Még katasztrofálisabb lehet az egészségügy

Még katasztrofálisabb lehet az egészségügy

Pénzcentrum
2016. május 10. 10:00

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár átszervezése még hónapokig nehezítheti az egészségügy működését. A feladatok és a pozíciók újraosztása akár egy évig elhúzódhat. Csak az biztos, hogy átalakítják a jelenlegi működését, és a korábbi feladatokat húsz százalékkal kisebb bérkerettel akarják megoldani - írja a Népszabadság.

Az Országos Vérellátó Szolgálat után az Országos Mentőszolgálat is a kórházfenntartó hivatal irányítása alá kerül. A lap értesülései szerint a Tisztiorvosi Hivatal szintén beolvad majd a szakminisztériumba. Az OEP szétdarabolása akár az év végéig is elhúzódhat.

Arról még nincs információ, hogy a szakminisztérium létrehozása mennyibe kerül, vagy mitől lesz jobb, és hatékonyabb a jelenlegi rendszernél, csak az tudható, hogy a kormányzat 20 százaléknyi bérmegtakarítást vár a tervezettől. A névváltoztatás miatt viszont mintegy 20 ezer szolgáltatói szerződést kell újrakötni, és nagyjából 3 millió uniós ellátásra jogosító kártyát bevonni és újat kibocsátani. Kincses Gyula egykori szakállamtitkár, egészségügyi szakértő szerint a változással zavar lehet a pénzbeli ellátások kifizetésében is, és tovább lassulhat a méltányossági ügyek elbírálása.

Oberfrank Ferenc, egykori OEP-főigazgató szerint a legnagyobb károkat nem is az OEP szétdarabolása okozhatja, hanem az, hogy az egészségbiztosító működtetésére a jelenlegi ráfordítások 80 százaléka jut majd. Most 7,8 milliárd forintból működtetik a hivatalt, a források apasztása miatt olyan leépítésre kerülhet sor, hogy emberhiány miatt tovább romlik a szolgáltatások ellenőrzése. Ennek pedig drámai következményei lehetnek.

NEKED AJÁNLJUK
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?