Guruló koporsók: ezekkel az autókkal baleseteztek a legtöbbször itthon - márkalista

2020. június 25. 05:30

Kiderült, hogy bár az Opelek balesezetek tavaly a legtöbbet hazánkban, arányaiban mégis a BMW-kel történt a legtöbb regisztrált eset Magyarországon. A statisztikákban látszik, hogy a halálos balesetek száma a Volvók esetében volt a legkevesebb (nulla), 10 ezer példányra vetítve a legnagyobb arányban pedig az Audikkal történt tragédia 2019-ben.

2019-ben összesen 287 halálos közlekedési baleset történt hazánkban, 2776 esetben súlyos kimenetelű volt a karambol, és 7802 esetben szenvedtek könnyebb sérüléseket az érintettek - összesen 10 865 autóbaleset történt tavaly Magyarországon. A KSH azt is megküldte a Pénzcentrum megkeresésére, hogy mely autómárkákkal hányszor baleseteztek, illetve milyen súlyosan.

Vennél egy biztonságosabb kocsit? Nézz szét a hitelajánlatok között a Pénzcentrum kalkulátorában!

Kiderült, hogy összességében az Opel vezeti a listát, 1376 balesettel, amelyből 41 volt halálos, második a Suzuki 1146 esettel, amiből 32 végződött tragédiával. Volkswagenekkel 1092-szer baleseteztek, 27 halálos volt. A statisztikai hivatal által megküldött összesítés végén a Chevrolet áll 110 balesettel - ebből 4 halálossal -, Volvókkal pedig 116 eset történt, senki nem halt meg. Hátulról a harmadik a Mazda, amellyel 169 alkalommal baleseteztek, ezekben öten hunytak el.

A legtöbb halálos balesetben Opelek vettek részt (41), utána a Suzuki (32) áll és a Volkswagen (27). A súlyos eseteknél is ez a sorrend, az első maradt az Opel 372 ilyen balesettel, második a Suzuki (330)  és harmadik a VW (264 darab). A könnyű baleseteknél is vezet az Opel (963), második a VW (801), a dobogóharmadik  helyén a Suzuki áll.

Vennél egy jobbat, de szűkös a keret? Keress hozzá olcsó köcsönt a Pénzcentrum kalkulátorában!

Volvókkal viszont egyáltalán nem volt halálos baleset tavaly, és a Chevrolet esetében is csak négy tragédiát regisztráltak, 5-tel pedig a Mazda is elég jól szerepelt. Súlyos sérüléssel járó autóbalesetekből a Volvokkal történt a legkevesebb (29 darab), majd a Mazda jön 33-mal és a Daewoo 36-tal.

Ne maradj le, év végéig kedvezményes THM-el vehetsz fel autóhitelt!

Mutatjuk a haláljárgányokat

Ugyanakkor érdemes észben tartani, hogy nem ugyanannyi van az egyes márkákból a magyar utakon, így az KSH tavalyi adatbázisa alapján is megnéztük, hogy arányaiban melyik típussal történt a legtöbb baleset. Ha 10 ezer autóra vetítve nézzük, akkor kiderül, hogy messze a BMW vezet, 35,89 baleset jutott. Utána az Audi jön 33,25-tel, majd a Daewoo 33,05-tel. A fentebb említett top3 legtöbbet balesetező márka közül a Suzuki esetében 26,56 darab jutott 10 ezer kocsira, az Opelnél 27,7, a VW-nél pedig 29,37 ez az arány.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az összes baleset arányát tekintve, 10 ezer autóra vetítve a legkevesebb a Skodákkal történt, 21,42 darab. A Toyota sincs sokkal elmaradva (22,22) és arányaiban Mazdákkal is viszonylag kevés baleset volt (22,27).

Ha leszűrjük a statisztikákat, kiderül, hogy a 10 ezer kocsira jutó halálos balesetek arányában az Audi vezet 1,7-tel. Második a Daewoo 1,25-tel, a harmadik pedig a BMW 1,03-mal. A legkevesebb tragédia a Volvókkal történt, hiszen ezekkel az autókkal egy sem volt tavaly, második legjobb ebben a tekintetben a Skoda 0,34-gyel, majd pedig az összes balesetet nézve is jól teljesító Renault jön 0,4-gyel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2024. április 17. 21:41
Az Eurostat ábrája arról, hogy melyik uniós ország mennyit költ az egészségügyre a GDP arányában. (M...
Bankmonitor  |  2024. április 17. 16:56
Az új lakásfelújítási támogatás jóval többek számára elérhető, mint a korábbi otthonfelújítási progr...
MEDIA1  |  2024. április 17. 15:09
Korábban bebizonyosodott, hogy Orbán Viktor köreiből származó pénzekből érkezett néhány évvel ezelőt...
Holdblog  |  2024. április 17. 08:21
Egyelőre nem utal válsághelyzetre a GDP 73 százalékára duzzadt költségvetési hiány, de a további ela...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem