Elviselhetetlen hőség: hogyan vészeljük át a forró napokat?

Pénzcentrum
2014. július 19. 14:30

A nyári hőségben a legfontosabb, hogy igyunk vizet - sokat és sokszor - erre hívta fel a figyelmet a dietetikus. Antal Emese azt tanácsolta, hogy a hűtött folyadék helyett, ha lehet, válasszunk langyosat.

Folyadék, folyadék, folyadék!

Mindig legyen nálunk egy 1,5-2 literes üvegben víz, amit bárhol elő lehet venni - javasolta a szakértő. Mindenképpen figyeljünk oda a gyerekekre, itassuk őket folyamatosan és az idősekre is fordítsunk nagyobb figyelmet, mert az ő szomjúságérzetük már nem olyan erős - emlékeztetett a dietetikus.

A hivatalos ajánlások szerint a nőknek 2, a férfiaknak 2 és fél liter folyadékot kellene bevinniük a szervezetükbe naponta, de ilyen meleg időben akár kétszeresére, háromszorosára is megnőhet a folyadékszükséglet - mondta Antal Emese. Hangsúlyozta: arra is figyelni kell, hogy verejtékezéssel nemcsak vizet, hanem ásványi sókat is veszítünk, ezért ásványvizet, gyümölcslevet érdemes fogyasztani. Hozzátette: egyébként nagyon jó a csapvíz, de nagy hőségben érdemesebb ásványvizet inni, mert a csapvízben alacsonyabb az ásványianyag tartalom.

Jó, hogyha langyos, vagy melegebb folyadékot iszunk, vagy akár leveseket fogyasztunk. A szakértő szerint ugyanis a jégkockákkal teli ital hűsít ugyan, de a jéghideg folyadékot a szervezetnek fel kell melegítenie, ami energiát vesz el a hőségtől eleve megterhelt szervezettől.

Légkondi, ventilátor: mire figyeljünk?

Használat előtt mindenképpen ki kell tisztíttatni a légkondicionálókat - erre hívta fel a figyelmet az Országos Környezetegészségügyi Intézet megbízott főigazgatója. Páldy Anna elmondta, a pangó folyadékból baktériumok kerülhetnek a levegőbe, és arra is figyelni kell, hogy megfelelően állítsuk be a hűtést. A külső és belső hőmérséklet közötti eltérés ne legyen több öt foknál. A légmozgás se legyen túl gyors, ne fújjon erősen a berendezés, ellenkező esetben lehűtheti a nyakat, térdet, ízületi fájdalmat, megfázást okozva.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A szakértő arra is figyelmeztetett, hogy a ventilátorok használata akkor javasolt, ha legfeljebb 35 fok van a lakásban. A légmozgás ugyanis hőt von el a szervezetünktől. Ha 35 foknál melegebb van bent, akkor könnyebben kiszáradhatunk. A folyadékpótlásra ebben az esetben is oda kell figyelni - hangsúlyozta Páldy Anna.

Óvatosan a szabadban!

Amikor nagyon erős az UV-B sugárzás, aki teheti 11 és 15 óra között ne tartózkodjon a napon - mondta Tóth Zoltán, az Országos Meteorológiai Szolgálat légkörfizikusa. Hangsúlyozta: a nagyon erős UV-B sugárzásban akár 15-20 perc alatt is le lehet égni a napon. Ezért aki hosszabb időt tölt a szabadban, lehetőség szerint viseljen kalapot, és gondoskodjon a megfelelő fényvédelemről.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20