15 °C Budapest
Rossz hír az angliai magyaroknak: korlátozhatják az orvosok munkavállalását

Rossz hír az angliai magyaroknak: korlátozhatják az orvosok munkavállalását

2016. október 7. 18:03

A brit kormány kedden bejelentett tervei szerint a következő egy évtizedben önellátóvá tennék a brit egészségügyet a munkavállalók terén - írja a Bloomberg. Ha megvalósul a terv, akkor a kint praktizáló magyar orvosok munkájából sem kérnek majd pár év múlva, így az Egyesült Királyságban dolgozó magyar orvosok is kénytelenek lesznek máshol munkát vállalni.

2013-as adatok alapján az Angliában dolgozó 88 ezer orvos több mint negyede, közel 29 százaléka külföldről érkezett. Az OECD-ben ez az egyik legmagasabb arány, csak Izraelben, Új-Zélandon, Írországban, Norvégiában és Ausztráliában vannak többen.

Az így is munkaerőhiánnyal küzdő brit egészségügynek azonban eléggé keresztbe tenne, ha mindez megvalósulna. Éppen ezért a kormány azt is bejelentette, hogy az eddigi 6000 helyett 7500 orvos képzését fogja támogatni évente. Az egészségügyi miniszter szerint így majd 3,3 milliárd fonttal csökkenhet évente az összeg, amit (a gyakran külföldről, sokszor Magyarországról érkező) szerződéses orvosok kifizetésére költenek.

Ha a terv megvalósul, akkor a jelenleg az Egyesült Királyságban (szerződésesen) dolgozó magyar orvosok is kénytelenek lesznek máshol munkát vállalni, ők jellemzően most is csupán hetente pár napot töltenek az országban, ezzel párhuzamosan itthon is praktizálnak. A teljes munkaidőben dolgozó alkalmazottakat nem érinti az új szabályozás a tervek szerint.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?