Megdöbbentő: ide rejtik vagyonukat a magyarok

Megdöbbentő: ide rejtik vagyonukat a magyarok

2017. október 25. 16:00

Egy friss kutatás szerint egy lakásbetörés sokkal nagyobb hatással van a magyarok életére, mint egy autóbaleset. A megkérdezettek csupán fele (49%) vallotta, hogy az eset után igyekszik változtatni vezetési szokásain, miközben a lakásbetörést átélt emberek 80 százaléka szeretne tenni a jövőbeni újabb betörések megakadályozása érdekében. Az is kiderült, hogy hova rejti a magyarok többsége féltett értékeit.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az autópályától az otthonunkig szinte mindenhol előfordulnak "biztonsági rések" az életünkben: a magyar autóvezetők jelentős része saját bevallása szerint olykor az alapvető szabályokat is megszegi. A Generali kutatása alapján a megkérdezettek több mint felével (55%) előfordul egy átlagos hónapban, hogy túl gyorsan hajtanak az autópályán, és 54 százalékukkal esik meg, hogy nem állnak meg a stoptáblánál.

Gyorshajtásból ered a legtöbb baleset

2015-ben még "csak" a válaszadók 39 százaléka vallotta azt, hogy volt már autóbalesete, az idei évre azonban 45 százalékra emelkedett ez az egyébként sem alacsony szám.

Az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottságának adatai szerint 2015 első felében több mint 7000 személysérüléses közúti baleset történt, ami 2017 azonos időszakára levetítve sem változott: ugyanennyi esetet regisztráltak itthon, és a jelenlegi felméréssel összhangban a gyorshajtás okozza a legtöbb balesetet (közel 30%).

A volán mögött számtalan dolog vonja el a figyelmünket: a megkérdezettek 88 százaléka szokott zenét hallgatni, 85 százaléka beszélget az utasokkal, de például a gyerekek is megoszthatják a figyelmünket (19%). A legaggasztóbb talán mégis az, hogy míg 2013-ban még csak 12 százalék válaszolta azt, hogy használja a telefonját vezetés közben, addig ez a szám 2017-re közel az ötszörösére, 59 százalékra nőtt. 

Ráadásul az autóban mobilozók több mint 40 százaléka nem használ kihangosítót.

Bár az ezzel kapcsolatos külföldi statisztikák elrettentőek, nálunk a gépelést igénylő telefonos tevékenység szerencsére ritka, csetelni és sms-ezni például mindössze 8-8 százalék szokott vezetés közben.

Hova rejtjük értékeinket?

A kutatás szerint az autósok közel fele élt már át valamilyen formában balesetet, de csak a felük változtatott ennek hatására a vezetési szokásain. Más a helyzet viszont a betöréssel, ami úgy tűnik, nagyobb sokkot okoz, mint egy autóbaleset.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Legalábbis ezt mutatják a számok: ennek bekövetkezése után ugyanis az érintettek 79 százaléka tesz valamit azért, hogy ne történhessen meg még egyszer. Leggyakrabban biztonságosabb zárat (54%) vagy ajtót (31%) szereltetnek fel, kutyát tartanak (22%), illetve rácsot rakatnak fel (17%), azaz a hagyományos, mechanikai megoldásokban bíznak.

A kutatásból a magyarok kedvenc rejtekhelyeire is fény derült: a legtöbben valamilyen nehéz bútor mögé rejtik otthon tárolt értékeiket (45%), a második helyen pedig meglepő módon a fagyasztó végzett 20 százalékkal. A padlószőnyeg alatti részt is sokan tartják bevált helynek (16%) és ruhakupac közé (9%) is szívesen dugják el, amit féltenek.

Korábbi kutatásokból tudni lehet, hogy a magyarok a készpénzt (40%), a laptopot (20%) és a mobilt (12%) féltik leginkább, a betörést átélt idei válaszadók pedig utólag a műszaki cikkekre és ékszerekre kötnének biztosítást a legnagyobb arányban (39%). Többen vannak viszont azok, akik a történtek tükrében sem változtattak volna lakásbiztosításukon: az érintettek közel fele vallotta ezt.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 26. 17:09