13 °C Budapest
Nem csak a háziorvosok szorulnak praxistámogatásra

Nem csak a háziorvosok szorulnak praxistámogatásra

2016. augusztus 2. 16:30

A kormány 4,1 milliárd forintot csoportosít át a háziorvosi ügyelet ellátásra. De nemcsak a háziorvosi, hanem a fogorvosi praxisok betöltéséhez is szükség lenne az állam támogatására - mondta a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

Magyarországon 260 betöltetlen fogorvosi praxis van - hívta fel a figyelmet Hermann Péter. A Semmelweis Egyetem oktatási rektorhelyettese szerint ennyi szakembert már csak ideig-óráig lehet helyettesíteni, a rendszer tehát elérte a tűréshatárt.

Ha az OEP-finanszírozásban nem találja meg valaki a számítását, akkor nem fog kötni szerződést az OEP-pel, és akkor az a terület ellátatlan marad. Ezt lehet egy ideig helyettesítéssel megoldani. Volt Nyugat-Magyarországon olyan megye, ahol például fogszabályozó szakorvossal szerződést egy vagy két évig nem tudott kötni az OEP, mert nem talált olyan szakembert, aki azt mondta volna, hogy köt vele szerződést. Egyszerűen azért, mert nem érte meg neki szerződést kötni. És ha egy fogfogorvos úgy találja, hogy neki nem éri meg, akkor kialakul ez a bizonyos betöltetlen nagy szám" 

- mondta Hermann. Hozzátette, hogy már megkeresték a kormányt ezzel a problémával.

"Államtitkár úrral sikerült erről beszélni: jelezte, hogy megkapta a levelünket, és hogy természetesen próbálnak ebbe az irányba lépni. Mi azt kértük, hogy ugyanúgy, ahogy a háziorvosoknál is van praxisjog-vásárlási támogatás, letelepedési támogatás, a fogorvosoknál is pontosan ugyanez a probléma, ugyanúgy legyen az ő számukra is ez elérhető. Azt kértük, hogy mint az alapellátás ugyanolyan része, a fogorvosok számára is legyen ez elérhető. Reméljük, hogy ha ezt a támogatást a fogorvosok is megkapják, akkor ugyanez a pozitív hatás nálunk is érvényesül" - mondta Hermann.

Jelenleg 3300 fogorvos van Magyarországon, a 260 praxis betöltése tehát nem halogatható feladat - hangsúlyozta a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának elnöke, a Semmelweis Egyetem oktatási rektorhelyettese, a Fogpótlástani Klinika igazgatója.

NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?