Okosan legyél beteg: támadnak a táppénzellenőrök!

Pénzcentrum
2014. július 11. 10:37

Nem tanácsos betegszabadság alatt nyaralni, strandolni vagy bulizni menni, Facebook-oldalunkra posztolni pedig végképp nem az. Bármikor előfordulhat ugyanis, hogy a főnökünk meglátva a vidám, mosolygós képeket, ránk küldi a táppénzellenőröket. És bizony sokan vannak, akik ezt meg is teszik.

A munkáltatóknak közel tíz éve van lehetőségük arra, hogy betegállományban lévő dolgozójuk felülvizsgálatát kezdeményezzék az Országos Egészségügyi Pénztárnál (OEP). Valószínűleg nem véletlen, hogy a legtöbb ilyen kérelem 2009-2010-ben érkezett, amikor a gazdasági válság miatt sokan igyekeztek táppénzes állományba kerülni: akár leépítéstől tartva, akár esetleges elbocsátásukat megelőzendő, akár pedig felmondásuk kézhezvétele után - írja a Medicalonline.hu. A cégek pedig egymás után kérték az OEP-től a munkavállalók ellenőrzését - alkalmanként 15 800 forintért.

Az elmúlt években ugyanakkor folyamatosan csökkent az ilyen kérvények száma, tavaly például 248, az idei év első öt hónapjában pedig 106 munkáltató kért ellenőrzést. Ezeknek a vizsgálatoknak a során a keresőképtelen állományban lévők körülbelül hat százalékáról derült ki, hogy bizony már javában dolgozhatna. A "sima", rendszeres felülvizsgálatok során ez az arány 10-15 százalék.

Ha kiderül, hogy valaki jogtalanul vette igénybe a táppénzt, annak vissza kell fizetnie az így kapott összeget. Amennyiben a doktor is partner volt a táppénzcsalásban, akkor a visszafizetendő összeg egy részét pedig az orvosnak kell állnia.

KATTITNS! Vadászik a NAV a külföldön élő magyarokra: ki kaphat bírságot?

Nem csak a táppénzcsalók üthetik meg a bokájukat az OEP-pel. Kevesen tudják azt is például, hogy külföldre költözéskor bizony szükséges jeleznünk az Egészségügyi Pénztárnak, hogy máshol leszünk biztosítottak. Aki ezt elfelejti, az nem csak mulasztási bírságot kaphat, de ha például nem EGT-s vagy egyezményes tagállamban vállal munkát, és nem fizeti itthon a tb-t, akkor akár évek múlva is behajthatja rajta a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) az elmaradást. Így pedig az évek során több százezer forintos számla is felgyűlhet, hiszen jelenleg 6810 forint havonta a tb összege.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Az OEP-től tehát mindenképpen tanácsos kijelentkezni külföldi munkavállaláskor. A NAV-nak csak akkor tartozunk bejelentési kötelezettséggel, ha korábban bejelentkeztünk járulékfizetésre (például mert munkanélküliként magunknak kellett fizetni a tb-t, vállalkozásunk volt), és ez a kötelezettségünk a külföldre költözéssel megszűnik.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. december 3. 22:48
A Magyar Újságírók Országos Szövetsége Etikai Bizottsága az Úgytudjuk.hu főszerkesztőjének beadványa...
Kiszámoló  |  2023. december 3. 15:52
Negyedév alatt impozáns 1,3%-kal nőtt az amerikai gazdaság, jóval nagyobb mértékben, mint azt a legt...
Buxelliott  |  2023. december 3. 12:04
Az első célárról északnak fordult a piac, ami azt jelenti erős még a bull trend. Ahogy a charton is...
Holdblog  |  2023. december 3. 06:36
Játsszunk el a gondolattal: ha 1978-ban amikor Charlie Munger csatlakozott Warren Buffetthez 100 dol...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 3. 18:01
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem