4 °C Budapest

Több embert öl meg, mint az autóbalesetek: tele vannak vele a hazai gyógyszertárak

2019. január 17. 17:29

Az opioidok okozta halálesetek vezető halálokok között vannak az Egyesült Államokban. Sokkal többen halnak meg például így, mint autobalesetben, erre pedig a történelem során még nem volt példa. Ez az összetevő több, itthon kapható gyógyszerben is megtalálható.

Az opioid túladagolások száma olyan gyorsan nőtt az utóbbi időben, hogy már a vezető halálokok között van. Egy 2017-es adatsor szerint, amelyet az amerikai National Safety Council készített, egy átlagos amerikai hamarabb hal meg opioid túladagolásban, mint autóbalesetben. Mindez leginkább azért aggasztó, mert a szervezet szerint a történelem során először fordul elő, hogy az opioidok gyakrabban okoznak halált, mint a balesetek - írja a Popular Science.

a A Wikipédia szócikke szerint opioidnaknevezik mindazokat a természetes, félszintetikus és szintetikus vegyületeket, amelyek a morfinhoz hasonlóan a szervezet opioid receptorain hatnak. Hazánkban szigorúan receptköteles gyógyszerek, kivéve egyes származékokat, melyeknek nincsen központi idegrendszeri hatásuk, viszont hasmenésben (Imodium) és köhögéscsillapításban (Robitussin) kitűnően használhatók.

Ehhez nem csak az opioidok túladagolása okozta halálesetek növekedése járult hozzá: az autóbalesetek száma egyre csökkent az elmúlt évtizedekben. Mindenesetre érdekes adat, hogy egy apró kis pirula sokkal veszélyesebb, mint egy két tonnás fémdobozban száguldani az autópályán.

Az emberek általában nagyon rosszul mérik fel a kockázataikat. Hajlamosak vagyunk olyan veszélyekre fókuszálni, amelyek ugyan ijesztőbbek, de egyébként nagyon ritkák, és azokat veszélyesebbnnek ítélni. Sokkal természetesebb félni attól, hogy tűzhalálban vagy repülőbalesetben halunk meg, de legtöbb esetben sokkal kevésbé drámai dolgok ölnek meg minket

- mondta Ken Kolosh, akutatást vezető NSC munkatársa.

Az opioid több hazai gyógyszerben is előfordul

Mielőtt hátradőlnél, mondván téged nem érint a dolog, fontos tudatosítani: az opioid egyes fajtái megtalálhatóak bizonyos nyugtatókban és erős fájdalomcsillapítókban is. Hazánkban ezek szigorúan vénykötelesek, ennek ellenére nem árt az óvatosság - még csak véletlenül sem szabad túl sokat bevenni ezekből a szerekből. Alább - a teljesség igénye nélkül - felsorolunk néhány készítményt, amelyek tartalmaznak egyes opioidokat:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
  • Contramal (Grünenthal)
  • Tramadol AL (Aluid)
  • Tramadolor (Hexal)
  • Tramalgic (Nycomed)
  • Adamol (Meda Pharma)
  • Ralgen (Zentiva)
  • Zaldiar
  • Doreta
  • Durogesic tapasz (Janssen-Cilag)
  • Fentanyl injekció (Richter)
  • Dolforin tapasz (Richter)
  • OxyContin

Azt mindenképp megjegyezzük, hogy ezek a gyógyszerek hosszú, rendkívül szigorú tesztelésen estek át, mielőtt forgalomba kerültek, az előírtnak megfelelő használatuk nem okozhat problémát. A fenti adatokat látva viszont nagyon fontos, hogy az ilyen készítményeket semmiképp ne használjuk az előírástól eltérően. Most pedig lássuk, az NSC kutatása alapján milyen gyakorisággal okoznak halált az egyes események:

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm