Teljes a káosz a kötelező biztosítások körül

Pénzcentrum
2012. február 29. 13:07

A baleseti adó és a kárnyilvántartási rendszer hiányossága miatt teljes a káosz a kötelező biztosítások körül. Aki késik díja első részletével, kötelezője automatikusan megszűnik. A szerződésbontáshoz ugyanakkor most az is elég, ha a sok biztosító által külön kiszámlázott baleseti adó nem érkezik meg időben. Eközben a kárelőzményük igazolását több tízezer autós hiába várja - állítja szerdai közleményében a Netrisk.hu biztosítási portál.

Február 29-én lejár a kötelező biztosítási díj beérkezésének határideje. Aki az idei díjának első esedékes részletét nem rendezte, kötelezője automatikusan megszűnik. Ameddig pedig ugyanannál a biztosítónál újra nem köti szerződését, a törvényben megállapított fedezetlenségi díjat lesz kénytelen fizetni, mely a baleseti adóval együtt meghaladja a napi 600 forintot. Ez az összeg az átlagos kgfb díjnak a hétszerese - figyelmeztet Sebestyén László, a biztosítási portál vezetője.

A fizetési határidőt elmulasztó ügyfeleknek tehát minél előbb érdemes újra megkötniük a biztosításukat. Az online alkuszok felületén erre egyszerűen lehetőség van, arra kell csupán figyelni, hogy az így pórul járt ügyfelek most már nem választhatnak másik biztosítót, csak a korábbi szerződésüket köthetik meg újra.

Hasonló témákról is szó esik a Portfolio.hu március 29-ei Biztosítási Konferencia 2012 című rendezvényén. Jelentkezzen Ön is az eseményre ITT!

Most ugyanakkor az sem lehet nyugodt, aki magát a biztosítási díjat időben rendezte. A biztosítók ugyanis a Netrisk.hu összesítése szerint eltérő módon számlázzák ki az ügyfeleknek a január elsejével bevezetett baleseti adót. A plusz teher vagy a kgfb díjjal együtt, vagy külön számlán érkezik. Mivel azonban az adó az első, amellyel a biztosítóknak a mai határidővel el kell számolniuk, a baleseti adó hiányában nem lesz meg a fedezet a kötelező biztosításra. A biztosítási szerződés így automatikusan megszűnik.

Az ügyfélszolgálatnál napok óta a novemberi kampányhoz közelít az érdeklődő, tanácstalan autósok száma, aminek további oka a központi kárnyilvántartási rendszer hiányossága. Eddig is több tízezer autós kényszerült ugyanis adatpótlásra, miután a központi kárnyilvántartási rendszerben nem, vagy rosszul szerepelt a meglévő bonusz-malusz besorolása. Ráadásul félő, hogy további több tízezer autós adatai szerepelnek hibásan a rendszerben. A biztosítók elmúlt heti erőfeszítései ellenére, a ma lejáró határidőre sem lett teljes és naprakész a rendszer. Ennek következtében továbbra is több tízezren várják, hogy a 2012-re választott új biztosítójuk megerősítse a megfelelő bonus-besorolás szerint árazott szerződésüket.

Bővebben: Fontos határidő közeleg: nézd meg a köteleződ!

Azoknak viszont, akiktől eddig nem kért be a biztosítója pótlólagosan adatokat, és február 29-ig befizették az első - baleseti adóval emelt - díjrészletet, szerencsére nem kell aggódniuk.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 5. 14:53
Távozik pozíciójából Nick Read, a Vodafone vezérigazgatója, miután négy év alatt 44 százalékkal csök...
Holdblog  |  2022. december 5. 13:05
Mi a közös Warren Buffett, Bill Gates, Steve Jobs, a CNN alapító Ted Turner, a Twitter-alapító Jack...
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?