14 °C Budapest

Figyelj oda! Már megint rajtad spórolnak a bankok

Pénzcentrum
2013. szeptember 30. 10:46

Több magyar bank is fontos levelet küldött ügyfeleinek az elmúlt napokban. A levelekben újabb költségcsökkentést/megtakarítást jelentettek be: megszüntetik a bankkártyákhoz kapcsolódó utasbiztosításokat.

Az elmúlt hónapok bankokat sújtó különadóinak hatására újabb költségcsökkentést eszközölnek a pénzintézetek. Az sms-díjak növelése, a kártyadíj, vagy a számlavezetési díj emelése után a bankok a bankkártyákhoz kapcsolódó biztosításokon spórolnak - értesült a Pénzcentrum.hu.

Információink szerint több hazai nagybank még idén ősszel megszünteti a bankkártyákhoz kapcsolódó biztosítás díjmentességét: van olyan pénzintézet, amely csak egyes kártyáknál vonja meg ezt az extra-szolgáltatást, de akad olyan bank is, amely gyakorlatilag az összes bankkártyánál alkalmazza ezt a lépést.

Lapunk információi szerint a bankok csak a kártyához kapcsolódó biztosítás díjmentességét szüntetik meg,érdemes tehát átnézni a kondíciós listákat, hogy megtudjuk, mennyibe is kerül majd ez az extra szolgáltatás (általánosságban elmondható, hogy évente 2000-5000 forint körüli összeggel kell számolni), és eldönteni, hogy kérjük-e a jövőben, vagy sem. Az úgynevezett prémium bankkártyával rendelkező ügyfeleknek nem kell aggódniuk: általánosságban elmondható, hogy nekik megmarad az ingyenes utasbiztosítás.

A változás elsősorban azokat érinti, akik eddig nem kötöttek utasbiztosítást külföldi útjaikhoz, mondván, elegendő számukra a bankkártyához járó biztosítás. Nekik minden bizonnyal megéri befizetni az éves díjat.

Mire elég a bankkártyához kapcsolódó biztosítás, kinek éri meg?

A dombornyomott kártyák mellé a szolgáltatók általában - automatikusan vagy választható módon - ajánlják fel az utasbiztosítást, az utazók többsége nincsen tisztában azzal, hogy milyen fedezetet is nyújt számára ez a szolgáltatás. A bankkártyákhoz járó biztosítások rövid, néhány napos, kis távolságra, valamely szomszédos országba történő külföldi kiruccanások esetén megfelelő védelmet nyújtanak, ugyanakkor megfelelő kiegészítő biztosítással kombinálva hosszabb utazáshoz is megfelelőek lehetnek.


Milyen esetekben lehet elég a bankkártyához tartozó biztosítás?

- Például akkor, ha egyedül utazunk, vagy olyannal, akinek szintén van ilyen biztosítása.
- Rövid hétvégi kiruccanásoknál, leginkább ha a repülőn nincs feladott poggyász.
- Ha kiváltottuk az Európai Unióban érvényes biztosítási kártyát, és meggyőződtünk róla, hogy azt a célországban elfogadják.
- Ha szomszédos/közeli országba utazunk.
- Ha nem tervezzük az utazás alatt fokozott balesetveszéllyel járó (extrém) sportok űzését.

Mit kérdezzünk meg a bankunktól?

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Annak eldöntésére, hogy vajon elegendő-e a bankkártyához kapcsolódó biztosítási fedezet, több szempontot is ajánlatos figyelembe venni. Elsősorban azt érdemes megnézni, hogy mely országokra terjed ki a biztosítási fedezet. A bankkártyákhoz kínálnak csak Európára, de a világ más országaira is kiterjedő utasbiztosításokat is.

A másik fontos szempont, hogy milyen összegig téríti meg a biztosító a baleset vagy betegség esetén igénybe vett egészségügyi szolgáltatásokat. Külföldi utazáskor a legnagyobb kockázat, ha egészségügyi ellátásra szorulunk. A legnagyobb költségtételt ugyanis ez jelenti, már egy néhány napos kórházi kezelés valamely európai országban több millió forintba is belekerülhet.

A bankkártya mellé kapott biztosításunk ellenőrzésekor fontos szempont lehet, hogy tervezünk-e sporttevékenységet végezni nyaraláskor. Ha igen, ellenőrizzük, hogy a bankkártyánk mellé kapott biztosítás vonatkozik-e erre a tevékenységre, s ha nem, szükség van kiegészítő biztosításra.

Fontos szempont, hogy milyen időtartamra szól az utasbiztosítási fedezet. Előfordulhat, hogy a bankkártyához tartozó utasbiztosítás csak limitált, legfeljebb 2-3 hetes külföldi tartózkodás esetén térít. Érdemes ellenőriznünk a poggyászbiztosítási fedezet mértékét is. Amennyiben több értékes elektronikai eszközt - laptopot, kamerát, okos telefont - is magunkkal viszünk az útra, szinte biztosan szükségünk lesz kiegészítő poggyászbiztosításra is.

Kevesen tudják ugyanakkor, hogy ha kötünk utasbiztosítást, de rendelkezünk bankkártya mellé kapott biztosítással is, bizonyos szolgáltatási fedezetek összeadódnak. Amennyiben a bankkártyánkhoz például 5 millió forintos egészségügyi és 150 ezer forintos poggyászkár-fedezet tartozik, és e mellé kötünk egy 10 millió forintos egészségügyi és 250 ezer forintos poggyászbiztosítási fedezetet nyújtó utasbiztosítást, akkor összesen 15 millió forintos egészségügyi és legfeljebb 400 ezer forintos poggyászkár-térítésre számíthatunk.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. február 25. 11:30
Milyen súlya van a támogatott hiteleknek? Hol állnak a hitelkamatok, érdemes jobb kamatkörnyezetre v...
Holdblog  |  2024. február 25. 07:09
Az eredetileg a HOLD-hírlevélben bevetett ábránkon a mágikus hetes amerikai tech(hez kötött) papír Y...
MEDIA1  |  2024. február 24. 09:38
A Magyar Bírói Egyesület levélben fejezte ki mélységes aggodalmát Varga Zs. Andrásnak, a Kúria elnök...
KonyhaKontrolling  |  2024. február 23. 20:04
Korábban ígértem, hogy beszámoljak a sabbaticalról, ezért most megteszem. Sajnos a bejegyzés írásána...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 25. vasárnap
Mátyás
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm