3 °C Budapest

Most lehull a lepel a bankok és a biztosítók közös titkáról

Pénzcentrum
2015. július 13. 06:00

A nyár beköszöntével egyre többen kelnek útra, hogy szabadságukat egy külföldi országban töltsék el. Az úti cél kiválasztásánál viszont nagyobb gondot okozhat a biztosítások közül kiválasztani a megfelelőt. Vajon elegendő a bankkártyánk nyújtotta fedezet, vagy kössünk szélesebb szolgáltatást nyújtó biztosítást?

Sok bankkártyához automatikusan jár az utasbiztosítás, és több kártyához opcionálisan igényelhetünk ilyen védelmet. Felmerül a kérdés: elegendő védelmet nyújt egy ilyen biztosítás, vagy utazás előtt kössünk másikat? Ha pedig nem elegendő, akkor miért jó a bankkártyák mellé nyújtott utasbiztosítás?

Nagy előnye a kártyához tartozó utasbiztosításnak, hogy kapcsolódik hozzá külföldi utazásra szóló utasbiztosítás, hiszen a leggyakrabban előforduló biztosítási eseményeket magában foglalja, így az ügyfél számára kellő fedezetet nyújthat

 - tudtuk meg az FHB-tól. Ez azonban azt jelenti, hogy nem minden esetben nyújtanak teljes fedezetet az ilyen biztosítások. Mitől függ, hogy megfelelő-e a biztosítás vagy sem?

Sokan úgy gondolják, az Európai Egészségbiztosítási Kártya teljes körű védelmet jelent az európai nyaralóhelyeken, ezért ide nem érdemes utazási biztosítást kötni - hívja fel a figyelmet a CIB Bank. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) is többször figyelmeztetett az Európai Egészségbiztosítási kártya kapcsán arra, hogy:
 • A kártya csak a helyi TB-vel szerződésben álló intézményeknél térít.
 • Az ott fizetendő kötelező önrész nélkül.
 • A speciális mentés költségeit nem térítik.
 • Egyáltalán nem nyújtanak fedezetet a ruházat és a poggyász sérüléseire, elvesztésére, márpedig a kárstatisztikák szerint a legtöbb kár a nyaralás idején szerencsére nem személyi sérüléses, hanem poggyászkár.
 • Probléma esetén felbecsülhetetlen szolgálatot tud tenni az assistance szolgáltatás is, amely szintén nem része az Európai Egészségbiztosítási Kártya szolgáltatásának.

Ennyit számítana az úti cél?

A kártyákba beépített utasbiztosításokat jellemzően rövidebb, 1-2 napos utakra célszerű igénybe venni, ilyen lehet például ha a szomszédos országot látogatja meg valaki, ekkor tehát nem kell külön a biztosítás kötéssel bajlódni

- mondta az OTP. A kártyához tartozó biztosítások tehát sok esetben elegendő védelmet jelentenek, sőt, sokszor nem is gondolunk biztosítás kötésére külföldi utunk előtt, hiszen az egynapos bevásárlóutak, vagy külföldi tankolások esetén nem is gondolunk arra, hogy baleset történhet velünk.

A bankkártyás utasbiztosítás jellemzően a kártyabirtokosra nyújt fedezetet, viszont, ha családunkkal utazunk, számukra külön egyéni utasbiztosítást kell kötni

- válaszolt a Pénzcentrum kérdésére a K&H. Ha tehát a családdal együtt indulunk útnak, akkor mindenképp szükség van plusz biztosítás kötésére, az út tartamától és céljától függetlenül.

Érdemes az utazási célhoz alakítani az utazási védelmet, például az USA-ba látogatás esetén a kórházi számla nagysága miatt érdemes limit nélküli egészségügyi védelemmel rendelkező csomagot választani, vagy síelésnél, egy specifikusan a sífelszerelésre is kiterjedő csomaggal biztosítani az utunkat

- mondta az Erste. Lényeges tehát, hogy a drága kórházi ellátásról ismert országokban megfelelő védelemről gondoskodjunk. Emellett arra is érdemes kiemelt figyelmet fordítani, hogy a poggyászunk eltűnése esetén mennyiért, és hogyan tudjuk pótolni azt, hiszen nem túl kellemes egy három hetes körútnak ruhák nélkül nekivágni.

Akkor kössünk külön utasbiztosítást, vagy elég a bankkártyás védelem?

A fent leírt tényezőket érdemes figyelembe venni, ha utasbiztosítást kötünk, vagyis:

 • Az utasok közül mindenkire kiterjed-e a fedezet?
 • Milyen hosszú útra megyünk?
 • Milyen messze van a célország?
 • Érvényes-e a bankkártya biztosítása a célországban?
 • Mennyibe kerül a kórházi kezelés, illetve a poggyász pótlása?

Ha plusz biztosítás kötése mellett döntünk, akkor azt megtehetjük interneten, de akár egy bankfiókban is.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A különböző biztosítási termékek különböző fedezetet nyújtanak az egyes biztosítási eseményekre, amelyek aktuális értékét a biztosítók online elérhető dokumentumban teszik közzé

- mondta el az UniCredit.

Megkérdeztük a Magyar Biztosítók Szövetségét (MABISZ), hogy mi alapján válasszuk ki az utasbiztosításunkat, ezt a választ kaptuk:
Nagyon sokféle kártyához kapcsolódó biztosítás van forgalomban a Magyarországon.

 • Léteznek a kártyába beépített biztosítások, illetve vannak
 • opcionálisak, amelyeket a bankkártya-szerződés megkötésekor választhatunk.

Minden esetben az adott biztosítási szerződés szabályzatát kell áttanulmányozni és elolvasni ahhoz, hogy el lehessen dönteni, elegendő-e a kártyánk utasbiztosítása, vagy szélesebb szolgáltatást nyújtó terméket válasszunk. 

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. január 30. 12:21
A 2023-ra vonatkozó globális növekedési prognózisok szerint idén az elmúlt harminc év harmadik leggy...
MEDIA1  |  2023. január 30. 11:28
A dokumentumfilm már két fesztiválon is elismerésben részesült.
MNB Intézet  |  2023. január 30. 10:42
Do editors and reviewers have strong preferences for statistically significant estimation results? T...
FudgElliott  |  2023. január 30. 09:26
Ez egy rendhagyó visszatekintő bejegyzés lesz. Többször nekem szegezték már a kérdést, van-e arról s...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?