19 °C Budapest

Müller Cecília: Egy 25 éves koronavírus-fertőzött hunyt el

2020. november 17. 11:52

Elhunyt egy 25 éves koronavírus-fertőzött, hangzott el az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján. A szűrőbuszba is mentőszolgálati felhívásra lehet menni és korrigálták a tesztelési számokat. Frissülő cikkünk.

Ma reggeltől az ország sok pontján katonák a rendőrségel együttműködve részt vesznek a kijárási tilalom ellenőrzésében - hangzott el az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján. Ők nem intézkedhetnek az állampolgárokkal szemben, csak a rendőrök munkáját segítik. Budapesten és további 56 településen 500 katona lát el ilyen feladatokat. Emellett részt vesznek az intézmények fertőtlenítésében is. Tavasszal 2 ezer katona idősotthonokat és iskolákat fertőtlenített.

Az elmúlt 24 órában a legfiatalabb elhunyt fertőzött 25 éves, a legidősebb pedig 95 éves - mondta el Müller Cecília országos tisztifőorvos. Arról is beszélt: a tegnap az adatszolgáltatási késés miatt nem tudta a teszteket ismertetni, mert az egyik legnagyobb labor késett az adatokkal. A mai adatok tartalmazzák ezeket is. A szűrőbuszokkal kapcsolatban hozzátette: a szűrőbuszokra is vonatkozik az eddigi protokoll, oda is azok menjenek, akiknek ezt a háziorvos jelzése után a mentők előírták. Ide az elhangzottak szerint maszkban és tömegközlekedés szerint kell érkezni.

Emellett felhívta a figyelmet a vérplazma-adásra, mely mint fogalmazott, nemes cselekedet. Átlagosan a fertőzésen átesettek tíz százalékának a plazmájában van elég ellenanyag, ezt klinikai vizsgálaton derítik ki. A szennyvízvizsgálatok szerinte mutatják: nem értünk még a járványcsúcs tetejére.

Gál Kristóf rendőr alezredes elmondta, az elmúlt egy napban a maszkviselés hiánya miatt 293 emberrel szemben intézkedtek. Ebből 247-en a tízezer fő fölött településekre vonatkozó szabályokat nem tartották be. 97 embert figyelmeztettek, 101-nél helyszíni bírságot szabtak ki, 49-ük ellen pedig szabálysértési feljelentést tettek. Egy budapesti kávézó és fodrász, illetve egy monostorbáli presszó nyitva volt. Ez utóbbi előterében egy vendég ivott, egy hétre bezáratták a helyet. Ez is egyike annak a 46 üzletnek, amellyel szemben ilyen szankciót alkalmaztak, ahogyan az egyik V. kerületi kávézó esetén is megtették.

Az M1 kérdésére arról, hogy Európához hasonlóan nálunk mennyire erős az egészségügy terhelése, Müller Cecília azt mondta: valóban extrém terhelésnek van kitéve a rendszer. Elmondása szerint azonban tervszerűen védekeztek, a többletkapacitásokat folyamatosan léptetik életbe. Azonban, mint mondta, a személyzet ahogy a világon mindenhol, nálunk is korlátos és fáradnak az egészségügyi dolgozók. Szerinte ezért mindannyiunknak egyéni felelőssége is van, hogy a rendszer bírja a terhelést.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Arra a felvetésre, hogy milyen jármű használata közben kell az arcmaszkot felhúzni, a következőt felelte Gál Kristóf:

  • Autóban ülve nem kell.
  • Rolleren és kerékpáron ha sportolunk vele, akkor nem kell, egyébként igen.

Az RTL kérdésére megerősítették, hogy a siófoki idősotthonban többen megfertőződtek. Mint a tisztifőorvos elmondta: az 56 dolgozóból 10-en, a 99 gondozottból pedig 44-en kapták el a koronavírust. Mint elhangzott, a többségüknek jó az általános egészségügyi állapota, csak egy embert kellett kórházba vinni, azonban hárman elhunytak az intézmény lakói közül. Hozzátette, hogy miután ennyire átfertőződött az intézmény, kevesebb a lehetőség az elkülönítésre, de igyekeznek ezt megoldani. A jó állapotban lévő, de pozitív fertőzöttek fokozott figyelmet kapnak az intézményi orvos részéről, naponta többször hőmérőzik őket és ellenőrzik az általános egészségügyi állapotukat.

Az Inforádió kérdésére Müller megerősítette, hogy tudnak újrafertőződött betegekről. Mint elhangzott: különbözően reagálunk a fertőzésre, bár általában aki átesett rajta, azt 6 hónapig védettnek tekintjük, ez változhat. Szintén a csatorna kérdésére beszélt az esetlegesen a kéthetes karantén után is pozitív tesztet produkálókról. Mint elhangzott: általánosságban ha valaki 3 napja tünetmentes és akinél a tünetek kezdete óta 10 nap eltelt, azt ha enyhén zajlott a betegség, akkor nem fertőzőnek tekintik. Ugyanakkor ha nem enyhék voltak a tünetek, akkor a klinikus mondja meg, mikor gyógyult meg ténylegesen. Illetve ebben az esetben 21 nap után tekintik fő szabály szerint nem fertőzőnek.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm