A rettegett kór: ha időben észreveszed a jeleket, még évekig lehetsz a családoddal

A rettegett kór: ha időben észreveszed a jeleket, még évekig lehetsz a családoddal

2016. szeptember 21. 11:20

Egymillió ember érintett csak Magyarországon, de alig 25 ezren állnak kezelés alatt. Borzalmas stigmával jár, de érdemes vele szembenézni: a mai gyógyszerek segítségével az Alzheimer-kór diagnózis után még évekig élvezhetjük az életet családunk körében.


250 ezer ember szenved a demencia valamelyik fajtájában Magyarországon és 70 százalékuk alzheimeres. Ebből a negyedmillió emberből maximum minden tízedik áll valamilyen kezelés alatt, betegségük további 750 ezer emberre van közvetlen hatással.

Fontos korán észrevenni a tüneteket, a megfelelő gyógyszeres kezeléssel egy Alzheimer diagnózis után még 5-6 évig élhetünk közel teljes értékű élete

- mondta el a Pénzcentrum kérdésére Himmer Éva, a Feledékeny Emberek Hozzátartozóinak Társasága nevű szervezet elnöke.

Az első tünetek sokszínűek lehetnek, de a legszembetűnőbb, hogy a beteg viselkedése gyanúsan szétszórttá és rendszertelenné válik. Eltévedhet az utcán, összezavarodhat főzés közben, teljes epizódok eshetnek ki egy-egy napból.

Ha gyanús, hogy a környezetedben valakinek demencia problémája van, akkor sürgősen családorvoshoz, ezt követően pedig pszichiáterhez vagy neurológushoz kell fordulni, hogy megfelelő segítséget kapjon a beteg és jelentősen meghosszabbodjon életének az a része, amit még élvezni tud.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A 31. Alzheimer Világkonferenciát Budapesten tartották 2016. április 21. és 24. között.

 

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?