19 °C Budapest

Sokkal drágább lesz a családoknak az ingyenes készpénzfelvétel

Pénzcentrum
2013. szeptember 26. 05:12

Kezd valósággá válni a kormány ötlete, amivel a banki költségeket a lehető legpopulistább módon próbálják meg csökkenteni. 150 ezer forintig ingyenes lehet a készpénzfelvétel az ATM-eknél - derült ki egy kiszivárgott törvénytervezetből. A jelenlegi bankszámlákat vizsgálva viszont azt látjuk, hogy ez az intézkedés valószínűleg egyáltalán nem tenné olcsóbbá a bankolást. Sőt a családokat a készpénz használatára kényszerítheti, ami kevésbé biztonságos és a megtakarítást is nehezíti. Pénzcentrum.hu vélemény.

Az átlagfizetésnek megfelelő, vagyis havi közel 150 ezer forintos összegig ingyenessé tennék a havi kétszeri készpénzfelvételt kormánypárti politikusok - értesült a hvg.hu tegnap. De ha csak ennyi lesz a szabályozás, félő, hogy más költségek növekedésével ráfizetnek a családok.

Hiszen már most is vannak számlacsomagok, melyek ingyenes készpénzfelvételt kínálnak, mégis ezek a drágábbak átlagos használat mellett. Csak a jövedelmező ügyfelek kaphatnak ekkora kedvezményt a bankoktól.  A K&H például kínál olyan számlacsomagot, ami megfelel a kormány igényeinek, de ennek is a feltétele a 150 ezer forintos jóváírás vagy a 750 ezres megtakarítás. Így az átlag alatt keresőknek nem elérhető ez a bankszámla sem - derült ki a BankRáció.hu bankszámla-kalkulátorából.

Nem véletlenül drága vagy feltételhez kötött a készpénzfelvétel, hiszen az elektronikus utalással szemben sokkal költségesebb. Az ATM fenntartása, feltöltése, őrzése, biztosítása mind a bankokat terheli, amire még jön a 6 ezrelékes tranzakciós illeték. Amikor ingyenes lesz a készpénzfelvétel, értelemszerűen máshol szedik be ezeket a költségeiket a bankok a kevésbé jövedelmező ügyfelektől. Az elektronikus fizetés drágulása még inkább a készpénz felé tereli az ügyfeleket, így tovább drágulnak a csomagok. Nem csak a 90-es évekbe visz tehát minket a kormány ötlete, de a napi bankolást is drágítja. Ráadásul épp a szegényebb családok számára, akiknek mindenképp szüksége van bankszámlára. A jó ügyfelekért dúl a harc a bankok között, ők még a tranzakciós illetéket is megúszták: Ő tényleg nem fizeti meg az új adót >>

Hasonlítsuk össze a fenti csomagokat azokkal, melyek tranzakciós díjat számolnak fel a készpénzfelvétel után. Rögtön rájöhetünk, nem jelent óriási megtakarítást a ma még átlagosnak nevezhető költés mellett az ingyenes készpénzfelvétel. Legtöbbnél vagy a csomagdíjban vagy az utalások költségein keresztül kifizetjük azt, amit a tranzakciós illeték jelentene.

A BankRáció.hu-n részletesen is kereshetsz a bankszámlák között és kiválaszthatod a számodra legjobbat. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


Ha a készpénznek nem lesz alternatívája, természetes, hogy mindenki szinte a teljes fizetését kiveszi 2 részletben és próbál minél kevesebbszer utalni, kártyával fizetni vagy más banki szolgáltatást igénybe venni. Ezzel együtt egyre kevésbé lesz lehetőség a megtakarításra is, hiszen már sokkal kisebb az esélye, hogy betétbe vagy akár állampapírba kerül a fizetésünk egy része a pénztárcákból.

Az egyéni költségek és elmaradt kamatok mellett a társadalom terhe is nagymértékben nő a készpénzhasználat terjedésével. A készpénzt elő kell állítani, pótolni, könnyebben ellopják és elveszik. Mindemellett a betétekből hiányzó összeget nem lehet kihitelezni, ami a gazdaságból hiányzik majd. A munkahelyteremtés és annak megtartása kerül egy kicsivel megint nagyobb veszélybe.

Lásd: Újabb bank kéri visszamenőleg a tranzakciós illetéket

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 13:25
Egy prágai székhelyű putyinista propagandaoldal kifejezetten arra a célra jött létre, hogy az Európa...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem