2021. január 18. hétfő Piroska

Szörnyű rangsorban harmadik egy magyar régió: rengetegen halnak így meg


A Dél-Alföldön a harmadik legmagasabb a 100 ezer főre jutó öngyilkosságok aránya az egész EU-ban. Kiderült, hogy az országos átlag alapján sem állunk sokkal jobban.

2017-ben 1631 magyar követett el öngyilkosságot, tehát 100 ezer lakosra 17 eset jutott - derült ki az Eurostat adataiból. Ezzel az ötödik legmagasabb arány az egész Unióban, nálunk csak Litvánia (26 eset per 100 ezer lakos), Szlovénia (20), Lettország (18) és Észtország (17) áll rosszabbul ebben a tekintetben. Ezalatt Cipruson csak 4 öngyilkosság jutott 100 ezer főre, Görögországban és Máltán pedig 5.

A regionális adatok tekintetében sokkal rosszabb a helyzet, kiderült ugyanis, hogy a Dél-Alföldön 23 öngyilkosság jutott 100 ezer lakosra, egész Európában csak két másik régióban rosszabb ez az arány. Csak Nyugat-és Közép-Litvániában (28), valamint Belgium Luxembourg tartományában (25) volt ennél magasabb a 100 ezer főre jutó öngyilkosságok száma.

Négy olyan EU-s régió van, ahol kiugróan kevés az öngyilkosság. Mayotte, egy Franciaországhoz tartozó indiai-óceáni sziget és a Spanyolországhoz tartozó afrikai Ceuta ráadásul nem is a kontinensen van. Európában a spanyolországi Campaniában és Közép-Görögországban mérték a legalacsonyabb öngyilkossági arányt, ott 100 ezer lakosból 3 esetet regisztráltak 2017-ben.


Forrás: Eurostat

Az uniós átlag 16 öngyilkosság 100 ezer lakosra vetítve, ami nagyjából egy százaléka a halálozásoknak. Az is kiderült, hogy az öngyilkosságot elkövetők 77 százaléka férfi.

Rengetegen hívják a lelkisegélyt

Korábban kiderült, hogy évente nagyjából százezrend keresik fel a lelkisegély szolgálatot. A legtöbben azért telefonálnak, mert érzelmi, párkapcsolati, családi problémáik vannak, magányosak.

A lelki elsősegélyt felhívók mintegy 10 százaléka 18 év alatti, a legtöbben 19-45 év közöttiek. A hívók között sok a férfi, ami a szakember szerint rávilágít arra, hogy bár a férfiak környezetüknek gyakran nem mutatják, hogy segítségre van szükségük, szívesen vesznek igénybe olyan lelkisegély-szolgálatot ahol névtelenek maradhatnak.

Vigyázzunk egymásra!

Az ingyenesen hívható telefonos lelkisegély-szolgálatot működtető szervezet weboltalán arra hívják fel a figyelmet, hogy az öngyilkosságra készülők többsége jelzi a szándékát.

Igaz, egy krízisben lévő nem biztos, hogy képes jól kommunikálni, ezért a segélykiáltása néha csak szimbolikus. Figyelmeztető jel lehet, ha valaki elajándékozza a számára fontos tárgyakat, kisállatát, ha hirtelen törli magát a közösségi oldalakról, de gyakori, hogy hosszú utazásról, mély alvásról vagy zuhanásról beszél. Az öngyilkosságra készülő többnyire nem hirtelen dönt, hanem napokig fontolgatja a döntését, módszert keres, beszerzi a hozzá szükséges eszközöket, amelyek intő és észrevehető jelek lehetnek.

Ilyenkor érdemes megpróbálni beszélgetni és szóba hozni a témát, mert felszabadító hatása lehet, ha a bajban lévő megoszthatja valakivel a nyomasztó gondolatait. Fontos még tudni, hogy aki öngyilkosságra készül, nem meghalni akar, csak éppen nem lát más kiutat a problémáiból. Kapaszkodót keres, a támogató jelenlét, a kifejezésre juttatott szeretet, fontosságának éreztetése önmagában is életet menthet. Célszerű bevonni a családját, barátait, a legnehezebb időszakban nem egyedül hagyni, és megadni a lelkisegély-szolgálatok telefonszámait, ahol képzett önkéntesek segítenek kimondani a szorongató érzéseket.

Ha úgy érzed, segítségre lenne szükséged, hívjd az, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Ha másvalakiért aggódsz, ez az oldal hasznos lehet.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS