27 °C Budapest

Figyelj oda! Már megint rajtad spórolnak a bankok

Pénzcentrum
2013. szeptember 30. 10:46

Több magyar bank is fontos levelet küldött ügyfeleinek az elmúlt napokban. A levelekben újabb költségcsökkentést/megtakarítást jelentettek be: megszüntetik a bankkártyákhoz kapcsolódó utasbiztosításokat.

Az elmúlt hónapok bankokat sújtó különadóinak hatására újabb költségcsökkentést eszközölnek a pénzintézetek. Az sms-díjak növelése, a kártyadíj, vagy a számlavezetési díj emelése után a bankok a bankkártyákhoz kapcsolódó biztosításokon spórolnak - értesült a Pénzcentrum.hu.

Információink szerint több hazai nagybank még idén ősszel megszünteti a bankkártyákhoz kapcsolódó biztosítás díjmentességét: van olyan pénzintézet, amely csak egyes kártyáknál vonja meg ezt az extra-szolgáltatást, de akad olyan bank is, amely gyakorlatilag az összes bankkártyánál alkalmazza ezt a lépést.

Lapunk információi szerint a bankok csak a kártyához kapcsolódó biztosítás díjmentességét szüntetik meg,érdemes tehát átnézni a kondíciós listákat, hogy megtudjuk, mennyibe is kerül majd ez az extra szolgáltatás (általánosságban elmondható, hogy évente 2000-5000 forint körüli összeggel kell számolni), és eldönteni, hogy kérjük-e a jövőben, vagy sem. Az úgynevezett prémium bankkártyával rendelkező ügyfeleknek nem kell aggódniuk: általánosságban elmondható, hogy nekik megmarad az ingyenes utasbiztosítás.

A változás elsősorban azokat érinti, akik eddig nem kötöttek utasbiztosítást külföldi útjaikhoz, mondván, elegendő számukra a bankkártyához járó biztosítás. Nekik minden bizonnyal megéri befizetni az éves díjat.

Mire elég a bankkártyához kapcsolódó biztosítás, kinek éri meg?

A dombornyomott kártyák mellé a szolgáltatók általában - automatikusan vagy választható módon - ajánlják fel az utasbiztosítást, az utazók többsége nincsen tisztában azzal, hogy milyen fedezetet is nyújt számára ez a szolgáltatás. A bankkártyákhoz járó biztosítások rövid, néhány napos, kis távolságra, valamely szomszédos országba történő külföldi kiruccanások esetén megfelelő védelmet nyújtanak, ugyanakkor megfelelő kiegészítő biztosítással kombinálva hosszabb utazáshoz is megfelelőek lehetnek.


Milyen esetekben lehet elég a bankkártyához tartozó biztosítás?

- Például akkor, ha egyedül utazunk, vagy olyannal, akinek szintén van ilyen biztosítása.
- Rövid hétvégi kiruccanásoknál, leginkább ha a repülőn nincs feladott poggyász.
- Ha kiváltottuk az Európai Unióban érvényes biztosítási kártyát, és meggyőződtünk róla, hogy azt a célországban elfogadják.
- Ha szomszédos/közeli országba utazunk.
- Ha nem tervezzük az utazás alatt fokozott balesetveszéllyel járó (extrém) sportok űzését.

Mit kérdezzünk meg a bankunktól?

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Annak eldöntésére, hogy vajon elegendő-e a bankkártyához kapcsolódó biztosítási fedezet, több szempontot is ajánlatos figyelembe venni. Elsősorban azt érdemes megnézni, hogy mely országokra terjed ki a biztosítási fedezet. A bankkártyákhoz kínálnak csak Európára, de a világ más országaira is kiterjedő utasbiztosításokat is.

A másik fontos szempont, hogy milyen összegig téríti meg a biztosító a baleset vagy betegség esetén igénybe vett egészségügyi szolgáltatásokat. Külföldi utazáskor a legnagyobb kockázat, ha egészségügyi ellátásra szorulunk. A legnagyobb költségtételt ugyanis ez jelenti, már egy néhány napos kórházi kezelés valamely európai országban több millió forintba is belekerülhet.

A bankkártya mellé kapott biztosításunk ellenőrzésekor fontos szempont lehet, hogy tervezünk-e sporttevékenységet végezni nyaraláskor. Ha igen, ellenőrizzük, hogy a bankkártyánk mellé kapott biztosítás vonatkozik-e erre a tevékenységre, s ha nem, szükség van kiegészítő biztosításra.

Fontos szempont, hogy milyen időtartamra szól az utasbiztosítási fedezet. Előfordulhat, hogy a bankkártyához tartozó utasbiztosítás csak limitált, legfeljebb 2-3 hetes külföldi tartózkodás esetén térít. Érdemes ellenőriznünk a poggyászbiztosítási fedezet mértékét is. Amennyiben több értékes elektronikai eszközt - laptopot, kamerát, okos telefont - is magunkkal viszünk az útra, szinte biztosan szükségünk lesz kiegészítő poggyászbiztosításra is.

Kevesen tudják ugyanakkor, hogy ha kötünk utasbiztosítást, de rendelkezünk bankkártya mellé kapott biztosítással is, bizonyos szolgáltatási fedezetek összeadódnak. Amennyiben a bankkártyánkhoz például 5 millió forintos egészségügyi és 150 ezer forintos poggyászkár-fedezet tartozik, és e mellé kötünk egy 10 millió forintos egészségügyi és 250 ezer forintos poggyászbiztosítási fedezetet nyújtó utasbiztosítást, akkor összesen 15 millió forintos egészségügyi és legfeljebb 400 ezer forintos poggyászkár-térítésre számíthatunk.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Holdblog  |  2022. május 20. 18:36
Nagy hibák. A nyilvánosság előtt aratott nagy sikerek hihetetlenül kifizetődők. Túl a meglévő ügyfel...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?