18 °C Budapest

Banki svájci frank hitelek (2004-2010) - az utolsó mohikán is megadta magát

Pénzcentrum
2010. június 19. 07:02

Mint arról a Pénzcentrum.hu folyamatosan beszámolt, a válság kirobbanását követően a bankok sorra függesztették fel a svájci frank alapú hitelek nyújtását. Márciusban még arról írhattunk, hogy néhány pénzügyi vállalkozás mellett a bankok közül egyedül az AXA értékesít még CHF-hiteleket, júniustól azonban ők is engedtek a nyomásnak és megszüntették a frankhitelt.

A bankok már 170-es árfolyamnál tudták, hogy dobbantani kell

A válsággal érkező fenyegető árfolyamkockázatra való hivatkozással elsőként az MKB Bank függesztette fel a svájci frank alapú hitelezést még 2008. október 13-án, azóta a bankok sorra követték a példájukat. Alig egy hétre tel az MKB Bank után a Raiffeisen Bank intett búcsút a frankhitelezésnek. 2008. november 17-én annak ellenére csatlakozott hozzájuk a K&H Bank, hogy alig egy hónappal korábban még úgy nyilatkoztak, hogy náluk nincs napirenden a frankhitelek korlátozása. A bank 2009. június 17-én az euró alapú hitelezést is felfüggesztette, ezt a korlátozást február közepén oldották fel.

Összehasonlítottuk az új forinthiteleket - frissítve!

Az OTP Bank egészen 2009 tavaszáig fenntartotta a 2004. július elsején bevezetett konstrukciót, de olyan kedvezőtlen árazás mellett kínálták ezt a korábban oly népszerű hitelterméket, hogy az ilyen irányú ügyféligények gyakorlatilag maguktól megszűntek, majd kiszállt a CIB és az Erste Bank is. Tavaly nyáron még az Allianz és az FHB is kínált frank alapú hiteleket, de később ők is levették a palettáról. A sort augusztus közepén Budapest Bank folytatta, majd ősszel az UniCredit Bank is csatlakozott a többséghez.

Végül az AXA Bank is döntött és 2010. június 1. napjától megszüntette a CHF alapú hitelek értékesítését, ettől a hónaptól a bank ezirányú hitelkérelmet nem fogad be. A döntést elsősorban az indokolja, hogy az életbe lépett jogszabályi változások gyakorlatilag befagyasztották a devizaalapú hitelezési piacot, és az AXA vezetése az új kormány legutóbbi kezdeményezéseit a magyarországi devizahitelezés megszüntetésére irányuló törekvésként értelmezi. Az AXA úttörő volt a magyarországi forinthitelezés újraindításában, hiszen 2009. szeptember 16-án vezette be a BUBOR-hoz kötött HAZAI elnevezésű jelzáloghitelt. A hazai jelzáloghitelezés ma döntően forintban történik és a bank várakozásai szerint az elkövetkezendő években ez így is marad.

Jelenleg két pénzügyi vállalkozás - az UCB Ingatlanhitel Zrt. és az AEGON Magyarország Hitel Zrt. - svájci frank alapú jelzáloghiteléről tudunk beszámolni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A jelenlegi portfolió több mint 90%-át svájci frank alapú hitelek teszik ki az UCB Ingatlanhitel Zrt-nél. Az euro alapú konstrukció 2010. február elsejétől került bevezetésre, ez teszi ki portfólió fennmaradó részét. A forint-termékek bevezetését a közeljövőben tervezik. Elmondásuk szerint mivel az új kihelyezéseik zöme hitelkiváltáshoz kapcsolódik, ezen a területen az elmúlt időszakban nem érzékeltek ügyféligényt a forint alapú hitelek iránt.

Az Aegon Hitel Zrt. képviseletében Harnos András vezérigazgató elmondta, hogy idén jelentősen nőtt az euró alapú hitelek száma, a forinthitelek minimálisan nőttek, míg a portfolión belül a svájci frank hitelekszáma jelentősen csökkent. Az év első öt hónapjában a lakáshitel állomány 59 %-a svájci frank, 40 %-a euró alapú, 1%-a forint. Áprilisban és májusban a lakáshitel portfolió megoszlása: 31 %-a svájci frank, 65 %-a euró alapú,4 %-a forint.

A frankhitelek nagysága március elsejétől nem haladhatja meg a fedezetként felkínált ingatlan hitelbiztosítéki értékének 45%-át. Ennek megfelelően egy 5 millió forintos lakáshitelhez legalább 11,1 millió forint értékű fedezetet kell biztosítani. Júniustól tovább szigorodott a lakáshitelezés, a hitelezhetőségi limit alapján amennyiben egy ügyfél forint alapú hitel igénylése esetén 80 ezer forint terhelhető jövedelemmel rendelkezik, akkor, ha frankhitel mellett dönt, akkor csak annyi hitelt kaphat, melynek a havi részlete nem haladja meg a 48 ezer forintot.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 22. 16:17
Idealisztikus világban a pénzügyi befektetéseinket elsődlegesen a fenntarthatóság szempontjai alapjá...
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18