Berobbant a járvány: szigorítások jönnek Ausztriában

MTI
2020. július 21. 19:15

Péntektől ismét kötelezővé teszik a szájmaszkot a zárt légterű nyilvános helyeken, így az élelmiszer-üzletekben, a bevásárlóközpontokban, a bankokban és a postahivatalokban - jelentette be Sebastian Kurz kancellár kedd délután Bécsben.

Kurz a harmonikához hasonlította a koronavírussal kapcsolatos számok alakulását. Kifejtette: pozitív és negatív szakaszok váltják egymást, vagyis az új fertőzöttek száma néhány napon át emelkedik, majd néhány egymást követő napon át ismét csökken.

A kancellár azzal indokolta a szigorításokat, hogy az üzletek, a bankok és a posták a hétköznapi élet színterei, a védelemre szorulók, így például az idősek is naponta látogatják azokat. Egyben emlékeztetett: több tartomány egyházi közösségeiben is kialakultak fertőzési gócpontok. Leszögezte: az istentiszteletek számát minimálisra csökkentik, és kötelezővé teszik a szájmaszkot a szertartások alkalmával is; és ha bebizonyosodik, hogy valaki megfertőződött, egy időre bezárják a templomot.

Közben az Egészségügyi Minisztériumban már folyamatban van az új jelzőrendszert kidolgozása, a tervek szerint augusztusban indul a próbaüzem. Az ország tartományait - a lavinajelző rendszerhez hasonlóan - zöld, sárga, narancssárga és piros jelzéssel látják el; a különböző jelzések esetén szükséges teendőket pedig egy kézikönyv tartalmazza majd, így a helyi vezetők annak segítségével döntenének a szükséges óvintézkedésekről.

Karl Nehammer belügyminiszter ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az új fertőzések jelentős része külföldi, főként balkáni utazásokkal függ össze. Éppen ezért fokozott ellenőrzéseket vezetnek be a németországi, a csehországi és a szlovákiai határszakaszokon is, a "kockázatot jelentő térségekből" pedig csak negatív PCR-teszt birtokában lehet beutazni Ausztriába. Arról is beszélt: a nem javasolt, vagy a fokozott biztonsági kockázatot rejtő országokból Ausztriába visszatérő, állandó lakcímmel vagy osztrák állampolgársággal rendelkezők számára lehetővé teszik a koronavírus-teszt elvégzését, a karanténkötelezettség ugyanakkor ez idő alatt is fennáll - szögezte le.

Nehammer hozzátette: szeretnék megakadályozni, hogy a családokon belüli gócpontok alakuljanak ki. Arról is szót ejtett, hogy a büntetések is szigorúbbak lesznek; a karantén megszegése 1450 euróra is büntethető, de ha egy koronavírussal fertőzött szegi meg a karantént, akkor annak akár büntetőjogi következményei is lehetnek. Hozzátette: a karanténszabályok betartását eddig 56 ezer alkalommal ellenőrizték; szabályszegés 260 esetben történt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ausztriában az elmúlt 24 órában 84-en fertőződtek meg koronavírussal, így már harmadik napja száz alatt van az új fertőzöttek száma; hétfőn 88 új fertőzöttet diagnosztizáltak, azt megelőzően, szombattól vasárnapig pedig 82-en kapták meg a koronavírust. A legtöbb új fertőzött továbbra is Bécsben (32 fő) és Felső-Ausztriában (24 fő) található.

Ausztriában eddig 19 827 ember koronavírustesztje lett pozitív. Közülük 710-en haltak bele a betegség szövődményeibe, míg 17 716-an meggyógyultak. Jelenleg 1 386 aktív fertőzöttet, illetve betegek tartanak nyilván, 114-üknek olyan súlyos az állapota, hogy kórházi kezelésre szorulnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem