23 °C Budapest
Ma is jön az ítéletidő: így készülj fel a szuperviharra

Ma is jön az ítéletidő: így készülj fel a szuperviharra

Pénzcentrum
2014. július 23. 05:31

Kedden hatalmas viharok vonultak át az országon és úgy tűnik, hogy folytatódik az ítéletidő. Az szél és az eső sok házat megrongált, azonban sokan nem tudják, hogy mi a teendő, ha kárt jelentünk be a biztosítónál. Megmutatjuk, hogy mit kell tenned, ha beázott a lakás, vagy elvitte a cserepet a szél.

Két héttel ezelőtt sokan pórul jártak a rossz időjárás miatt, és kedd óta hatalmas viharok sújtják Magyarországot. A rendkívüli helyzet miatt országos figyelmezetetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Ma is többfelé várható zápor, zivatar, helyenként jelentős mennyiségű csapadékra van kilátás. Az északi szél néhol megerősödik, zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek.

Lényeges, hogy felkészülten érjen minket és ingatlanjainkat a vihar. Mit kell tenni akkor, ha már bekövetkezett a kár? Megmutatjuk, mi az, ami miatt bukhatod a biztosítód kifizetését, és azt is, hogy milyen biztosítást kell kötnöd ahhoz, hogy felkészülten várhasd a vihart.

Mi az első teendő a kár bekövetkeztekor?

"A kár bekövetkezése után elsődlegesen a kárenyhítési, kármegelőzési feladatokat kell elvégezni, Például, ha a tetőfedést megbontotta a szélvihar, akkor a tetőt a sérült részen le kell fóliázni, vagy a hiányzó cserepeket pótolni kell, hogy a további károkat megelőzzük, és az eső ne áztassa el a lakásunkat" - mondta Cserkuti Nándor, az Aegon biztosító kárrendezési és szolgáltatási igazgatója.

Lényeges tehát, hogy megakadályozzunk azt, hogy további károk következzenek be az épületben, mivel ha ezt nem tesszük meg, a biztosító nem állja azokat a károkat, amik az állagmegóvás elmulasztása miatt következtek be.

Érdemes megjegyezni a kár bekövetkezésének pontos idejét, mivel a biztosító a kár időpontjában lévő szélerősség, illetve időjárás alapján bírálja el a kárügyet.


Mit kell tenni ezután?

A további károk megelőzése után a lehető legrövidebb időn belül be kell jelenteni a kárt. Ha közvetlenül mi állunk kapcsolatban a biztosítóval, akkor a szolgáltatónak, ha társasházról van szó, akkor pedig a közös képviselőnek kell jelezni, hogy megrongálódott az ingatlan.

Szikszai József, a Generali Biztosító vagyon-kárrendezési igazgatója szerint a kárenyhítést követően az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető károk helyreállítását azonnal meg lehet kezdeni, vagyis bizonyos javítási munkálatokba belekezdhetünk, de ezek csupán a közvetlen veszély elhárítására irányulhatnak.

Mennyi időm van a kárt bejelenteni?

A kárbejelentésre elég szűkös, mindössze két napos határidőt szabnak meg a biztosítók, de lényeges, hogy a kárszakértő megérkezése előtt az élet- és vagyonbiztonságot nem veszélyeztető további károk helyreállítását nem szabad megkezdeni, illetve a kár miatt megsérült részeket (pl: leszakadt tető, leesett és eltörött cserepek stb.) meg kell őrizni, mivel ezek segítenek a szakértőnek a kár pontos felmérésében.

Abban lehet eltérés, hogy mennyi idő alatt érkezik a kárszakértő a helyszínre, de ez nem szokott egy hétnél tovább tartani. Amint megtörtént a kár felmérése, el lehet kezdeni azoknak a károknak a helyreállítását, amelyeket eddig nem lehetett elvégezni a felmérés pontossága miatt.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)


Mikor kapjuk meg a pénzt?

A kárfelmérés után a biztosító feldolgozza az adatokat, összeveti a kár mértékét a biztosítással, majd ezek után fizet. Nem minden esetben az ügyfél kapja a pénzt, mivel előfordulhat, hogy az összeget egyenesen a kivitelező kapja, aki a helyreállítási munkálatokat végzi.

"Egyszerűbb ügyekben telefonos egyeztetést követően közvetlenül megtörténik a kifizetés" - tudtuk meg Halmos Gyulától a Groupama Garancia főosztályvezetőjétől. Ez a gyakorlat igaz egyébként a biztosítók többségére. Könnyebbség ebben az esetben, hogy a kárszakértőnek nem kell kimennie a helyszínre.

Hogyan győződjünk meg arról, hogy fizetni fog a biztosító?

Fontos, hogy megfelelő legyen az otthonunk biztosítása, ez két szempontra ügyelve érhetjük el:

  • Széleskörűen biztosítjuk az otthonunkat
  • Figyelünk arra, hogy ne legyen alulbiztosítva lakásunk

Az alulbiztosítást úgy védhetjük ki a legkönnyebben, ha minden évben élünk a biztosító által felkínált indexálással. Figyeljünk továbbá arra, hogy amikor nagyobb értékű ingóságot szerzünk be, vagy lakásunkat felújítjuk, modernizáljuk, akkor vizsgáljuk felül, hogy fedezi-e az értékeinket a biztosításunk.

A széleskörű biztosítás azt jelenti, hogy érdemes olyan lakásbiztosítást választanunk, ami minél több kockázatra kiterjed. Egy alap lakásbiztosítás ugyanis csak néhány elemet tartalmaz, mint a betöréses lopás, villámcsapás, viharkár stb. és bizonyos fontos védelmi elemeket kiegészítő biztosításként kell megkötnünk a lakásbiztosítás mellé.

Milyen kiegészítő biztosítást érdemes kötni?

Több olyan kiegészítő biztosítás található a biztosítók kínálatában, amiket érdemes megkötni, ha fel akarunk készülni a viharszezonra. A Pénzcentrum.hu összegyűjtötte azt, hogy melyik az a három legfontosabb kiegészítő aminek érdemes mérlegelni a megkötését:

  • Ha új, hőszigetelő ablakaink vannak, akkor érdemes kiegészítő vagy különleges üvegtörés biztosítást kötni, amivel biztonságban tudhatjuk a méregdrága szigetelő ablakainkat. Akkor is érdemes ezt választani, ha különleges ólomüveg, vagy egyéb üveg díszítés található a lakásunkban.
  • A viharok velejárója gyakran a beázás, azonban alap esetben ezt nem tartalmazza a lakásbiztosítás, ezért erre is érdemes kiemelt figyelmet fordítani.
  • Ha a házon napelemek, vagy napkollektorok vannak egy hirtelen jött nyári jégeső tönkreteheti azokat, de kiegészítő biztosítással ezek védelmét is megoldhatjuk.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?