2020. augusztus 4. kedd Domonkos, Dominika

Úgy szedjük ezt a gyógyszert, mintha nem lenne holnap: lenne más megoldás?


Október 10-e, a lelki egészség világnapja, melynek alkalmából sok szervezet felhívja a figyelmet a mentális egészség fontosságára. A mentális betegségek terén aggasztóak a statisztikák az EU területén: egyre több antidepresszáns fogy, az öngyilkosságok aránya nem csökken, egyre többen szenvednek depressziótól, kiégéstől. A lelki egészség a pszichiátria hatásköre lenne, azonban sok helyen kevés a kapacitás: Magyarországon 87 kórházi ágy jut a pszichiátriákon 100 ezer főre.

A mentális egészség fontosságára hívja fel a figyelmet ma a WHO is: éles a kontraszt az antidepresszánsok eladási mutatóiban az elmúlt 10 évre visszamenőleg, szembeállítva a világszervezet állásfoglalásával, miszerint a depresszió a munkaképtelenség vezető oka az egész világon. Magyarországon az említett időszakban az antidepresszánsok forgalma 26 ezer ápolási napnak megfelelő mennyiséggel emelkedett, amely 27%-os emelkedést és becsülhetően több mint 100 ezer új, antidepresszánst szedő beteget jelent. Szintén nem elhanyagolható adat, hogy csak az antidepresszánsok a tavalyi évben meghaladták a 8 milliárd forintnak megfelelő bevételt, a pszichiátriai szerek pedig összességében megközelítették a 40 milliárdot. Az előbb bemutatott tendencia a világ többi részén is egyértelműen megfigyelhető, ezzel szemben sehol sem látni olyan mutatókat, melyek a depressziós betegek számának csökkenését bizonygatnák.

Aligha tekinthetőek a pszichiátriai szerek hatékony kezelésnek.

Nem csak az antidepresszánst szedők, és depressziósok számának emelkedése aggasztó: minden évben közel 800 ezer ember veszti életét öngyilkosság következtében. Az öngyilkosság globális jelenség, mely bármelyik életszakaszban előfordulhat, nem csak a fiataloknál. Ráadásul a statisztikák szerint minden felnőttre, aki öngyilkosság miatt halt meg, több mint 20 ember jut, akik öngyilkosságot kísérelt meg.

2018-ban 1656-an követtek el öngyilkosságot Magyarországon. Hazánkban a friss statisztikák szerint 2010 óta több mint 30 százalékkal esett vissza a 100 ezer lakosra jutó befejezett öngyilkosságok száma. Az Európai Unióban így a legnagyobb csökkenést Magyarországon látni. Az öngyilkosságok számának csökkenése a nyolcvanas évek második felében kezdett tendenciává válni, a folyamat azonban 2007-ben megtorpant.

Mit tesz az egészségügy? Egyre több kritika éri nem csak a hazai, hanem világviszonylatban is a pszichiátria módszereit, a túlgyógyszerezést. Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány nemrég közleményben hívta fel a figyelmet a pszichiátriai osztályokon történő visszaélésekre. A magyar pszichiátria egyik "nagy öregje", a 2013-ban elhunyt Dr. Buda Béla így írt erről:

...az agy mélyreható megismerése ellenére nem találják a főbb betegségformák egyértelmű patológiáját [kórtanát]. ... Viszont tény, hogy a diagnózisok vitathatók, nem validak [érvényesek], és az idők folyamán szembetűnően és zavaróan idomultak a gyógyszeripari kínálatokhoz.

Hogyha megnézzük a statisztikákat arról, hogy a pszichiátriai osztályokon mennyi ágy jut 100 ezer lakosra, azt láthatjuk, hogy Magyarország nincs is olyan nagy gondban: nálunk 87 fekhely van, míg Olaszországban csak 9 jut. Ezzel szemben például Belgiumban már 135, hogy a skála másik végét is említsük.

A fekvőhelyek számát 2009 óta tartják nyilván, így azt is meg tudtuk nézni, hogyan változott a 100 ezer főre vetített szám az évek alatt hazánkban:

Az biztos, hogy a lakosság egyre fogy, és elöregszik a társadalom, a kórházak kapacitása pedig már most sem kielégítő. Egyelőre világszinten az a tendencia, hogy a mentális zavaroktól szenvedők száma egyre csak emelkedik.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Könnyen becsaphatják az ügyfeleket a csalóka kamatok: erre nagyon figyelj oda
Százezreket is el lehet tapsolni egy rossz döntéssel.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

08.06-08.12
Országos

Aldi

08.06-08.12
Országos

Auchan

08.06-08.12
Országos

Spar

07.30-08.05
Országos

Interspar

07.30-08.05
Országos

Tesco

07.30-08.05
Országos

Lidl

07.30-08.05
Országos

Aldi

07.30-08.05
Országos