26 °C Budapest
thug threatening person with Zombie knife

Erre jó volt a bezártság: drasztikusan csökkent a bűnözés Budapesten

MTI
2021. május 27. 18:32

Mintegy 19 százalékkal csökkent a fővárosban regisztrált bűncselekmények száma 2020-ban az előző évhez képest - derült ki abból a főpolgármester által elfogadott beszámolóból, amelyet a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) nyújtott be a Fővárosi Közgyűlésnek. Karácsony Gergely döntött a lakásrezsi-támogatásról szóló rendelet módosításáról is.

Karácsony Gergely főpolgármester a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetre vonatkozó törvényi rendelkezés értelmében a Fővárosi Közgyűlés feladat- és hatáskörében eljárva hozta meg döntéseit, amelyeket csütörtökön a budapest.hu oldalon tettek közzé.

A BRFK múlt évi tevékenységéről szóló, a főpolgármester által elfogadott beszámoló szerint a rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmények száma 2020-ban 18,8 százalékkal - 43 653-ról 35 426-ra - csökkent. A Budapesten regisztrált emberölések száma a vizsgált időszakban stagnált, ugyanakkor a szándékos befejezett emberölések száma kettővel, 15-re nőtt 2020-ban 2019-hez képest.

A testi sértések száma 5,9 százalékos csökkenést mutat: 2019-ben 1364, 2020-ban 1284 ilyen bűncselekmény történt. A súlyos testi sértések száma 825-ről 761-re, 7,8 százalékkal csökkent. A halált okozó testi sértések számában szintén csökkenés figyelhető meg a fővárosban: 2019-ben 7, 2020-ban 5 ilyen történt.

A beszámoló szerint kiskorúak veszélyeztetésénél 4,6 százalékos csökkenés figyelhető meg: 2019-ben 130, 2020-ban 124 ilyen bűncselekményt regisztráltak. A garázdaságok száma - 2295 - 8,5 százalékkal csökkent.
    A kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények számában, a terjesztéssel összefüggésben 13,2 százalékos növekedés figyelhető meg: 2019-ben 174, 2020-ban 197 ilyen jogsértést regisztráltak Budapesten.

A vagyon elleni bűncselekményeken belül 23,2 százalékkal csökkent a lopások száma: 2019-ben 17 140, míg 2020-ban 13 166 lopást regisztráltak. A BRFK beszámolója szerint az összes rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmény nyomozáseredményessége 2020-ban 2019-hez képest 51,3 százalékról 55,2 százalékra emelkedett.

Budapesten tavaly 2932 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset történt. Ez 23,1 százalékos csökkenést mutat a 2019. évi 3811 balesethez képest - olvasható.

A beszámolóban kitértek arra is, hogy a BRFK-nál múlt év februárjától "új időszámítás kezdődött", hiszen alapfeladataik ellátása mellett folyamatosan reagálniuk kellett a koronavírus-járvány okozta helyzet kezelésére.

Feladatuk volt a közreműködés a koronavírus-járvány elleni védekezésben, a bevezetett veszélyhelyzet miatt elrendelt kijárási korlátozás, illetve kijárási tilalom és a maszkhasználat betartásának ellenőrzése, a fertőzötteknél a kontaktkutatás elvégzése. Továbbá közreműködtek a hatósági házi karantén ellenőrzésében és a hatósági házikarantén-rendszer működtetésében, valamint a kiemelt objektumokhoz delegált bizottság munkájában. Jogszabály felhatalmazása alapján a rendőrség a vendéglátóhelyek nyitvatartásának ellenőrzésekor kereskedelmi hatóságként járt el, és ennek során - szükség szerint - döntött a járványügyi védekezést előíró szabályokat megszegő üzletek, illetve tulajdonosaik, működtetőik szankcionálásáról.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A szabálysértésekről szóló törvény 2020. március 1-jétől hatályos módosítása következtében a kerületi hivataloktól 39 új szabálysértési tényállás került át a rendőrség hatáskörébe. Ennek következtében 15 424 olyan ügyiratot dolgoztak fel, amely korábban nem tartozott a feladatkörükbe - olvasható a beszámolóban.

Karácsony Gergely döntött a lakásrezsi-támogatásról szóló rendelet módosításáról is, kibővítve a támogatásra jogosultak körét. A fővárosi lakásrezsi-támogatás igénybevételét a rendelet a védendő fogyasztói státuszhoz kötötte. A módosítás továbbra is lehetőséget ad ezeknek az embereknek lakásrezsi-támogatás igénylésére, de már nem köti a jogosultságot csak a védendő fogyasztói státuszhoz - olvasható a javaslatban.

A főpolgármester jóváhagyta a Budapest építészeti nívódíja 2021 pályázati kiírást, amely szerint a fővárosi önkormányzat július 2-ai kezdettel pályázatot hirdet Budapest közigazgatási területén a 2018. július 2. és 2021. július 1. között megvalósult építészeti alkotásoknak.

A nívódíj kiemelt célja, hogy elismerést és ismertséget hozzon azoknak, akik alkotásaikkal és a projekten belüli mintaszerű együttműködéssel hozzájárulnak Budapest arculatának előremutató formálásához.

Karácsony Gergely döntött a harmincmillió forint keretösszegű "Égig érő fű" udvarzöldítési pályázat támogatási szerződéseinek megkötéséről. Az értékelhető, formailag megfelelő 58 pályázat közül a bíráló bizottság 15-öt javasolt támogatásra.

A pályázatot a budapesti társasházi és lakásszövetkezeti lakóépületek belső udvarainak zöldfelületi fejlesztésére hirdették meg múlt év novemberében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. augusztus 8. 06:01
(Archívumunkból 2019)   Értékalapú befektetként törekednünk kell arra, hogy olcsó eszközöket tartsun...
MEDIA1  |  2022. augusztus 6. 11:38
Miért sznik meg az Érd TV lineáris adása és miért választották inkább azt, hogy a YouTube-ra gyártan...
Kasza Elliott-tal  |  2022. augusztus 6. 07:00
Elsején kijött Justin Law listája az osztalékfizet részvényekrl, sorba is rendeztem ket gyorsan, itt...
FudgElliott  |  2022. augusztus 5. 17:36
Mivel mindenkit a rezsi kérdés foglalkoztat, gondoltam ránézek a holland gáz tzsdére, milyen fázisáb...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?