19 °C Budapest

Ezt minden kutyatulajdonosnak tudnia kell: sok múlik rajta

2016. június 8. 11:01

A kedvencként tartott háziállatok jótékony hatással vannak ránk, akár az egészségünket is képesek pozitív irányba befolyásolni. A társállattartók így milliárdokat takarítottak meg az egészségügyi rendszernek - világítottak rá a Bayer-Hungária mai kerekasztal-beszélgetésén a téma szakértői.


A Bayer évek óta nyomon követi és támogatja az ember és az állat közötti köteléket és azt, ahogyan ez a kapcsolat pozitív irányba képes befolyásolni fizikai, mentális, társadalmi és gazdasági jólétünket, egészségünket. Felmérések bizonyítják, hogy akinek kisállata van, alacsonyabb a vérnyomása, koleszterinszintje, továbbá jobban és hamarabb felgyógyul egy sebészeti beavatkozás után, és a kardiovaszkuláris betegségek estében csökkennek a kockázati tényezők is. A szívinfarktuson átesett páciensek az infarktust követő egy évet jóval nagyobb eséllyel élik túl mint azok, akiknek nincsen társállatuk.

A házi kedvencek csökkentik a stresszt, így erősítik az immunrendszer is.

Ezeket támasztja alá, a HARBI (Human Animal Bond Resarch Insitute) közelmúltban közzétett tanulmánya, amely kimutatja, hogy az emberre gyakorolt pozitív hatásai mellett a házikedvencek az egyes országok egészségügyi rendszereire is jelentősen hatnak. A jelentés szerint az USA egészségügyi rendszere összesen évi 11,7 milliárd dollár (hozzávetőleg 3 300 milliárd forint) költségmegtakarítást köszönhet a kedvencként tartott társállatoknak.

A tanulmány szerint 132,8 millió amerikai társállattartó 60 százalékkal kevesebbszer jár orvoshoz, mint az, aki nem tart állatot.

Jelenleg hazákban egyébként a macskák és a kutyák száma körülbelül 2-2 millióra tehető.

Egyre növekszik a szív- és érrendszeri megbetegedések száma

Korunk egyik legnagyobb problémája, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedések élen járnak a halálozási okok között. Ezért a Bayer a gyógyszerfejlesztéseiben is kiemelten koncentrál erre a területre. A cég tavaszi felmérése rávilágított arra, hogy a legrettegettebb kardiovaszkuláris betegség napjainkban a stroke, viszont a szívinfarktustól, szívrohamtól, trombózistól az utóbbi évek terápiás eredményei miatt már kevésbé félünk. Sokszor már csak akkor cselekszünk, amikor a panaszaink súlyosbodnak, pedig a legfélelmetesebb betegségek is megelőzhetőek lennének életmódváltással, gyógyszeres prevencióval (megelőzéssel). A társállatot fajtájának megfelelően tartva pedig hosszabb távon és egészségesen élhet együtt ember és házikedvence.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A terápia mindig drágább, mint a megelőzés - mind a társállataink, mind az emberek esetében. Ezért fontos a tudatos, egészséges életmódra törekvés, mindkét fél számára

- hangzott el az eseményen.

A 116 482 főt foglalkoztató, világszerte 307 leányvállalattal rendelkező Bayer csoport 2015-ös árbevétele 46,3 milliárd euró volt, amelynek 9,3 százalékát (4,3 milliárd eurót) fordított kutatás-fejlesztésre. A vállalat 2016. évi teljes árbevételi terve 47 milliárd euró, és ebből az élettudományok területére kiterjedő kutatás-fejlesztésre 4,5 milliárd eurót szán

NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 27. szerda
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM