22 °C Budapest
A rettegett kór: ha időben észreveszed a jeleket, még évekig lehetsz a családoddal

A rettegett kór: ha időben észreveszed a jeleket, még évekig lehetsz a családoddal

2016. szeptember 21. 11:20

Egymillió ember érintett csak Magyarországon, de alig 25 ezren állnak kezelés alatt. Borzalmas stigmával jár, de érdemes vele szembenézni: a mai gyógyszerek segítségével az Alzheimer-kór diagnózis után még évekig élvezhetjük az életet családunk körében.


250 ezer ember szenved a demencia valamelyik fajtájában Magyarországon és 70 százalékuk alzheimeres. Ebből a negyedmillió emberből maximum minden tízedik áll valamilyen kezelés alatt, betegségük további 750 ezer emberre van közvetlen hatással.

Fontos korán észrevenni a tüneteket, a megfelelő gyógyszeres kezeléssel egy Alzheimer diagnózis után még 5-6 évig élhetünk közel teljes értékű élete

- mondta el a Pénzcentrum kérdésére Himmer Éva, a Feledékeny Emberek Hozzátartozóinak Társasága nevű szervezet elnöke.

Az első tünetek sokszínűek lehetnek, de a legszembetűnőbb, hogy a beteg viselkedése gyanúsan szétszórttá és rendszertelenné válik. Eltévedhet az utcán, összezavarodhat főzés közben, teljes epizódok eshetnek ki egy-egy napból.

Ha gyanús, hogy a környezetedben valakinek demencia problémája van, akkor sürgősen családorvoshoz, ezt követően pedig pszichiáterhez vagy neurológushoz kell fordulni, hogy megfelelő segítséget kapjon a beteg és jelentősen meghosszabbodjon életének az a része, amit még élvezni tud.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A 31. Alzheimer Világkonferenciát Budapesten tartották 2016. április 21. és 24. között.

 

NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?