12 °C Budapest

Úgy szedjük ezt a gyógyszert, mintha nem lenne holnap: lenne más megoldás?

2019. október 10. 14:45

Október 10-e, a lelki egészség világnapja, melynek alkalmából sok szervezet felhívja a figyelmet a mentális egészség fontosságára. A mentális betegségek terén aggasztóak a statisztikák az EU területén: egyre több antidepresszáns fogy, az öngyilkosságok aránya nem csökken, egyre többen szenvednek depressziótól, kiégéstől. A lelki egészség a pszichiátria hatásköre lenne, azonban sok helyen kevés a kapacitás: Magyarországon 87 kórházi ágy jut a pszichiátriákon 100 ezer főre.

A mentális egészség fontosságára hívja fel a figyelmet ma a WHO is: éles a kontraszt az antidepresszánsok eladási mutatóiban az elmúlt 10 évre visszamenőleg, szembeállítva a világszervezet állásfoglalásával, miszerint a depresszió a munkaképtelenség vezető oka az egész világon. Magyarországon az említett időszakban az antidepresszánsok forgalma 26 ezer ápolási napnak megfelelő mennyiséggel emelkedett, amely 27%-os emelkedést és becsülhetően több mint 100 ezer új, antidepresszánst szedő beteget jelent. Szintén nem elhanyagolható adat, hogy csak az antidepresszánsok a tavalyi évben meghaladták a 8 milliárd forintnak megfelelő bevételt, a pszichiátriai szerek pedig összességében megközelítették a 40 milliárdot. Az előbb bemutatott tendencia a világ többi részén is egyértelműen megfigyelhető, ezzel szemben sehol sem látni olyan mutatókat, melyek a depressziós betegek számának csökkenését bizonygatnák.

Aligha tekinthetőek a pszichiátriai szerek hatékony kezelésnek.

Nem csak az antidepresszánst szedők, és depressziósok számának emelkedése aggasztó: minden évben közel 800 ezer ember veszti életét öngyilkosság következtében. Az öngyilkosság globális jelenség, mely bármelyik életszakaszban előfordulhat, nem csak a fiataloknál. Ráadásul a statisztikák szerint minden felnőttre, aki öngyilkosság miatt halt meg, több mint 20 ember jut, akik öngyilkosságot kísérelt meg.

2018-ban 1656-an követtek el öngyilkosságot Magyarországon. Hazánkban a friss statisztikák szerint 2010 óta több mint 30 százalékkal esett vissza a 100 ezer lakosra jutó befejezett öngyilkosságok száma. Az Európai Unióban így a legnagyobb csökkenést Magyarországon látni. Az öngyilkosságok számának csökkenése a nyolcvanas évek második felében kezdett tendenciává válni, a folyamat azonban 2007-ben megtorpant.

Mit tesz az egészségügy? Egyre több kritika éri nem csak a hazai, hanem világviszonylatban is a pszichiátria módszereit, a túlgyógyszerezést. Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány nemrég közleményben hívta fel a figyelmet a pszichiátriai osztályokon történő visszaélésekre. A magyar pszichiátria egyik "nagy öregje", a 2013-ban elhunyt Dr. Buda Béla így írt erről:

...az agy mélyreható megismerése ellenére nem találják a főbb betegségformák egyértelmű patológiáját [kórtanát]. ... Viszont tény, hogy a diagnózisok vitathatók, nem validak [érvényesek], és az idők folyamán szembetűnően és zavaróan idomultak a gyógyszeripari kínálatokhoz.

Hogyha megnézzük a statisztikákat arról, hogy a pszichiátriai osztályokon mennyi ágy jut 100 ezer lakosra, azt láthatjuk, hogy Magyarország nincs is olyan nagy gondban: nálunk 87 fekhely van, míg Olaszországban csak 9 jut. Ezzel szemben például Belgiumban már 135, hogy a skála másik végét is említsük.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A fekvőhelyek számát 2009 óta tartják nyilván, így azt is meg tudtuk nézni, hogyan változott a 100 ezer főre vetített szám az évek alatt hazánkban:

Az biztos, hogy a lakosság egyre fogy, és elöregszik a társadalom, a kórházak kapacitása pedig már most sem kielégítő. Egyelőre világszinten az a tendencia, hogy a mentális zavaroktól szenvedők száma egyre csak emelkedik.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm