21 °C Budapest

Tíz pénztárcakímélő tipp a tavaszi utazásokhoz

Pénzcentrum
2013. május 19. 11:01

A tavaszi hosszú hétvégék és a nyárias időjárás az utazni vágyóknak is kedveznek: sokan időzítenek az előszezonra pár napos kirándulást, városlátogatást, túrát belföldre és külföldre egyaránt. Sokan viszont úgy gondolják, ezekre a 2-3 napos kirándulásokra nem érdemes biztosítást kötni. Ennek elmulasztása azonban sok kellemetlenséggel és esetenként igen komoly, akár több millió forintos anyagi következménnyel járhat. A tavaszi kirándulások leggyakoribb káresetei egyébként a poggyászsérülések és a lopások, míg a jellemző balesetek ilyenkor a végtagtörések, rándulásos sérülések. A szomszédos Ausztriában például végtagtörés esetén naponta akár 1500 euróra is rúghatnak a kórházi ápolás költségei.

A Magyar Turizmus Zrt. kutatása szerint az elmúlt évben a hazai háztartások több mint 60 százaléka vett részt több napos üdülésen. Belföldi utazáson a megkérdezett háztartások több mint fele vett részt. Itthon a legnépszerűbbnek a balatoni régió bizonyult, míg a legkedveltebb külföldi úti cél Ausztria volt, de Romániát és Olaszországot is sokan választották. A statisztikák szerint, míg a hosszabb üdülésekre a nyári hónapokban kerül sor, addig a tavaszi időszakban - különösen május hónapban - a rövidebb városlátogatások, kirándulások, túrák a jellemzőek. A fent idézett kutatás szerint 2012-ben a belföldi utazások majdnem 70 százaléka 1-3 éjszakás időtartamú volt. Sokan a drágább főszezon helyett az elő- és utószezonra időzítik nyaralásukat is, vagy egyszeri, hosszabb távollét helyett több hosszúhétvégére osztják el szabadságukat.

"Sajnos jellemző, hogy a rövid hazai utazásokra, vagy közeli országokba sokan biztosítás nélkül, vagy nem a megfelelő biztosítással indulnak el. Ilyenkor egy baleset, vagy nem várt körülmény miatt a személyi sérülésen és a kellemetlenségeken kívül komoly költségekkel is szembesülniük kell az utazóknak." - mondta el Lengyel Márk, az EUB vezérigazgatója.

Az utasbiztosító adatai szerint a tavaszi kirándulások jellemző esetei a poggyászkárok, lopások, a leggyakoribb balesetek pedig a végtagtörések, rándulásos sérülések. Ausztriában egy végtagtörés esetén például az ambuláns ellátás 150-500 euró, míg a kórházi tartózkodás 600- 900, sőt műtét esetén akár 1500 euróba is kerülhet naponta. A hegyi mentésért, vagy a mentőhelikopteres szállításért ennél is nagyobb, 3500- 6000 eurós összeg terhelheti a szerencsétlenül járt utazókat.

"A társaságunknál bejelentett egyik tanulságos eset volt például azé a hegymászócsoporté, akik ausztriai túrájuk közben elszakadtak egymástól, s a hátramaradottak felkutatásához a hegyi mentők segítségét kellett kérni. A hegyi mentés költsége itt több, mint egymillió forintra rúgott, amelyet a túrázók biztosítása csak részben tudott fedezni. Érdemes tehát még indulás előtt tájékozódni az adott ország árszínvonaláról, és ennek megfelelően kötni meg a legoptimálisabb biztosítást" - fűzte hozzá Lengyel Márk.

"Egy másik ügyfelünk mindössze 1 napos bécsi kirándulásra ment, városnézés, vásárlás céljából. Minden előzmény nélkül szívinfarktust kapott. Szerencsére sikerült őt újraéleszteni, mentőhelikopter szállította a bécsi kórházba, ahol 10 napos kezelésre szorult. Az utasbiztosítása fedezte a szállítás, a kórházi ellátás, és felesége számára a beteglátogatás és a szállás költségeit is. A teljes összeg csaknem 2 millió forintot tett ki, amit - ha nem rendelkezett volna utasbiztosítással - ügyfelünknek kellett volna kifizetnie" - tette hozzá.

Általános tapasztalat, hogy az ilyen rövid utakra jellemzően nem kötnek biztosítást. A kirándulók egy hétvégi városlátogatáson vagy túrán kevésbé tartanak balesettől, vagy egyéb káresettől. Nagyon fontos éppen ezért a megelőzés: ha körültekintően járunk el, megkímélhetjük magunkat az utazás közbeni vesződségektől, és minimálisra csökkenthetjük a kockázatot.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Tippek utazóknak:

  • 1. Mindenképpen ajánlatos előzőleg tájékozódni a választott program sajátosságairól, a szükséges felszerelésről, a várható időjárásról.
  • 2. Amennyiben autóval utazunk, a poggyászokat csak addig szabad a járműben tárolni ameddig az feltétlenül szükséges.
  • 3. Az értékeket, okmányokat szintén nem tanácsos a járműben vagy a repülőre feladott útipoggyászban hagyni, illetve benzinkutaknál, parkolókban ki- és bepakolni ezeket az értékeket, ahol könnyen felkelthetik a tolvajok figyelmét.
  • 4. Érdemes továbbá mindig bezárt ajtókkal utazni.

Ha már megtörtént a káreset:

  • 1. A lehető legrövidebb időn belül be kell jelenteni a balesetet vagy bűncselekményt az illetékes helyi rendőrségen, egyéb hatóságnál, a tetthelytől függően a közlekedési vállalatnál, vagy szálláshelyen.
  • 2. Szükség esetén feljelentést kell tenni, valamint névre szóló részletes jegyzőkönyvet, helyszíni szemlét kérni.
  • 3. Ha légipoggyászunk sérült meg vagy tűnt el, fontos, hogy a kárt közvetlenül a légitársaság felé is bejelentsük a repülőtéren kapott igazolással.
  • 4. A káreseményről kérjünk részletes jegyzőkönyvet, őrizzük meg az utazással kapcsolatos dokumentumokat! Légipoggyászt érintő kárnál őrizzük meg a poggyász-címkéket is, mert arra szükség lehet a kárrendezésnél.
  • 5. Repülőút esetén lehetőleg mindig a saját nevünkre adjuk fel a poggyászt, ne legyen egy névre feladva több személy csomagja, mert eltűnés vagy sérülés esetén ez megnehezíti az azonosítást!
  • 6. Légipoggyász-károk esetén a légitársaság az utas bejelentése alapján keresteti a csomagot néhány hétig, és ha ez eredménytelen, akkor elismeri a károkozást és kártérítést fizet. A légitársaság által nyújtott - általában limitált összegű - kártérítést egészíti ki a biztosító az utasbiztosítás alapján.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 26. 20:39
A legendás újságíró és szerkesztő, illetve egykori MÚOSZ-elnök 81 éves volt. Több mint 60 éven át do...
Bankmonitor  |  2024. július 26. 13:13
A mai kormányinfón elhangzottak alapján a speciális adózási formát választó egyéni vállalkozók könny...
ChikansPlanet  |  2024. július 26. 11:57
Az Északkelet-Ausztráliában található Nagy-Korallzátony még az űrből is fantasztikus látványt nyújt,...
Holdblog  |  2024. július 26. 08:02
Ne hagyjátok, hogy kicsinyes érdekek mozgassanak benneteket. A Budapesti Corvinus Egyetem az idei di...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem