28 °C Budapest

Okosan legyél beteg: támadnak a táppénzellenőrök!

Pénzcentrum
2014. július 11. 10:37

Nem tanácsos betegszabadság alatt nyaralni, strandolni vagy bulizni menni, Facebook-oldalunkra posztolni pedig végképp nem az. Bármikor előfordulhat ugyanis, hogy a főnökünk meglátva a vidám, mosolygós képeket, ránk küldi a táppénzellenőröket. És bizony sokan vannak, akik ezt meg is teszik.

A munkáltatóknak közel tíz éve van lehetőségük arra, hogy betegállományban lévő dolgozójuk felülvizsgálatát kezdeményezzék az Országos Egészségügyi Pénztárnál (OEP). Valószínűleg nem véletlen, hogy a legtöbb ilyen kérelem 2009-2010-ben érkezett, amikor a gazdasági válság miatt sokan igyekeztek táppénzes állományba kerülni: akár leépítéstől tartva, akár esetleges elbocsátásukat megelőzendő, akár pedig felmondásuk kézhezvétele után - írja a Medicalonline.hu. A cégek pedig egymás után kérték az OEP-től a munkavállalók ellenőrzését - alkalmanként 15 800 forintért.

Az elmúlt években ugyanakkor folyamatosan csökkent az ilyen kérvények száma, tavaly például 248, az idei év első öt hónapjában pedig 106 munkáltató kért ellenőrzést. Ezeknek a vizsgálatoknak a során a keresőképtelen állományban lévők körülbelül hat százalékáról derült ki, hogy bizony már javában dolgozhatna. A "sima", rendszeres felülvizsgálatok során ez az arány 10-15 százalék.

Ha kiderül, hogy valaki jogtalanul vette igénybe a táppénzt, annak vissza kell fizetnie az így kapott összeget. Amennyiben a doktor is partner volt a táppénzcsalásban, akkor a visszafizetendő összeg egy részét pedig az orvosnak kell állnia.

KATTITNS! Vadászik a NAV a külföldön élő magyarokra: ki kaphat bírságot?

Nem csak a táppénzcsalók üthetik meg a bokájukat az OEP-pel. Kevesen tudják azt is például, hogy külföldre költözéskor bizony szükséges jeleznünk az Egészségügyi Pénztárnak, hogy máshol leszünk biztosítottak. Aki ezt elfelejti, az nem csak mulasztási bírságot kaphat, de ha például nem EGT-s vagy egyezményes tagállamban vállal munkát, és nem fizeti itthon a tb-t, akkor akár évek múlva is behajthatja rajta a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) az elmaradást. Így pedig az évek során több százezer forintos számla is felgyűlhet, hiszen jelenleg 6810 forint havonta a tb összege.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az OEP-től tehát mindenképpen tanácsos kijelentkezni külföldi munkavállaláskor. A NAV-nak csak akkor tartozunk bejelentési kötelezettséggel, ha korábban bejelentkeztünk járulékfizetésre (például mert munkanélküliként magunknak kellett fizetni a tb-t, vállalkozásunk volt), és ez a kötelezettségünk a külföldre költözéssel megszűnik.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 21. 09:59
2009-ben a pénzügyi világégéskor találták ki a jegybankok (először a mindig bátrabb Fed), hogy a kam...
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?