13 °C Budapest

Jelentősen növekedhetnek a biztosítási díjak

2011. március 28. 08:32

Fel kell számolni a biztosítások körében a nemi diszkriminációt. Az Európai Bíróság döntése hazánkban elsősorban az életbiztosítások körében hoz változást, így a nőknek várhatóan jókora díjnövekedéssel kell majd számolniuk - írja a Népszabadság.

Magyarországon a legnagyobb változás az életbiztosítások, azon belül is a kockázati típusú termékek esetében lehet. A férfiak születéskor várható élettartama ugyanis jóval alacsonyabb, így a nők életbiztosítása jellemzően jóval kevesebbe került eddig. A döntéssel tehát a nők járnak rosszabbul, vélhetően az ő biztosítási díjuk lesz magasabb.

Hasonló a helyzet a unit-linked és a vegyes életbiztosítások esetében is. Bár ez esetben nem kell akkora díjváltozásra számítani, ugyanis a kockázati rész súlya is kisebb, de itt is elmondható, hogy valószínűleg a nők járnak majd rosszabbul.

Nemcsak az életbiztosítások esetében várható díjnövekedés. Vélhetően a betegségbiztosítások esetében is módosításokra lehet számítani. Bár ezen termékek esetében vélhetően mindkét nem esetében változások lépnek majd életbe. Vannak betegségek, melyekre bizonyos életkorban a férfiak, míg másokra a nők fogékonyabbak, és ezeket a különbségeket eddig a társaságok figyelembe is vették.

Azt egyelőre még nem lehet tisztán látni, hogy az Európai Bizottság határozatát csak az új, vagy a már meglévő biztosításoknál is érvényesíteni kell-e majd. Abban az esetben, ha ez utóbbi áll fenn, úgy becslések szerint a biztosítások közel háromnegyedét érintheti a bizottság döntése. A Mabisz adatai szerint tavaly év végén 1,9 millió életbiztosítást kezeltek a társaságok.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06