Elérkezett a kátyúk szezonja: fontos tanácsok az autósoknak

Pénzcentrum
2012. március 6. 15:08

A fogcsikorgatóan hideg és csapadékos télnek lassan vége, de a tavaszt hozó kellemes nappali időjárás és az éjszakánként még bekopogtató mínuszok közötti hőingadozások újabb erőpróbára kényszerítik az autósokat. Ebben az évben is sok kátyúra számíthatunk az utakon, ami a legrosszabb esetekben tönkre teheti a gumit, a felnit, vagy akár a futóművet is. Ez akár több százezer forintos kárral is járhat, ezért jó, ha van casco biztosításunk, hiszen ha az út kezelőjével nincs megegyezés, a biztosító megtéríti a kárt - tájékoztatta a Pénzcentrum.hu-t a Generali.

Az elmúlt hónapokban tapasztalt kemény téli fagy, a sok csapadék, de főleg az utóbbi napokra jellemző fagypont körüli hőingadozás jelentősen kikezdi az utak burkolatát és napok alatt nagy kiterjedésű és mély úthibák keletkezhetnek, országosan naponta akár több ezer darab. A Magyar Közút Zrt. statisztikája szerint több tízezer kátyú borítja az utakat országszerte. Vannak olyanok, amelyeket minden nap rutinosan kikerülünk, de az újakat nem könnyű időben észrevenni, ráadásul sötétben, esőben és rossz látási viszonyok között elég nehéz a dolguk még a rutinosabb sofőröknek is. Sokan találkoztak már olyan helyzettel, amikor az ártalmatlannak tűnő kis pocsolya több centiméter mély úthibát rejtett, ami eldeformálhatja a keréktárcsát, kiszakíthatja a gumiabroncsot és elállíthatja a futóművet is, ami sok, előre nem várt plusz kiadással járhat.

Hasonló témákról is szó esik a Portfolio.hu március 29-ei Biztosítási Konferencia 2012 című rendezvényén. Jelentkezzen Ön is az eseményre ITT!

Ha a gondos, körültekintő vezetés sem elég és minden igyekeztünk ellenére megtörténik a baj, érdemes tisztában lenni néhány fontos tényezővel, amivel megkönnyíthetjük a további ügyintézést. A kátyúkárt elsősorban az utak tulajdonosának kell bejelentenünk, lehetőleg öt napon belül. Nem mindegy az sem, hogy melyik úton ér minket kár, az országos utakkal kapcsolatban a Magyar Közút Zrt.-hez, a települések útjait érintő problémákkal pedig az adott önkormányzatokhoz kell fordulni. Ha Budapest fő- és tömegközlekedési útjainak valamelyikén történik mindez, akkor a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. az illetékes, míg a többi, ide nem sorolható úton, - pl. a mellékutcákban - az adott kerület. Fontos tudni, hogy a károk kifizetésének jogalapjára vonatkozó döntés az ő hatáskörük, nem a biztosítóé.

"A kárrendezés zökkenőmentes lebonyolítása érdekében tanácsos a történteket mindig dokumentálni. A rendelkezésünkre álló eszközökkel készítsünk fotókat a helyszínről, az autót ért sérülésekről. Ma ez már nem csak fényképezőgéppel, de mobiltelefonnal is könnyen megoldható. Ha nem sikerül az út kezelőjével megállapodni, jó, ha van casco biztosításunk. Tavaly több mint 1200 bejelentést regisztráltak kollégáink és 40 millió forintot fizetett ki a társaság az ügyfeleknek." - mondta el Zsombori Levente, a Generali gépjármű-kárrendezési divíziójának vezetője.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ha nincs biztosításunk és az érintett útszakasz kezelőjével sem sikerült megállapodásra jutnunk, az egyetlen út a pereskedés marad, de abban az esetben is nagyon fontos, hogy minden bizonyítható legyen. Éppen ezért minden lehető eszközzel dokumentáljuk az esetet, tegyük meg időben a bejelentést az illetékesek felé, valamint nagyon hasznos lehet a rendőrségi jegyzőkönyv is.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 29. 15:51
Egy, a magyar miniszterelnökkel folytatott sajtóbeszélgetésen résztvevő német újságíró megírta, hogy...
Bankmonitor  |  2023. január 29. 12:20
A jelen gazdasági helyzet nem éppen könnyű terep. Legyen szó bármilyen élethelyzetről, mindenkinek é...
Holdblog  |  2023. január 28. 06:32
Az Európai Unió turisztikai ipara kezd visszatérni a koronavírus-járvány előtti csúcsidőszak szintje...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?