2021. január 21. csütörtök Ágnes

Guruló koporsók: ezekkel az autókkal baleseteztek a legtöbbször itthon - márkalista


Kiderült, hogy bár az Opelek balesezetek tavaly a legtöbbet hazánkban, arányaiban mégis a BMW-kel történt a legtöbb regisztrált eset Magyarországon. A statisztikákban látszik, hogy a halálos balesetek száma a Volvók esetében volt a legkevesebb (nulla), 10 ezer példányra vetítve a legnagyobb arányban pedig az Audikkal történt tragédia 2019-ben.

2019-ben összesen 287 halálos közlekedési baleset történt hazánkban, 2776 esetben súlyos kimenetelű volt a karambol, és 7802 esetben szenvedtek könnyebb sérüléseket az érintettek - összesen 10 865 autóbaleset történt tavaly Magyarországon. A KSH azt is megküldte a Pénzcentrum megkeresésére, hogy mely autómárkákkal hányszor baleseteztek, illetve milyen súlyosan.

Vennél egy biztonságosabb kocsit? Nézz szét a hitelajánlatok között a Pénzcentrum kalkulátorában!

Kiderült, hogy összességében az Opel vezeti a listát, 1376 balesettel, amelyből 41 volt halálos, második a Suzuki 1146 esettel, amiből 32 végződött tragédiával. Volkswagenekkel 1092-szer baleseteztek, 27 halálos volt. A statisztikai hivatal által megküldött összesítés végén a Chevrolet áll 110 balesettel - ebből 4 halálossal -, Volvókkal pedig 116 eset történt, senki nem halt meg. Hátulról a harmadik a Mazda, amellyel 169 alkalommal baleseteztek, ezekben öten hunytak el.

A legtöbb halálos balesetben Opelek vettek részt (41), utána a Suzuki (32) áll és a Volkswagen (27). A súlyos eseteknél is ez a sorrend, az első maradt az Opel 372 ilyen balesettel, második a Suzuki (330)  és harmadik a VW (264 darab). A könnyű baleseteknél is vezet az Opel (963), második a VW (801), a dobogóharmadik  helyén a Suzuki áll.

Vennél egy jobbat, de szűkös a keret? Keress hozzá olcsó köcsönt a Pénzcentrum kalkulátorában!

Volvókkal viszont egyáltalán nem volt halálos baleset tavaly, és a Chevrolet esetében is csak négy tragédiát regisztráltak, 5-tel pedig a Mazda is elég jól szerepelt. Súlyos sérüléssel járó autóbalesetekből a Volvokkal történt a legkevesebb (29 darab), majd a Mazda jön 33-mal és a Daewoo 36-tal.

Ne maradj le, év végéig kedvezményes THM-el vehetsz fel autóhitelt!

Mutatjuk a haláljárgányokat

Ugyanakkor érdemes észben tartani, hogy nem ugyanannyi van az egyes márkákból a magyar utakon, így az KSH tavalyi adatbázisa alapján is megnéztük, hogy arányaiban melyik típussal történt a legtöbb baleset. Ha 10 ezer autóra vetítve nézzük, akkor kiderül, hogy messze a BMW vezet, 35,89 baleset jutott. Utána az Audi jön 33,25-tel, majd a Daewoo 33,05-tel. A fentebb említett top3 legtöbbet balesetező márka közül a Suzuki esetében 26,56 darab jutott 10 ezer kocsira, az Opelnél 27,7, a VW-nél pedig 29,37 ez az arány.

Az összes baleset arányát tekintve, 10 ezer autóra vetítve a legkevesebb a Skodákkal történt, 21,42 darab. A Toyota sincs sokkal elmaradva (22,22) és arányaiban Mazdákkal is viszonylag kevés baleset volt (22,27).

Ha leszűrjük a statisztikákat, kiderül, hogy a 10 ezer kocsira jutó halálos balesetek arányában az Audi vezet 1,7-tel. Második a Daewoo 1,25-tel, a harmadik pedig a BMW 1,03-mal. A legkevesebb tragédia a Volvókkal történt, hiszen ezekkel az autókkal egy sem volt tavaly, második legjobb ebben a tekintetben a Skoda 0,34-gyel, majd pedig az összes balesetet nézve is jól teljesító Renault jön 0,4-gyel.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked