2017. augusztus 20. vasárnap István

Veszélyes táplálkozási őrület terjed: magyarok tízezrei dőlnek be a kamunak

Egy dühös ausztrál szakács Instagram bejegyzése járta körbe az elmúlt hetekben a magyar sajtót: a séfnek elege van a hamis ételallergiásokból. Patrick Friesen szerint ezzel azok kerülnek nehéz helyzetbe, akik tényleg betegek. Ráadásul a szakemberek szerint az "áldiéta" nemcsak drága, de még veszélyes is az egészséges embereknek.


Manapság a mindenmentes ételek korát éljük. Egyre divatosabb, hogy az élelmiszer érzékenységgel nem rendelkező emberek is "mentes" termékeket fogyasztanak. És ezt támasztja alá Patrick Friesen, ausztrál séf posztja is.

Instagram on

A szakács a rendelések láttán eléggé kiborult és az alábbi szöveget írta a képe alá. “Lehetne kérnem, hogy azok, akik allergiára hivatkozva mindenféle extra kéréssel állnak elő, tisztába jöjjenek azzal, hogy mit ehetnek és mit nem? Allergiás a rákra, de az osztriga jöhet? Gluténallergiás, de a glutén csak a kenyérben zavarja? Vegetáriánus, de a csirkeszárnyat megeszi? Találjátok ki végre, mit akartok! Rohadtul megnehezítitek azoknak a dolgát, akik tényleg szigorú diéta szerint kell, hogy éljenek, és szeretnének étteremben enni." - írja a DiningGuide.

KATTINTS! Attól még, hogy gluténmentes nem feltétlen egészségesebb

Mi ezzel a baj?

Amellett, hogy az "áldiétázok" megnehezítik a valódi betegek dolgát, a feleslegesen tartott diéta nemcsak drága, de veszélyes is lehet.

A cöliákia előfordulása Európában 1 százalék, de a gluténmentes étrendet követők száma fejlett országokban eléri a 20 százalékot is. Míg az élethosszig tartó gluténmentes étrend a cöliákia egyetlen kezelése, gyakran összefüggésbe hozzák más betegségekkel (pl. Irritábilis Bél Szindróma-IBS), fogyókúrával is. Az étrend fogyókúrára gyakorolt pozitív hatása nem bizonyított, sőt a megváltozott gluténbevitel magasabb testtömeg-indexhez, vitaminhiányhoz vezethet. A gluténmentes termékek drágábbak a hagyományos termékekhez képest, így aki feleslegesen ezt az étrendet követi, nagyobb kiadással számolhat bármilyen haszon nélkül

- válaszolta a Pénzcentrumnak Bartha Kinga, dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember.

Tehát hiába egyre népszerűbb a mindenmentes táplálkozás, de nem ad igazi értéket. A kutatások szerint sokkal inkább kellene odafigyelnünk a só, cukor és zsírok bevitelének mennyiségére, de az adagok mérete is nagyon fontos, a színes, változatos és kiegyensúlyozott étrend mellett.

KATTINTS! 76 ezret bukhatsz évente: sok beteg nem ismeri ezt a kedvezményt

Fontos azzal is tisztában lennünk, hogy az élelmiszeriparban a biztonság a legfontosabb, ha azonban az élelmiszer biztonságról beszélünk, akkor gyakran kerülhetnek az ételekbe mesterségesnek hangzó, vagy E-számokkal jelölt adalékanyagok, amelyek igazából sokszor természetesek és az emberi szervezetre egyáltalán nem veszélyesek.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Trükköző magyar szállodák: ezek az idei nyár legdurvább átverései
Mutatjuk, mit kell tenni, ha már megtörtént a baj.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Na ez most fájhat Orbán Viktornak: ítéletet mondtak kormányáról a magyarok

Nem bíznak a fiatalok és az idősek az Orbán-kormányban, de nagyon nem. Az OECD által közölt adatsor alapján a tagországok közül egyedül Libanonban, Görögországban, Chilében és Dél-Koreában alacsonyabb...
 

Itt a megoldás, hogyan űzd ki a vakondot a kertedből

Minden kertész szereti a kertjét rendben tartani, van azonban egy kis állat, amely a kertek 99 százalékban időről időre felbukkan. Bizony, ez a vakond! Összegyűjtöttünk három tippet, hogyan vehetjük...
NÉPSZERŰ
FRISS

Spar

08.17-08.23
Országos

Interspar

08.17-08.23
Országos

Spar, Interspar

Iskolakezdés
08.17-09.07
Országos

Aldi

08.17-08.23
Országos

Lidl

08.17-08.23
Budapest

Auchan

08.17-08.23
Országos

Tesco

08.17-08.23
Országos

Auchan

Iskolakezdés
08.10-09.06
Országos

  Ajánlatunk