Még katasztrofálisabb lehet az egészségügy

Pénzcentrum
2016. május 10. 10:00

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár átszervezése még hónapokig nehezítheti az egészségügy működését. A feladatok és a pozíciók újraosztása akár egy évig elhúzódhat. Csak az biztos, hogy átalakítják a jelenlegi működését, és a korábbi feladatokat húsz százalékkal kisebb bérkerettel akarják megoldani - írja a Népszabadság.

Az Országos Vérellátó Szolgálat után az Országos Mentőszolgálat is a kórházfenntartó hivatal irányítása alá kerül. A lap értesülései szerint a Tisztiorvosi Hivatal szintén beolvad majd a szakminisztériumba. Az OEP szétdarabolása akár az év végéig is elhúzódhat.

Arról még nincs információ, hogy a szakminisztérium létrehozása mennyibe kerül, vagy mitől lesz jobb, és hatékonyabb a jelenlegi rendszernél, csak az tudható, hogy a kormányzat 20 százaléknyi bérmegtakarítást vár a tervezettől. A névváltoztatás miatt viszont mintegy 20 ezer szolgáltatói szerződést kell újrakötni, és nagyjából 3 millió uniós ellátásra jogosító kártyát bevonni és újat kibocsátani. Kincses Gyula egykori szakállamtitkár, egészségügyi szakértő szerint a változással zavar lehet a pénzbeli ellátások kifizetésében is, és tovább lassulhat a méltányossági ügyek elbírálása.

Oberfrank Ferenc, egykori OEP-főigazgató szerint a legnagyobb károkat nem is az OEP szétdarabolása okozhatja, hanem az, hogy az egészségbiztosító működtetésére a jelenlegi ráfordítások 80 százaléka jut majd. Most 7,8 milliárd forintból működtetik a hivatalt, a források apasztása miatt olyan leépítésre kerülhet sor, hogy emberhiány miatt tovább romlik a szolgáltatások ellenőrzése. Ennek pedig drámai következményei lehetnek.

NEKED AJÁNLJUK
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 28. szerda
Ákos, Bátor
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm