12 °C Budapest
Te is kaptál ilyen levelet a NAV-tól? Dobd a kukába, veszélyes lehet

Te is kaptál ilyen levelet a NAV-tól? Dobd a kukába, veszélyes lehet

2018. augusztus 21. 16:50

Csalók vadásznak NAV ügyfelek adataira, egy látszólag hivatalosnak tűnő e-mail segítségével. A hatóság felhívja az ügyfelek figyelmét, hogy soha nem kérnek e-mailen bankszámlára, vagy bankkártyára vonatkozó bizalmas adatot, értesítési gyakorlata merőben eltér a csalók módszerétől! A hivatal ügyfélkapun keresztül, illetve postán, adószámla-kivonaton értesíti az adózókat, ha túlfizetésük van. 

Gyanús e-mail-re bukkantunk szerkesztőségünk levelezőfiókjában, melyet látszólag a Nemzeti Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (NAV) küldött számunkra. A levél feladója a no.replys2@post.nav.gov.hu volt, ami első ránézésre egy hivatalos cím, azonban a küldemény további része tele van magyartalan mondatokkal, összefüggéstelen mondatszerkezetekkel, valamint értelmezhetetlen helyesírási hibákkal:

Mindez pedig arra enged következtetni, hogy a szöveges rész egy robot által generált/fordított szöveg, ami csak azért jött létre, hogy

hamis indokkal, a levélben található linkre kattintva érzékeny adatokat csaljon ki a gyanútlan féltől.

A csalók leveléről a Pénzcentrum értesítette a NAV sajtóosztályát, aminek hatására a hatóság hivatalos közösségi oldalán is közzétette az üzenetet:

A NAV tájékoztatása szerint a hatóság soha nem kér e-mailen bankszámlára, vagy bankkártyára vonatkozó bizalmas adatot, értesítési gyakorlata merőben eltér a csalók módszerétől! A hivatal ügyfélkapun keresztül, illetve postán, adószámla-kivonaton értesíti az adózókat, ha túlfizetésük van.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06