0 °C Budapest

Mit árul el rólad az adókártyád száma? Ezt biztos nem tudtad!

Pénzcentrum
2015. november 25. 11:02

Cikksorozatunk legújabb részében az adókártya és a TAJ kártya számait vizsgáltuk meg közelebbről. A számok jelentésén kívül azt is megnéztük, hogy mikor és hogyan használhatjuk ezeket a kártyákat. Mindig be kell mutatnunk az eredetit? Vagy esetleg elég csak a másolat?

Adóazonosító jel

Az adóazonosító jel használatát 1996. szeptember elsejével vezették be, ekkortól ez váltotta fel a személyi számot. Így 1996 szeptemberétől ideiglenes, majd 1997-től végeleges adóigazolványt (adókártyát) állít ki az adóhatóság.

1996-ban az adóhivatal tömegesen képezte az adóazonosító jelet azoknak, akik 1995. december 31-e előtt jövedelmet szereztek és szja-bevallást nyújtottak be, és azoknak is, akikkel munkáltatójuk számolt el és erről a munkáltató adatot küldött a hivatalhoz

- mondta el a Pénzcentrum megkeresésre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Adóazonosító jelre azért van szükségünk, mert ez alapján azonosíthatjuk magunkat a NAV-nál. Vagyis ezt a számot kell ráírnunk az adózással kapcsolatos iratokra, sőt, ezzel a számmal tart minket nyilván az önkormányzati adóhatóság is, ezért a helyi adókkal kapcsolatosan is erre a számsorra van szükségünk.

KATTINTS! Ha kíváncsi vagy, mit árul el rólad a bankszámlaszámod, a bankkártyád száma, vagy a személyi számod.

Kinek van adókártyája?

Az adóigazolvány kiváltása nem kötelező, azonban az adózásról szóló törvény szerint, akinek nincsen adóazonosító száma, annak a jövedelemadó-köteles bevételének megszerzése, költségvetési támogatás igénylése előtt írásban kell bejelenteni az adatait a NAV- nál.

A bejelentés alapján a NAV a magánszemély adóazonosító jelét megállapítja és arról 15 napon belül adóigazolványt állít ki.

Mit mutatnak meg a számok?

Az adóazonosító jel egy 10 jegyű szám. Az 1. számjegy egy állandó 8-as szám, ami azt mutatja meg, hogy az adóalany egy magánszemély. 2-6-ig a számjegyek a születési dátumunk és az 1867. január 1. között eltelt napok számát jelölik. A 7-8-9-es helyen álló számok pedig, az azonos napon születettek megkülönböztetésére szolgáló véletlenszerűen képzett sorszámot takarják. A 10. számjegy egy ellenőrző szám, amit az 1-9 számjegyek felhasználásával, matematikai módszerekkel képeznek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Te is kiszámolhatod!

Az adóazonosító jel 10. számjegyét úgy kell képezni, hogy az előtte lévő 9 számjegy mindegyikét szorozni kell azzal a sorszámmal, ahányadik helyet foglalja el az azonosítón belül. (Első számjegy szorozva eggyel, második számjegy szorozva kettővel és így tovább.) Az így kapott szorzatok összegét el kell osztani 11-gyel, és az osztás maradéka a 10. számjeggyel lesz egyenlő. A születési sorszám nem adható ki, ha a 11-gyel való osztás maradéka egyenlő tízzel.

TAJ kártya

A Társadalombiztosítási Azonosító Jelet (TAJ kártyát) szintén 1996. szeptembere óta használjuk, ez a szám többek között az egészségbiztosítási szolgáltatások igénybevételekor szükséges, de fontos egyedi azonosítója a társadalombiztosítási ellátások nyilvántartásainak is.

Kinek van TAJ kártyája?

Magyarországon a társadalombiztosítási szabályok szerinti biztosítottak és az egészségügyi szolgáltatásokra való jogosultaknak kell legyen TAJ kártyája. Ezt a kártyát kell felmutatunk az egészségügyi szolgáltatások igénybevételekor.

A hatályos jogszabályok nem tartalmaznak olyan szabályozást, amely szerint a TAJ szám bediktálása vagy a hatósági igazolvány másolatának bemutatása elegendő ott, ahol a TAJ kártya bemutatása kötelező

- válaszolta megkeresésünkre az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP).

Érdekesség azonban, hogy az új szabályok szerint idén július elsejétől a véradásnál már nem kötelező a TAJ kártya felmutatása. Már akkor is adhatunk vért, ha bemondjuk a kártyánk számát. A vérellátó ettől függetlenül azt kéri, hogy a véradóknál legyen TAJ kártya, vagy annak másolata, ami lehet akár egy okostelefonos fénykép is.

Mit mutatnak meg a számok?

A TAJ szám egy 9 számjegyből áll, képzését pedig jogszabály határozza meg. Bármennyire is meglepő, de a számoknak nincsen külön jelentése. Az első 8 számjegy egy folyamatosan kiadott egyszerű sorszám, ami mindig eggyel több, mint az előző, utoljára kiadott sorszám. A 9. számjegy pedig egy ellenőrző szám.

Ellenőrző szám-matek

A TAJ szám első nyolc számjegyéből a páratlan helyen állókat hárommal, a páros helyen állókat héttel szorozzuk, és a szorzatokat összeadjuk. Az összeget tízzel elosztva a maradékot tekintjük a kilencedik számnak, azaz CDV kódnak.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
MEDIA1  |  2023. február 5. 12:22
Februártól a TV2 Csoport sportcsatornái közvetítik a Coupe de France mérkőzéseit. A most megkötött h...
Kasza Elliott-tal  |  2023. február 5. 08:00
Február elsején kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket m...
Holdblog  |  2023. február 4. 12:41
Ugyan a Fed lassítotott a tempón, de a szerdai 25 bázispontos kamatemelés várhatóan újabb és újabb m...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid
5. hét
Február 5.
Nutella Nap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?