Nagy változás jön az orvosi rendelőkben: mindenkit érint

2017. június 9. 09:31

Idén novembertől csak az kap az orvostól hagyományos receptet, aki azt külön kéri. Alapjáraton elektronikus receptet állítanak majd ki - írja a Népszava.


Hamarosan a kormány elé kerül az e-receptek bevezetéséről szóló jogszabályjavaslat, novembertől pedig országosan bevezetik az elektronikus vényeket. Azaz az orvos az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) rögzíti, kinek, milyen gyógyszert rendelt, a patikusok pedig innen olvashatják azt ki.

Az e-recept bevezetésével azonban a papíralapú beutalók és receptek sem szűnnek meg, továbbra is lehet majd kézzel vényt írni. Például akkor, ha az orvos háznál ír fel betegének orvosságot. Idővel azonban az e-recept és e-beutaló kiszoríthatja majd a papíralapú rendelést, de még nem látni, hogy ez milyen gyorsan fog megtörténni.

A gyakorlatban a gyógyszerek kiváltása leginkább egy banki tranzakcióra fog majd hasonlítani. a páciensnek igazolnia kell magát a taj-számával, vagy elektronikus személyi igazolványával, s ha megkapta a gyógyszert, akkor átvételi elismervényt kell adnia a patikusnak.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?