24 °C Budapest

Jelentősen növekedhetnek a biztosítási díjak

2011. március 28. 08:32

Fel kell számolni a biztosítások körében a nemi diszkriminációt. Az Európai Bíróság döntése hazánkban elsősorban az életbiztosítások körében hoz változást, így a nőknek várhatóan jókora díjnövekedéssel kell majd számolniuk - írja a Népszabadság.

Magyarországon a legnagyobb változás az életbiztosítások, azon belül is a kockázati típusú termékek esetében lehet. A férfiak születéskor várható élettartama ugyanis jóval alacsonyabb, így a nők életbiztosítása jellemzően jóval kevesebbe került eddig. A döntéssel tehát a nők járnak rosszabbul, vélhetően az ő biztosítási díjuk lesz magasabb.

Hasonló a helyzet a unit-linked és a vegyes életbiztosítások esetében is. Bár ez esetben nem kell akkora díjváltozásra számítani, ugyanis a kockázati rész súlya is kisebb, de itt is elmondható, hogy valószínűleg a nők járnak majd rosszabbul.

Nemcsak az életbiztosítások esetében várható díjnövekedés. Vélhetően a betegségbiztosítások esetében is módosításokra lehet számítani. Bár ezen termékek esetében vélhetően mindkét nem esetében változások lépnek majd életbe. Vannak betegségek, melyekre bizonyos életkorban a férfiak, míg másokra a nők fogékonyabbak, és ezeket a különbségeket eddig a társaságok figyelembe is vették.

Azt egyelőre még nem lehet tisztán látni, hogy az Európai Bizottság határozatát csak az új, vagy a már meglévő biztosításoknál is érvényesíteni kell-e majd. Abban az esetben, ha ez utóbbi áll fenn, úgy becslések szerint a biztosítások közel háromnegyedét érintheti a bizottság döntése. A Mabisz adatai szerint tavaly év végén 1,9 millió életbiztosítást kezeltek a társaságok.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 17. 14:37
Hamarosan folytatódhat Charlie Brooker népszerű sorozata.
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Kiszámoló  |  2022. május 17. 12:43
A múltkori Wise fiaskó után kerestem valami számlacsomagot, ahonnan olcsón/ingyen tudok utalni, a vé...
MNB Intézet  |  2022. május 17. 10:15
Fizetnénk-e azért, hogy szén-dioxid-kibocsátásunk káros hatásait ellensúlyozzuk? Egy kutatás szerint...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?