Ismeretlen számok miatt kapnak gigabírságot a magyar autósok

Ismeretlen számok miatt kapnak gigabírságot a magyar autósok

Pénzcentrum
2016. május 10. 05:42

Cikksorozatunk legújabb részében a bankkártya-, a bankszámla-, a személyi-, az adó-, és TB szám után most annak járunk utána, hogy mit is jelentenek a jogsi hátulján lévő számok. Érdemes figyelni, mert lehet, hogy olyan kód lapul a jogsink hátulján, amiért súlyos bírságot is kaphatunk, ha nem figyelünk.

A jogosítványunkon több adat is megtalálható rólunk, többek között a nevünk, a születési dátumunk. Azt azonban kevesen tudják, hogy a kártya formátumú vezetői engedély hátulján a 12. rovatba bejegyezhető kódok mit is jelentenek pontosan.

A témára egy felháborodott olvasónk hívta fel a figyelmet, akit elmondása 50 ezer forintra büntettek egy közúti ellenőrzés során, azért mert nem tett eleget a jogis hátulján lévő 110-es kódnak. Ez ugyanis például azt jelenti, hogy "tartalék szemüveg tartása kötelező".

Mit jelentenek a számok?

Azt, hogy pontosan melyik kód mit jelent, az alábbi kormányrendelet határozza meg. Azt érdemes tudni, hogy a számok 1-99-ig harmonizált közösségi kódok, vagyis ezek minden EGT tagállamban egységesek, a 100 feletti kódokat pedig minden tagállam szabadon határozza meg, vagyis ezeknek a jelentése az EGT tagállamokban eltérhet.

A kódoknak egy része arra vonatkozik, hogy a járművezető egészségi okokból milyen feltétellel/vagy korlátozással vezethet, tehát ezek a számok minden esetben a vezetői engedély kiállításához szükséges alkalmassági vizsgálatot végző orvos (vagy néhány estben szakértői bizottság) szakvéleménye alapján kerülnek a jogsira.

Vannak olyan kódok is, amelyek egy adott kategórián belüli vezetési jogosultság gyakorlását korlátozzák valamilyen módon - ezek vizsgaigazolás vagy a magyar vezetői engedély kiállításának alapjául szolgáló külföldi vezetői engedély adatai alapján kerülnek bejegyzésre a jogosítványba.

Nézzünk néhány konkrét példát:

  • 01.01 - csak szemüvegben vezethet
  • 05. 01 - csak nappali vezetésre korlátozva (pl. napkelte után 1 óra és naplemente előtt 1 óra közötti időszakban)
  • 25. 05 - térddel működtethető gázpedál
  • 05. 03 -  gépjárművezetés utasok nélkül
  • 43. 02 - testre szabott vezetőülés
  • 110 - tartalék szemüveg tartása kötelező
  • 78 - automata sebességváltóval rendelkező járművekre korlátozva
A kódok között szerepelnek továbbá ún. igazgatási kódok is, amelyek jogszabályban meghatározott esetben kerülnek bejegyzésre a vezetői engedélybe. Ilyen például a kezdő vezetői engedély minősítés meghosszabbítására utaló 181. kód, vagy az adott kategóriába tartozó járművek vezetésétől való eltiltásra utaló 183. kód

- válaszolta megkeresésünkre a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH).

Milyen számok a gyakoriak?

A járművezetéshez szükséges egészségügyi alkalmasság kódja a 101-es vagy a 102-es. Egészségi korlátozásként pedig a leggyakrabban a 01.01-es a szemüveg vagy a 01.02-es kód a kontaktlencse vezetés közben való viselésére utaló kódok szerepelnek. De gyakorinak mondható a 78-as kód is, ami akkor kerül bele a vezetői engedélybe, ha valaki automata sebességváltós járművön vizsgázott.

Kontaktlencsém van, nem vezethetek szemüvegben?

A kormányrendeletben külön kód szerepel arra az eshetőségre, ha valaki szemüvegben és kontaktlencsében is vezethet (01.06). Ezért megkérdeztük a rendőrséget, hogy mekkora büntetésre számíthatunk, ha például szemüvegben vezetünk, pedig kontaktlencsével lenne csak szabad, vagy esetleg fordítva.

Amennyiben a járművezető úgy vezet, hogy nem viseli a részére a vezetői engedélybe bejegyzett látásjavító eszközt (szemüveg, kontaktlencse), akkor az előbbi jogszabályi előírás által meghatározott kötelezettségét nem teljesíti, ezért vele szemben a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése miatt szabálysértési vagy helyszíni bírság alkalmazásának van helye

- válaszolta megkeresésünkre az Országos Rendőr-Főkapitányság (ORFK) sajtóosztálya.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az ORFK persze válaszában azt is hozzátette, hogy minden eset egyedi. A hatóságnak pedig a bejegyzett kódokkal kapcsolatos jogsértés miatt indított eljárás során az ügy összes körülményét figyelembe kell venni.


A B kategóriás jogosítványokon gyakran szerepelhetnek még a 185 és a 186-os kódok. Ezek közül a T kategória mellett feltüntetett 185 kód azt jelenti, hogy

  • a T kategóriába tartozó mezőgazdasági vontató nem két nehéz pótkocsival, hanem csak egy könnyű pótkocsival vezethető. Ez a kód akkor szerepel a "T" kategória mellett, ha azt a járművezető a "B" kategóriás vezetési jogosultsága alapján, és nem külön erre a kategóriára vonatkozó járművezetői vizsga alapján szerezte meg, és kombinált kategóriával sem rendelkezik.

A K kategória mellett szereplő 186 kód pedig azt jelenti, hogy

  • a járművezető a "K" kategóriában meghatározott járműveken kívül a lassú járművet és pótkocsiját is vezetheti. Ez a kód tehát a "K" kategóriás vezetési jogosultságot nem korlátozza, hanem éppen bővíti -tudtuk meg a KEKKH-től.

Erre is érdemes figyelni

Tavaly áprilistól lépett életbe az a szabály, hogy már nem a 40., hanem az 50. életév betöltéséig adható 10 évre szóló egészségügyi alkalmassági - ami meghatározza a jogosítvány érvényességének hosszát is. Azok, akik a 40. életévüket már beötlötték, de még csak 5 évre kaptak egészségi alkalmassági engedélyt, azoknak lehetősége van orvosától egy újabb szakvéleményt kérni, és azt benyújtani a vezetői engedély kiállítására irányuló eljárás során.

Az, aki pedig jogosítvány nélkül vezet 45 ezer forintos helyszíni-, vagy 90 ezres pénzbírságra számíthat

Nem mindenki van tisztában azzal sem, hogy a kártya formátumú vezetői engedély a vezetési jogosultság igazolásán túl, személyazonosításra alkalmas okmányként is funkcionál.

A vezetői engedély személyazonosításra szóló érvényességi ideje az okmány elülső, fényképes oldalán, a 4 (b). pontban található, a vezetési jogosultság igazolására vonatkozó érvényességi idő pedig az okmány hátoldalán található 11. oszlopban szerepel

- tudta meg a Pénzcentrum a KEKKH-től.

A vezetői engedély személyazonosításra a kiállításától számított 10 évig, a 70. életévüket betöltöttek (2015. július 1-jétől a 65. életévet betöltött személyek) esetében azonban határidő nélkül alkalmas.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24