Most lehull a lepel a bankok és a biztosítók közös titkáról

Pénzcentrum
2015. július 13. 06:00

A nyár beköszöntével egyre többen kelnek útra, hogy szabadságukat egy külföldi országban töltsék el. Az úti cél kiválasztásánál viszont nagyobb gondot okozhat a biztosítások közül kiválasztani a megfelelőt. Vajon elegendő a bankkártyánk nyújtotta fedezet, vagy kössünk szélesebb szolgáltatást nyújtó biztosítást?

Sok bankkártyához automatikusan jár az utasbiztosítás, és több kártyához opcionálisan igényelhetünk ilyen védelmet. Felmerül a kérdés: elegendő védelmet nyújt egy ilyen biztosítás, vagy utazás előtt kössünk másikat? Ha pedig nem elegendő, akkor miért jó a bankkártyák mellé nyújtott utasbiztosítás?

Nagy előnye a kártyához tartozó utasbiztosításnak, hogy kapcsolódik hozzá külföldi utazásra szóló utasbiztosítás, hiszen a leggyakrabban előforduló biztosítási eseményeket magában foglalja, így az ügyfél számára kellő fedezetet nyújthat

 - tudtuk meg az FHB-tól. Ez azonban azt jelenti, hogy nem minden esetben nyújtanak teljes fedezetet az ilyen biztosítások. Mitől függ, hogy megfelelő-e a biztosítás vagy sem?

Sokan úgy gondolják, az Európai Egészségbiztosítási Kártya teljes körű védelmet jelent az európai nyaralóhelyeken, ezért ide nem érdemes utazási biztosítást kötni - hívja fel a figyelmet a CIB Bank. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) is többször figyelmeztetett az Európai Egészségbiztosítási kártya kapcsán arra, hogy:
  • A kártya csak a helyi TB-vel szerződésben álló intézményeknél térít.
  • Az ott fizetendő kötelező önrész nélkül.
  • A speciális mentés költségeit nem térítik.
  • Egyáltalán nem nyújtanak fedezetet a ruházat és a poggyász sérüléseire, elvesztésére, márpedig a kárstatisztikák szerint a legtöbb kár a nyaralás idején szerencsére nem személyi sérüléses, hanem poggyászkár.
  • Probléma esetén felbecsülhetetlen szolgálatot tud tenni az assistance szolgáltatás is, amely szintén nem része az Európai Egészségbiztosítási Kártya szolgáltatásának.

Ennyit számítana az úti cél?

A kártyákba beépített utasbiztosításokat jellemzően rövidebb, 1-2 napos utakra célszerű igénybe venni, ilyen lehet például ha a szomszédos országot látogatja meg valaki, ekkor tehát nem kell külön a biztosítás kötéssel bajlódni

- mondta az OTP. A kártyához tartozó biztosítások tehát sok esetben elegendő védelmet jelentenek, sőt, sokszor nem is gondolunk biztosítás kötésére külföldi utunk előtt, hiszen az egynapos bevásárlóutak, vagy külföldi tankolások esetén nem is gondolunk arra, hogy baleset történhet velünk.

A bankkártyás utasbiztosítás jellemzően a kártyabirtokosra nyújt fedezetet, viszont, ha családunkkal utazunk, számukra külön egyéni utasbiztosítást kell kötni

- válaszolt a Pénzcentrum kérdésére a K&H. Ha tehát a családdal együtt indulunk útnak, akkor mindenképp szükség van plusz biztosítás kötésére, az út tartamától és céljától függetlenül.

Érdemes az utazási célhoz alakítani az utazási védelmet, például az USA-ba látogatás esetén a kórházi számla nagysága miatt érdemes limit nélküli egészségügyi védelemmel rendelkező csomagot választani, vagy síelésnél, egy specifikusan a sífelszerelésre is kiterjedő csomaggal biztosítani az utunkat

- mondta az Erste. Lényeges tehát, hogy a drága kórházi ellátásról ismert országokban megfelelő védelemről gondoskodjunk. Emellett arra is érdemes kiemelt figyelmet fordítani, hogy a poggyászunk eltűnése esetén mennyiért, és hogyan tudjuk pótolni azt, hiszen nem túl kellemes egy három hetes körútnak ruhák nélkül nekivágni.

Akkor kössünk külön utasbiztosítást, vagy elég a bankkártyás védelem?

A fent leírt tényezőket érdemes figyelembe venni, ha utasbiztosítást kötünk, vagyis:

  • Az utasok közül mindenkire kiterjed-e a fedezet?
  • Milyen hosszú útra megyünk?
  • Milyen messze van a célország?
  • Érvényes-e a bankkártya biztosítása a célországban?
  • Mennyibe kerül a kórházi kezelés, illetve a poggyász pótlása?

Ha plusz biztosítás kötése mellett döntünk, akkor azt megtehetjük interneten, de akár egy bankfiókban is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
A különböző biztosítási termékek különböző fedezetet nyújtanak az egyes biztosítási eseményekre, amelyek aktuális értékét a biztosítók online elérhető dokumentumban teszik közzé

- mondta el az UniCredit.

Megkérdeztük a Magyar Biztosítók Szövetségét (MABISZ), hogy mi alapján válasszuk ki az utasbiztosításunkat, ezt a választ kaptuk:
Nagyon sokféle kártyához kapcsolódó biztosítás van forgalomban a Magyarországon.

  • Léteznek a kártyába beépített biztosítások, illetve vannak
  • opcionálisak, amelyeket a bankkártya-szerződés megkötésekor választhatunk.

Minden esetben az adott biztosítási szerződés szabályzatát kell áttanulmányozni és elolvasni ahhoz, hogy el lehessen dönteni, elegendő-e a kártyánk utasbiztosítása, vagy szélesebb szolgáltatást nyújtó terméket válasszunk. 

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm