11 °C Budapest
Még katasztrofálisabb lehet az egészségügy

Még katasztrofálisabb lehet az egészségügy

Pénzcentrum
2016. május 10. 10:00

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár átszervezése még hónapokig nehezítheti az egészségügy működését. A feladatok és a pozíciók újraosztása akár egy évig elhúzódhat. Csak az biztos, hogy átalakítják a jelenlegi működését, és a korábbi feladatokat húsz százalékkal kisebb bérkerettel akarják megoldani - írja a Népszabadság.

Az Országos Vérellátó Szolgálat után az Országos Mentőszolgálat is a kórházfenntartó hivatal irányítása alá kerül. A lap értesülései szerint a Tisztiorvosi Hivatal szintén beolvad majd a szakminisztériumba. Az OEP szétdarabolása akár az év végéig is elhúzódhat.

Arról még nincs információ, hogy a szakminisztérium létrehozása mennyibe kerül, vagy mitől lesz jobb, és hatékonyabb a jelenlegi rendszernél, csak az tudható, hogy a kormányzat 20 százaléknyi bérmegtakarítást vár a tervezettől. A névváltoztatás miatt viszont mintegy 20 ezer szolgáltatói szerződést kell újrakötni, és nagyjából 3 millió uniós ellátásra jogosító kártyát bevonni és újat kibocsátani. Kincses Gyula egykori szakállamtitkár, egészségügyi szakértő szerint a változással zavar lehet a pénzbeli ellátások kifizetésében is, és tovább lassulhat a méltányossági ügyek elbírálása.

Oberfrank Ferenc, egykori OEP-főigazgató szerint a legnagyobb károkat nem is az OEP szétdarabolása okozhatja, hanem az, hogy az egészségbiztosító működtetésére a jelenlegi ráfordítások 80 százaléka jut majd. Most 7,8 milliárd forintból működtetik a hivatalt, a források apasztása miatt olyan leépítésre kerülhet sor, hogy emberhiány miatt tovább romlik a szolgáltatások ellenőrzése. Ennek pedig drámai következményei lehetnek.

NEKED AJÁNLJUK
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?