18 °C Budapest

Autósok, figyelem! Fontos határidő előtt állunk

Pénzcentrum
2013. november 27. 11:07

Érdemes figyelni az autósoknak, fontos határidő közeleg. Az idén is december 1-jéig mondhatják fel kötelező biztosításukat (kgfb) azok, akik biztosítót váltanának és szerződésük év végi évfordulós - több biztosító viszont csak péntekig fogadja a felmondásokat. A Pénzcentrum.hu mutatja a legfontosabb tudnivalókat.

Már csak néhány napjuk maradt az autósoknak a kötelezőváltásra. December 1-jéig mondhatják fel ugyanis kötelező biztosításukat azok, akik biztosítót váltanának és szerződésük év végi évfordulós. Fontos figyelni arra, hogy több biztosító - a hétvégéi határidő miatt - csak november 29-éig, péntekig fogadja a felmondásokat.

A határidőre azért is érdemes különösen odafigyelni, mert december első napja vasárnapra esik, addigra a felmondásnak igazoltan meg kell érkeznie. A felmondásokat faxon, személyesen vagy postai úton kell eljuttatni az érintett biztosítóhoz.

Újdonságok az idei évben
Az idei év több újdonságot is hozott a kötlező biztosításoknál. Nem kötelesek például díjhirdetésre a kgfb-piacon működő biztosítók: annak a társaságnak, amelyik november 2-áig nem hirdet új díjat, automatikusan az utoljára meghirdetett tarifája lesz érvényben 2014. január 1-jétől is.

2013. január 1-jétől szabaddá vált a hazai kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szegmens díjhirdetési rendszere. E szerint a biztosítók év közben is, bármikor - nemcsak, mint korábban, évente egyszer - módosíthatják díjaikat. (Természetesen, a már megkötött szerződések díja a következő biztosítási
évfordulóig változatlan marad.)


Azoknak az autósoknak, akik élnek a biztosítóváltás lehetőségével, december 1-je után további egy hónap áll rendelkezésükre, hogy megkössék az új, jövő év januárjától érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződésüket.

A Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) statisztikái szerint az idén még mindig az összes gépjármű mintegy kétharmadát érinti az év végi átkötési időszak, hiszen a mintegy 4 millió jármű közül 2,65 millió továbbra is január elsejei évfordulós. A magánszemélyek tulajdonában álló személyautók között ez az arány még magasabb, 69 százalékos, vagyis a 2,5 millióból csaknem 1,8 millió személygépkocsit érinthet az idei kampány.

Ennek ellenére a biztosítók várakozásai szerint 2013-ban jóval kevesebben cserélik majd le meglévő szerződésüket, mint a korábbi években.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nincs komolyabb drágulás

Mint arról a Pénzcentrum.hu beszámolt, november 2-án hirdette meg 2014 elejétől érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjait Magyarország tizenöt illetékes biztosítója. Az autósok 69 százalékát érintő idei év végi kampányról elmondható, hogy - a Mabisz szakértői szerint- a díjak lényegesen nem változtak az egy évvel ezelőttihez képest, illetve, ha számításba veszik a bonusbesorolás emelkedését, akkor inkább még csökkentek is.


A gyakori díjkedvezmények közül kiemelték azokat, amelyeket akkor adnak a kgfb-re a biztosítók, ha az ügyfélnek más biztosítása is van náluk, illetve, ha a kgfb mellé most kötnek mást is. Ilyen lehet a casco, a lakás- vagy a balesetbiztosítás. Ugyancsak sok biztosító ad kedvezményt az e-mailben való kapcsolattartásra, illetve akkor, ha az ügyfél a teljes éves díjat egy összegben fizeti be

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?