17 °C Budapest

Banki svájci frank hitelek (2004-2010) - az utolsó mohikán is megadta magát

Pénzcentrum
2010. június 19. 07:02

Mint arról a Pénzcentrum.hu folyamatosan beszámolt, a válság kirobbanását követően a bankok sorra függesztették fel a svájci frank alapú hitelek nyújtását. Márciusban még arról írhattunk, hogy néhány pénzügyi vállalkozás mellett a bankok közül egyedül az AXA értékesít még CHF-hiteleket, júniustól azonban ők is engedtek a nyomásnak és megszüntették a frankhitelt.

A bankok már 170-es árfolyamnál tudták, hogy dobbantani kell

A válsággal érkező fenyegető árfolyamkockázatra való hivatkozással elsőként az MKB Bank függesztette fel a svájci frank alapú hitelezést még 2008. október 13-án, azóta a bankok sorra követték a példájukat. Alig egy hétre tel az MKB Bank után a Raiffeisen Bank intett búcsút a frankhitelezésnek. 2008. november 17-én annak ellenére csatlakozott hozzájuk a K&H Bank, hogy alig egy hónappal korábban még úgy nyilatkoztak, hogy náluk nincs napirenden a frankhitelek korlátozása. A bank 2009. június 17-én az euró alapú hitelezést is felfüggesztette, ezt a korlátozást február közepén oldották fel.

Összehasonlítottuk az új forinthiteleket - frissítve!

Az OTP Bank egészen 2009 tavaszáig fenntartotta a 2004. július elsején bevezetett konstrukciót, de olyan kedvezőtlen árazás mellett kínálták ezt a korábban oly népszerű hitelterméket, hogy az ilyen irányú ügyféligények gyakorlatilag maguktól megszűntek, majd kiszállt a CIB és az Erste Bank is. Tavaly nyáron még az Allianz és az FHB is kínált frank alapú hiteleket, de később ők is levették a palettáról. A sort augusztus közepén Budapest Bank folytatta, majd ősszel az UniCredit Bank is csatlakozott a többséghez.

Végül az AXA Bank is döntött és 2010. június 1. napjától megszüntette a CHF alapú hitelek értékesítését, ettől a hónaptól a bank ezirányú hitelkérelmet nem fogad be. A döntést elsősorban az indokolja, hogy az életbe lépett jogszabályi változások gyakorlatilag befagyasztották a devizaalapú hitelezési piacot, és az AXA vezetése az új kormány legutóbbi kezdeményezéseit a magyarországi devizahitelezés megszüntetésére irányuló törekvésként értelmezi. Az AXA úttörő volt a magyarországi forinthitelezés újraindításában, hiszen 2009. szeptember 16-án vezette be a BUBOR-hoz kötött HAZAI elnevezésű jelzáloghitelt. A hazai jelzáloghitelezés ma döntően forintban történik és a bank várakozásai szerint az elkövetkezendő években ez így is marad.

Jelenleg két pénzügyi vállalkozás - az UCB Ingatlanhitel Zrt. és az AEGON Magyarország Hitel Zrt. - svájci frank alapú jelzáloghiteléről tudunk beszámolni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A jelenlegi portfolió több mint 90%-át svájci frank alapú hitelek teszik ki az UCB Ingatlanhitel Zrt-nél. Az euro alapú konstrukció 2010. február elsejétől került bevezetésre, ez teszi ki portfólió fennmaradó részét. A forint-termékek bevezetését a közeljövőben tervezik. Elmondásuk szerint mivel az új kihelyezéseik zöme hitelkiváltáshoz kapcsolódik, ezen a területen az elmúlt időszakban nem érzékeltek ügyféligényt a forint alapú hitelek iránt.

Az Aegon Hitel Zrt. képviseletében Harnos András vezérigazgató elmondta, hogy idén jelentősen nőtt az euró alapú hitelek száma, a forinthitelek minimálisan nőttek, míg a portfolión belül a svájci frank hitelekszáma jelentősen csökkent. Az év első öt hónapjában a lakáshitel állomány 59 %-a svájci frank, 40 %-a euró alapú, 1%-a forint. Áprilisban és májusban a lakáshitel portfolió megoszlása: 31 %-a svájci frank, 65 %-a euró alapú,4 %-a forint.

A frankhitelek nagysága március elsejétől nem haladhatja meg a fedezetként felkínált ingatlan hitelbiztosítéki értékének 45%-át. Ennek megfelelően egy 5 millió forintos lakáshitelhez legalább 11,1 millió forint értékű fedezetet kell biztosítani. Júniustól tovább szigorodott a lakáshitelezés, a hitelezhetőségi limit alapján amennyiben egy ügyfél forint alapú hitel igénylése esetén 80 ezer forint terhelhető jövedelemmel rendelkezik, akkor, ha frankhitel mellett dönt, akkor csak annyi hitelt kaphat, melynek a havi részlete nem haladja meg a 48 ezer forintot.

EZT OLVASTAD MÁR?