21 °C Budapest

Szörnyű rangsorban harmadik egy magyar régió: rengetegen halnak így meg

2020. szeptember 11. 14:01

A Dél-Alföldön a harmadik legmagasabb a 100 ezer főre jutó öngyilkosságok aránya az egész EU-ban. Kiderült, hogy az országos átlag alapján sem állunk sokkal jobban.

2017-ben 1631 magyar követett el öngyilkosságot, tehát 100 ezer lakosra 17 eset jutott - derült ki az Eurostat adataiból. Ezzel az ötödik legmagasabb arány az egész Unióban, nálunk csak Litvánia (26 eset per 100 ezer lakos), Szlovénia (20), Lettország (18) és Észtország (17) áll rosszabbul ebben a tekintetben. Ezalatt Cipruson csak 4 öngyilkosság jutott 100 ezer főre, Görögországban és Máltán pedig 5.

A regionális adatok tekintetében sokkal rosszabb a helyzet, kiderült ugyanis, hogy a Dél-Alföldön 23 öngyilkosság jutott 100 ezer lakosra, egész Európában csak két másik régióban rosszabb ez az arány. Csak Nyugat-és Közép-Litvániában (28), valamint Belgium Luxembourg tartományában (25) volt ennél magasabb a 100 ezer főre jutó öngyilkosságok száma.

Négy olyan EU-s régió van, ahol kiugróan kevés az öngyilkosság. Mayotte, egy Franciaországhoz tartozó indiai-óceáni sziget és a Spanyolországhoz tartozó afrikai Ceuta ráadásul nem is a kontinensen van. Európában a spanyolországi Campaniában és Közép-Görögországban mérték a legalacsonyabb öngyilkossági arányt, ott 100 ezer lakosból 3 esetet regisztráltak 2017-ben.

Forrás: Eurostat

Az uniós átlag 16 öngyilkosság 100 ezer lakosra vetítve, ami nagyjából egy százaléka a halálozásoknak. Az is kiderült, hogy az öngyilkosságot elkövetők 77 százaléka férfi.

Rengetegen hívják a lelkisegélyt

Korábban kiderült, hogy évente nagyjából százezrend keresik fel a lelkisegély szolgálatot. A legtöbben azért telefonálnak, mert érzelmi, párkapcsolati, családi problémáik vannak, magányosak.

A lelki elsősegélyt felhívók mintegy 10 százaléka 18 év alatti, a legtöbben 19-45 év közöttiek. A hívók között sok a férfi, ami a szakember szerint rávilágít arra, hogy bár a férfiak környezetüknek gyakran nem mutatják, hogy segítségre van szükségük, szívesen vesznek igénybe olyan lelkisegély-szolgálatot ahol névtelenek maradhatnak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Vigyázzunk egymásra!

Az ingyenesen hívható telefonos lelkisegély-szolgálatot működtető szervezet weboltalán arra hívják fel a figyelmet, hogy az öngyilkosságra készülők többsége jelzi a szándékát.

Igaz, egy krízisben lévő nem biztos, hogy képes jól kommunikálni, ezért a segélykiáltása néha csak szimbolikus. Figyelmeztető jel lehet, ha valaki elajándékozza a számára fontos tárgyakat, kisállatát, ha hirtelen törli magát a közösségi oldalakról, de gyakori, hogy hosszú utazásról, mély alvásról vagy zuhanásról beszél. Az öngyilkosságra készülő többnyire nem hirtelen dönt, hanem napokig fontolgatja a döntését, módszert keres, beszerzi a hozzá szükséges eszközöket, amelyek intő és észrevehető jelek lehetnek.

Ilyenkor érdemes megpróbálni beszélgetni és szóba hozni a témát, mert felszabadító hatása lehet, ha a bajban lévő megoszthatja valakivel a nyomasztó gondolatait. Fontos még tudni, hogy aki öngyilkosságra készül, nem meghalni akar, csak éppen nem lát más kiutat a problémáiból. Kapaszkodót keres, a támogató jelenlét, a kifejezésre juttatott szeretet, fontosságának éreztetése önmagában is életet menthet. Célszerű bevonni a családját, barátait, a legnehezebb időszakban nem egyedül hagyni, és megadni a lelkisegély-szolgálatok telefonszámait, ahol képzett önkéntesek segítenek kimondani a szorongató érzéseket.

Ha úgy érzed, segítségre lenne szükséged, hívjd az, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Ha másvalakiért aggódsz, ez az oldal hasznos lehet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 09:26
A lista győztese ugyanaz maradt, mint hosszú évek óta, de a dobogón így is változás történt. Politik...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem