8 °C Budapest
Hónapokig várhatnak a háziorvosra a kormányzati bürokrácia miatt

Hónapokig várhatnak a háziorvosra a kormányzati bürokrácia miatt

2017. március 3. 09:07

Ha megvárják a támogatást a háziorvosok, akkor nem kell milliókat költeniük, hogy praxishoz jussanak. A támogatás viszont hónapokig nem érhető el, így még hosszú ideig várhatják az orvosokat a betegek - írja a Magyar Nemzet.

A betöltetlen praxisokra az állam ösztönző támogatása hónapokig nem érhető el, pedig annak keretösszege 2014 óta elegendő jelentkező hiányában soha nem fogy el. Ha az orvos úgy dönt, hogy támogatás érdekében megvárja a pályázat kiírását, akkor hónapokkal tovább lehet betöltetlen a körzet, és később kezdődhet meg a betegek ellátása. Így a kormányzati bürokrácia miatt orvos és beteg is rosszul jár - derítette ki a Magyar Nemzet.

Az Országos Alapellátási Intézet friss adataiból a lap megtudta: tavalyhoz képest emelkedett a tartósan, vagyis legalább fél éve betöltetlen praxisok száma. Jelenleg 277 tartósan betöltetlen háziorvosi praxis van, miközben tavaly januárban még "csupán" 238 volt. Az érintett körzetek közül 57 ráadásul gyermekorvosi praxis, 163 pedig vegyes körzet, vagyis felnőtteket és gyerekeket egyaránt ellát.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 15. csütörtök
Anasztázia, Tas
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?