21 °C Budapest

Egymillióan váltottak kötelező biztosítást tavaly

Pénzcentrum
2012. február 17. 16:16

Közzétette gyorselemzését a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a 2011-es kötelező biztosítási átkötési időszakról. A friss adatok szerint egymillióan kötötték újra kötelező gépjármű felelősségbiztosításukat, az átkötés során az ügyfelek átlagosan a régi díjuk 28,5 százalékát spórolták meg.

Mintegy egymillióan kötötték újra kötelező gépjármű felelősségbiztosításukat a tavaly év végi időszakban, a ténylegesen biztosítót váltó autósok aránya azonban ennek csak hetven százaléka. Az átszerződő ügyfelek még a baleseti adó megfizetése után is átlagosan alacsonyabb díjat fizetnek a tavalyinál - derül ki a PSZÁF piaci gyorselemzéséből.

A biztosítók a tavaly év végi átkötési időszakban összességében 1,026 millió új szerződést regisztráltak, amiből 116 ezer a flottákat érintette. Az 1 milliónyi átkötésből 288 ezer volt a régi biztosítóhoz visszakötők száma, így a biztosítót váltók száma valójában "csak" 738 ezer körül alakul majd az átkötések körüli viták rendeződése (pl. történt-e felmondás, s ha igen, az érvényes volt-e), illetve az adatok véglegeződése után.

Sokat spórolhatott, aki váltott

Az átkötés során az ügyfelek átlagosan a régi díjuk 28,5 százalékát spórolták meg (a fölmondott szerződések átlagos állománydíja 24 987 forint volt, az újrakötött szerződéseké 17 868 forint), így még a 30 százalékos baleseti adóval együtt is átlagosan 7 százalékkal kevesebbet fizetnek, mint korábban. A saját biztosítójukhoz visszakötők egy hajszálnyival még többet spórolhattak. Itt az átlagos állománydíjak közötti különbség 28,8% volt. Emlékezetes: a 2012-es díjtarifákkal a 2011-es állományon (a bonus-malus hatásokat is figyelembe véve) mindössze 2,8 százalékkal kapunk alacsonyabb díjakat, mint a 2011-es tarifákkal.

2011 végén az egy gépjárműre jutó állománydíj 23 277 forint volt. Ez 2012-től a december 31-ei évfordulós szerződéseknél érvénybe lépett új díjtarifák, az új bonus-malus besorolások, s az átkötések hatására 20 598 forintra esett, ami átlagosan 11,5 százalékos díjcsökkenés. E mérték a nem naptári évfordulós szerződések miatt az év során várhatóan nőni fog - jósolja a PSZÁF.

A 2011. december 31-ére fölmondott szerződések átlagdíja 24 987 forint volt, azaz az átlagosnál magasabb díjú szerződők váltottak. Ez érthető is, mert az alacsony díjú szerződéseknél kevésbé volt elérhető olyan díjcsökkenés, amiért megérte váltani. A váltók átlagdíja 17 868 forintra, azaz mélyen a teljes piaci új átlagdíj alá csökkent. Ez mutatja, hogy mennyire megérte váltani, de nem jelenti azt, hogy a nem váltók is ekkora vagy ehhez hasonló csökkenést tudtak volna elérni, ha a váltás mellett döntenek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A 2011. december 31-ei 99,5 milliárdos összpiaci állománydíj 2012. január 1-jére, azaz kizárólag az új díjtarifák alkalmazása, a bonus-malus átsorolások és az átkötések hatása miatt 88,8 milliárdra csökkent. Ez a 10,6 milliárdos (11,5%-os) díjtömeg-csökkenés két lépcsőben valósult meg. Egyrészt a biztosítók újratarifálták áraikat, és minden szerződőre adódott egy új díj a régi biztosítójánál. Valójában a szerződők ezt az új díjat vetették össze a többi biztosítónál elérhető árakkal, és ez alapján döntöttek a maradásról vagy a váltásról.

Az átkötést választók nem csak azért váltottak, mert a régi díjukhoz képest lényegesen kedvezőbb ajánlatot kaptak, hanem azért is, mert a régi biztosítójuk az előzőnél átlagosan lényegesen magasabb díjat kalkulált volna nekik.
Ha e tényezőt is figyelembe vesszük, akkor pusztán az átkötéssel a váltást választó ügyfelek összességében 7,9 milliárdot spóroltak, ami (a régi biztosítójuk által kínált új árhoz képest) átlagosan 30,2 százalékos megtakarítást jelent. Másfelől ez azt is jelenti, hogy a maradók sem pusztán kényelmi okok miatt nem váltottak, az ő esetükben is jelentősen, 5,8 százalékkal csökkent átlagosan a díj.


A PSZÁF által közölt fenti táblázat a két lépés hatását külön-külön becsülve tartalmazza. Látható, hogy az egyes lépések végén hogyan alakult az átkötést választók, illetve a régi biztosítójuknál maradók átlagos állománydíja, illetve a végső díjuk az egyes lépcsőfokokhoz viszonyítva mennyivel csökkent.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 13:25
Egy prágai székhelyű putyinista propagandaoldal kifejezetten arra a célra jött létre, hogy az Európa...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem