10 °C Budapest
Ez nem semmi: így tényleg van esélyünk megúszni a második hullámot

Ez nem semmi: így tényleg van esélyünk megúszni a második hullámot

2020. július 20. 17:33

Májusban végül késve ugyan, de elindult a belföldi turisztikai szezon, amely júniusban további erősödést mutatott. Ez azért jó hír, mert minél kevesebben utaznak külföldre idén nyáron, annál kisebb lesz az esélye, hogy behurcoljuk a vírust.

Mivel a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK) immár minden hazai szálláshelynek kötelező adatot szolgáltatnia, részletes és naprakész képet kaphatunk a január-júniusi forgalomról - tájékoztatta turizmus.com-ot a Magyar Turisztikai Ügynökség. A legfrissebb összesített adatok szerint 2020 júniusában a magyarországi szálláshelyeken közel 500 ezer vendég 1,3 millió vendégéjszakát töltött el. A nemzetközi utazási korlátozások miatt a belföldi forgalom volt meghatározó, a vendégek 89 százaléka belföldi volt.

Első a biztonság

A belföldi vendégforgalom májusban, a korlátozások feloldását követően indulhatott meg, a júniusi vendégéjszakaszám közel háromszorosa volt a májusinak. A külföldi vendégek érkezéséhez szükséges határnyitások is megkezdődtek május végétől, ennek köszönhetően a májusi alacsony külföldi vendégszám (8 ezer fő) júniusra 55 ezer főre emelkedett.

A magán- és egyéb szálláshelyek szerepe felértékelődött, a júniusi vendégéjszakák 35 százaléka ezen szállástípusokban realizálódott, de a szállodák is jobban teljesítettek. Míg májusban a vendégéjszakák 30 százalékát szállodákban töltötték el a vendégek, addig júniusban már a 42 százalék szállodákban valósult meg.

Úti célok

Júniusban mindösszesen 116 ezer budapesti vendégéjszaka adata került be az NTAK-ba, ezeknek közel 40 százaléka budapesti magán- és egyéb szálláshelyeken realizálódott, további 33 százaléka szállodákban, 25 százaléka pedig közösségi szálláshelyen.

A vidéki szálláshelyekre összesen mintegy 470 ezer vendég érkezett 2020 júniusában, akik 1,2 millió vendégéjszakát töltöttek el. Vidéken is a belföldi forgalom volt erőteljes, a vendégek 91 százaléka hazai volt, akik a vendégéjszakák 86 százalékát adták. Az összes vendégéjszakaszám 43 százalékát szállodák, további 34 százalékát magán- és egyéb szálláshelyek, 10 százalékát panziók, 7 százalékát pedig a kempingek adták.

A Balaton régió mellett, ahol az összes belföldi vendégéjszakaszám 33 százaléka realizálódott, népszerűek voltak a hazai vendégek körében a Mátra-Bükk, valamint a Debrecen, Hajdúszoboszló, Hortobágy és a Tisza-tó kiemelt térségek is.

Nyugat-Európából németek és osztrákok, a környező országokból csehek érkeztek a legtöbben. A külföldiek körében a vidéki térségek közül a Balaton, Szigetköz-Győr-Pannonhalma, valamint Debrecen voltak a leglátogatottabbak.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Júniusban megkezdődött a nyári szezon, a Balaton kiemelt térség szálláshelyeire összesen 148 ezer vendég érkezett, akik 387 ezer vendégéjszakát töltöttek el. Ennek 47 százaléka szállodákban, további 35 százaléka magán- és egyéb szálláshelyeken valósult meg. A térségben is a belföldi vendégek domináltak, az összes vendégéjszakaszám 93 százalékát ők adták.

A belföldi vendégek legkedveltebb települései az eltöltött vendégéjszakaszám alapján Siófok, Balatonfüred, Zalakaros, Hévíz és Cserszegtomaj voltak. A TOP 5 küldőország vendégéjszakaszám alapján Németország, Ausztria, Szlovákia, Csehország és Lengyelország voltak.

 

 

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 11. vasárnap
Leó, Szaniszló
14. hét
Április 11.
Debrecen napja
EZT OLVASTAD MÁR?