36 °C Budapest

Hálapénz helyett jöhet a fizetős egészségügy?

Pénzcentrum
2014. július 9. 12:32

Amíg a rendszert a hálapénz motiválja, nem lehet olyat mondani, hogy egyenlítődjenek ki a bérek, hiszen nem is lehet tudni, melyik orvosnak mennyi a jövedelme - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkára InfoRádió Aréna című műsorában. Zombor Gábor szerint a hálapénz-kérdés lényege, hogy ki lehet-e váltani egy rendszerrel, amellyel a szakorvosok munkáját díjazzák.

"Amíg a rendszert a hálapénz motiválja, nem lehet olyat mondani, hogy egyenlítődjenek ki a bérek, hiszen nem is lehet tudni, ki mennyit keres így, nincs is köze az államtitkárságnak, de még az OEP-nek sem, hogy melyik orvosnak mennyi a jövedelme" - mondta Zombor Gábor.

"Az esélyegyenlőség azt jelentené, hogy ahol nincs lehetőség plusz jövedelem megszerzésére - főleg a hiányszakmákban, ahol csak a fizetés van, ezekről a helyekről a legnagyobb az elvándorlás is egyébként - ott kell meghatározni a szakorvosok számára egy olyan minimális díjazást, ami itthon tartja őket" - hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkára. Hozzátette: "ez lesz a nagy művészet a kórházi vezetőknek és az egészségügy irányítóinak, hogy ezt hogyan lehet megtenni. Ez lesz az alapja annak, hogy le tudjuk-e lassítani, illetve meg tudjuk-e fordítani a Magyarországról Nyugat-Európába irányuló agyelszívó folyamatot."

"Ebben a leginkább érintettek a fiatalok, az egyetemisták vagy nemrég végezték és rezidensként, tehát szakorvos-jelöltként dolgoznak - ami a legkeményebb időszak egy orvos életében, hiszen elvégzi az egyetemet, azt hiszi, hogy már orvos, de bebizonyítják neki, hogy még nem" - mondta Zombor Gábor. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkára hozzátette: "ugyanannyit kell tanulni, mint előtte, de már éles körülmények között -, az ő javaslataikat nagyon meg kell fontolni, hiszen rájuk vadásznak leginkább külföldről." "Ők azt mondták, nagyjából nettó 250 ezer forint bér lenne minimálisan kielégítő, tehát nem gigantikus összegről van szó" - hangsúlyozta Zombor Gábor. Hozzátette: "a rezidens képzés során a korábbi évek eredményei alapján ösztöndíjat kapnak, nem is keveset, nagyjából 500 ezer forintot, aztán a szakvizsga utáni naptól kezdve csökken a fizetése."

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkára hangsúlyozta: "a hálapénz-kérdés lényege, hogy ki lehet-e váltani egy olyan rendszerrel a hálapénzt, ahol a beteg önként vásárolja meg a választott orvos szaktudását vagy továbbra is hálapénzt ad neki, vagy azt mondja, hogy mivel ingyenes jár az ellátás, legfeljebb nem választ orvost."

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2022.07.04 06:03
Itt a nyár, sokan terveznek hosszabb-rövidebb utazást, pihenést, amely néhány dolgot szem előtt tart...
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?