15 °C Budapest

Óriási várólista: 60 ezer magyar csak erre vár

2014. július 3. 08:33

Szürkehályog-, térd és csípőprotézis műtétre várnak a legtöbben az országban, az utóbbi két operációnál kevesebb pácienst tartanak nyilván, mint januárban - számol be róla a Magyar Nemzet.

A lap csütörtöki cikke ismerteti: az országos várólista nyilvántartás alapján több mint 58 ezren várakoznak valamilyen műtéti beavatkozásra. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) június végi adatai szerint az előjegyzett - akik saját kérésükre a lehetséges ellátási időponthoz képest egy későbbit kértek - és a várólistán lévő betegek száma a szürkehályog-szemműtét esetében a legnagyobb, erre a bavatkozásra csaknem 27 ezer embert regisztráltak, ez majdnem ezerrel több a januárban dokumentáltnál.

A sorban a következő a térdprotézis-operáció, amelynél nagyjából 9900 a várakozók száma. Itt valamelyest rövidült a várólista az év elejéhez képest, akkor 10 270 beteget tartottak nyilván. A csípőprotézis-műtétre feliratkozók száma csaknem eléri a 8400-at, ám ez esetben is több százzal kevesebben vannak, mint korábban. Az utóbbi két beavatkozásnál az év elején csaknem 1,6 milliárd forintos forrás érkezett a várólista rövidítésére, ebből a pénzből a legrégebben várakozó 1300 beteget tudták megoperálni.

Az OEP adatai alapján jelentősen megugrott a mandula-, orrmandula-műtétre regisztráltak aránya: jelenleg 2450, az év első hónapjában tapasztalthoz képest ezerrel több ember várja, hogy sorra kerüljön. A szívkatéteres kezelések esetében több mint 2300 beteget tartanak nyilván, és hasonló a szám az epekövesség miatti beavatkozásoknál is (több mint 2200). Utóbbinál szintén valamelyest javult a helyzet. A valamilyen sérvműtétre várók száma több mint 3000, gerincstabilizáló operációért pedig csaknem kilencszázan állnak sorban. Utóbbira az év elején - szintén egy kormányzati döntés nyomán - 860 millió forint érkezett.

 

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem