2020. augusztus 15. szombat Mária

Több embert öl meg, mint az autóbalesetek: tele vannak vele a hazai gyógyszertárak


Az opioidok okozta halálesetek vezető halálokok között vannak az Egyesült Államokban. Sokkal többen halnak meg például így, mint autobalesetben, erre pedig a történelem során még nem volt példa. Ez az összetevő több, itthon kapható gyógyszerben is megtalálható.

Az opioid túladagolások száma olyan gyorsan nőtt az utóbbi időben, hogy már a vezető halálokok között van. Egy 2017-es adatsor szerint, amelyet az amerikai National Safety Council készített, egy átlagos amerikai hamarabb hal meg opioid túladagolásban, mint autóbalesetben. Mindez leginkább azért aggasztó, mert a szervezet szerint a történelem során először fordul elő, hogy az opioidok gyakrabban okoznak halált, mint a balesetek - írja a Popular Science.

a A Wikipédia szócikke szerint opioidnak nevezik mindazokat a természetes, félszintetikus és szintetikus vegyületeket, amelyek a morfinhoz hasonlóan a szervezet opioid receptorain hatnak. Hazánkban szigorúan receptköteles gyógyszerek, kivéve egyes származékokat, melyeknek nincsen központi idegrendszeri hatásuk, viszont hasmenésben (Imodium) és köhögéscsillapításban (Robitussin) kitűnően használhatók.

Ehhez nem csak az opioidok túladagolása okozta halálesetek növekedése járult hozzá: az autóbalesetek száma egyre csökkent az elmúlt évtizedekben. Mindenesetre érdekes adat, hogy egy apró kis pirula sokkal veszélyesebb, mint egy két tonnás fémdobozban száguldani az autópályán.

Az emberek általában nagyon rosszul mérik fel a kockázataikat. Hajlamosak vagyunk olyan veszélyekre fókuszálni, amelyek ugyan ijesztőbbek, de egyébként nagyon ritkák, és azokat veszélyesebbnnek ítélni. Sokkal természetesebb félni attól, hogy tűzhalálban vagy repülőbalesetben halunk meg, de legtöbb esetben sokkal kevésbé drámai dolgok ölnek meg minket

- mondta Ken Kolosh, akutatást vezető NSC munkatársa.

Az opioid több hazai gyógyszerben is előfordul

Mielőtt hátradőlnél, mondván téged nem érint a dolog, fontos tudatosítani: az opioid egyes fajtái megtalálhatóak bizonyos nyugtatókban és erős fájdalomcsillapítókban is. Hazánkban ezek szigorúan vénykötelesek, ennek ellenére nem árt az óvatosság - még csak véletlenül sem szabad túl sokat bevenni ezekből a szerekből. Alább - a teljesség igénye nélkül - felsorolunk néhány készítményt, amelyek tartalmaznak egyes opioidokat:

 • Contramal (Grünenthal)
 • Tramadol AL (Aluid)
 • Tramadolor (Hexal)
 • Tramalgic (Nycomed)
 • Adamol (Meda Pharma)
 • Ralgen (Zentiva)
 • Zaldiar
 • Doreta
 • Durogesic tapasz (Janssen-Cilag)
 • Fentanyl injekció (Richter)
 • Dolforin tapasz (Richter)
 • OxyContin

Azt mindenképp megjegyezzük, hogy ezek a gyógyszerek hosszú, rendkívül szigorú tesztelésen estek át, mielőtt forgalomba kerültek, az előírtnak megfelelő használatuk nem okozhat problémát. A fenti adatokat látva viszont nagyon fontos, hogy az ilyen készítményeket semmiképp ne használjuk az előírástól eltérően. Most pedig lássuk, az NSC kutatása alapján milyen gyakorisággal okoznak halált az egyes események:

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.