Teljes a káosz a kötelező biztosítások körül

Pénzcentrum
2012. február 29. 13:07

A baleseti adó és a kárnyilvántartási rendszer hiányossága miatt teljes a káosz a kötelező biztosítások körül. Aki késik díja első részletével, kötelezője automatikusan megszűnik. A szerződésbontáshoz ugyanakkor most az is elég, ha a sok biztosító által külön kiszámlázott baleseti adó nem érkezik meg időben. Eközben a kárelőzményük igazolását több tízezer autós hiába várja - állítja szerdai közleményében a Netrisk.hu biztosítási portál.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Február 29-én lejár a kötelező biztosítási díj beérkezésének határideje. Aki az idei díjának első esedékes részletét nem rendezte, kötelezője automatikusan megszűnik. Ameddig pedig ugyanannál a biztosítónál újra nem köti szerződését, a törvényben megállapított fedezetlenségi díjat lesz kénytelen fizetni, mely a baleseti adóval együtt meghaladja a napi 600 forintot. Ez az összeg az átlagos kgfb díjnak a hétszerese - figyelmeztet Sebestyén László, a biztosítási portál vezetője.

A fizetési határidőt elmulasztó ügyfeleknek tehát minél előbb érdemes újra megkötniük a biztosításukat. Az online alkuszok felületén erre egyszerűen lehetőség van, arra kell csupán figyelni, hogy az így pórul járt ügyfelek most már nem választhatnak másik biztosítót, csak a korábbi szerződésüket köthetik meg újra.

Hasonló témákról is szó esik a Portfolio.hu március 29-ei Biztosítási Konferencia 2012 című rendezvényén. Jelentkezzen Ön is az eseményre ITT!

Most ugyanakkor az sem lehet nyugodt, aki magát a biztosítási díjat időben rendezte. A biztosítók ugyanis a Netrisk.hu összesítése szerint eltérő módon számlázzák ki az ügyfeleknek a január elsejével bevezetett baleseti adót. A plusz teher vagy a kgfb díjjal együtt, vagy külön számlán érkezik. Mivel azonban az adó az első, amellyel a biztosítóknak a mai határidővel el kell számolniuk, a baleseti adó hiányában nem lesz meg a fedezet a kötelező biztosításra. A biztosítási szerződés így automatikusan megszűnik.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Az ügyfélszolgálatnál napok óta a novemberi kampányhoz közelít az érdeklődő, tanácstalan autósok száma, aminek további oka a központi kárnyilvántartási rendszer hiányossága. Eddig is több tízezer autós kényszerült ugyanis adatpótlásra, miután a központi kárnyilvántartási rendszerben nem, vagy rosszul szerepelt a meglévő bonusz-malusz besorolása. Ráadásul félő, hogy további több tízezer autós adatai szerepelnek hibásan a rendszerben. A biztosítók elmúlt heti erőfeszítései ellenére, a ma lejáró határidőre sem lett teljes és naprakész a rendszer. Ennek következtében továbbra is több tízezren várják, hogy a 2012-re választott új biztosítójuk megerősítse a megfelelő bonus-besorolás szerint árazott szerződésüket.

Bővebben: Fontos határidő közeleg: nézd meg a köteleződ!

Azoknak viszont, akiktől eddig nem kért be a biztosítója pótlólagosan adatokat, és február 29-ig befizették az első - baleseti adóval emelt - díjrészletet, szerencsére nem kell aggódniuk.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 26. 17:09