16 °C Budapest

Ezt minden kutyatulajdonosnak tudnia kell: sok múlik rajta

2016. június 8. 11:01

A kedvencként tartott háziállatok jótékony hatással vannak ránk, akár az egészségünket is képesek pozitív irányba befolyásolni. A társállattartók így milliárdokat takarítottak meg az egészségügyi rendszernek - világítottak rá a Bayer-Hungária mai kerekasztal-beszélgetésén a téma szakértői.


A Bayer évek óta nyomon követi és támogatja az ember és az állat közötti köteléket és azt, ahogyan ez a kapcsolat pozitív irányba képes befolyásolni fizikai, mentális, társadalmi és gazdasági jólétünket, egészségünket. Felmérések bizonyítják, hogy akinek kisállata van, alacsonyabb a vérnyomása, koleszterinszintje, továbbá jobban és hamarabb felgyógyul egy sebészeti beavatkozás után, és a kardiovaszkuláris betegségek estében csökkennek a kockázati tényezők is. A szívinfarktuson átesett páciensek az infarktust követő egy évet jóval nagyobb eséllyel élik túl mint azok, akiknek nincsen társállatuk.

A házi kedvencek csökkentik a stresszt, így erősítik az immunrendszer is.

Ezeket támasztja alá, a HARBI (Human Animal Bond Resarch Insitute) közelmúltban közzétett tanulmánya, amely kimutatja, hogy az emberre gyakorolt pozitív hatásai mellett a házikedvencek az egyes országok egészségügyi rendszereire is jelentősen hatnak. A jelentés szerint az USA egészségügyi rendszere összesen évi 11,7 milliárd dollár (hozzávetőleg 3 300 milliárd forint) költségmegtakarítást köszönhet a kedvencként tartott társállatoknak.

A tanulmány szerint 132,8 millió amerikai társállattartó 60 százalékkal kevesebbszer jár orvoshoz, mint az, aki nem tart állatot.

Jelenleg hazákban egyébként a macskák és a kutyák száma körülbelül 2-2 millióra tehető.

Egyre növekszik a szív- és érrendszeri megbetegedések száma

Korunk egyik legnagyobb problémája, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedések élen járnak a halálozási okok között. Ezért a Bayer a gyógyszerfejlesztéseiben is kiemelten koncentrál erre a területre. A cég tavaszi felmérése rávilágított arra, hogy a legrettegettebb kardiovaszkuláris betegség napjainkban a stroke, viszont a szívinfarktustól, szívrohamtól, trombózistól az utóbbi évek terápiás eredményei miatt már kevésbé félünk. Sokszor már csak akkor cselekszünk, amikor a panaszaink súlyosbodnak, pedig a legfélelmetesebb betegségek is megelőzhetőek lennének életmódváltással, gyógyszeres prevencióval (megelőzéssel). A társállatot fajtájának megfelelően tartva pedig hosszabb távon és egészségesen élhet együtt ember és házikedvence.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A terápia mindig drágább, mint a megelőzés - mind a társállataink, mind az emberek esetében. Ezért fontos a tudatos, egészséges életmódra törekvés, mindkét fél számára

- hangzott el az eseményen.

A 116 482 főt foglalkoztató, világszerte 307 leányvállalattal rendelkező Bayer csoport 2015-ös árbevétele 46,3 milliárd euró volt, amelynek 9,3 százalékát (4,3 milliárd eurót) fordított kutatás-fejlesztésre. A vállalat 2016. évi teljes árbevételi terve 47 milliárd euró, és ebből az élettudományok területére kiterjedő kutatás-fejlesztésre 4,5 milliárd eurót szán

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 12:30
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem