Hány éves vagy? Így takaríts meg százezreket, milliókat

2011. március 7. 05:22

Életünk során mindent megteszünk annak érdekében, hogy megteremtsük magunk és szeretteink anyagi biztonságát. Az öngondoskodás cseppet sem könnyű feladat, hiszen minden életkorban más pénzügyi problémára kell megoldást találnunk. Összegyűjtöttük, születéstől halálunkig milyen lehetőségeink vannak az öngondoskodásra.

Életünk során mindent megteszünk annak érdekében, hogy megteremtsük magunk és szeretteink anyagi biztonságát. Az öngondoskodás cseppet sem könnyű feladat, hiszen minden életkorban más pénzügyi  problémára kell megoldást találnunk. Összegyűjtöttük, születéstől halálunkig milyen lehetőségeink vannak az öngondoskodásra.

Az öngondoskodás nem egy titkos svájci kassza feltöltését jelenti. Ehelyett célszerű több ésszerű lépést  megtennie mindenkinek, hogy minden élethelyzetben biztonságban érezhessük magunkat anyagilag. Tekintsük az életünket és a karrierünket egy dombnak, amelyre fel- és lemászva pénzhiányban szenvedünk, a csúcsán viszont remélhetőleg megtakarításaink keletkeznek. Célszerű a domb tetejéről szétosztani vagyonunkat utunk hátralévő részére. Életünk ily módon történő megtervezéséhez azonban rengeteg pénzügyi terméket kell megismernünk. Szedjük össze ezeket!

Helló világ

Nagyon népszerű termékek a Babakötvények, amiknek segítségével már a legkisebbeknek is félretehetünk pénzt, méghozzá állami támogatással. A lakás előtakarékosság egyik kezdő időpontja is lehet a születés, de ezt későbbiekben is bármikor elkezdheti akár a szülő, akár a fiatal. A lakás célú előtakarékossághoz szintén jár az állami támogatás.

Fiatalság bolondság?

A virtuális dombunk alján még kevés jövedelmünk van. Középiskolában még a szülői támogatás a meghatározó, zsebpénzen élünk. Mai fiatalok akár fix átutalásként is kaphatják a havi szülői ellátmányt. Ehhez szükséges egy bankszámlát nyitni. Talán az első ok, amiért beteheti a lábát bárki egy bankfiókba, hogy saját pénzügyi életét a kezébe vegye. Szerencsések a fiatalok, legtöbb bank ugyanis ingyenesen vezet számukra folyószámlát. Számlanyitás előtt kérdezzünk rá a külön az iskolásoknak és a fiataloknak járó kedvezményekre.

A szülők is biztathatják a csemetéjüket önálló pénzügyi pályáfutásuk elkezdésére. Minél hamarabb teszi ezt valaki, annál tudatosabb és magabiztosabb lesz később gyermeke a pénz és az öngondoskodás világában. Nem szabad félni elküldeni gyermekeinket világot látni, csomagoljunk be nekik szendvicseket, üdítőt, meleg ruhát és kössünk rájuk utasbiztosítást! Sok kellemetlenségtől kímélhet meg minket, akár egy belföldi osztálykirándulás során is.

Első nagy döntés: a diákhitel
Érdemes eladósodva kezdeni felnőtt életünket? Attól függ. Azt várjuk, hogy sokat keresünk a jövőben, ma meg felkopik az állunk? Akkor igen, kicsit előrehozhatunk jövőbeni keresetünkből. Ez is öngondoskodás, hiszen jövőnket meghatározhatja, hogy most mennyit tudunk oktatásunkra költeni!

 

Átlépve az egyetem, a főiskola küszöbét pénzügyi lehetőségeink és kötelezettségeink is megnőnek. A kollégiumi díj, a tandíj és bizony az utóvizsgadíj befizetése is szükséges lehet. Különösen az utóbbit szeretné mindenki már saját forrásból fedezni, a zsebpénzt pedig kiegészítheti ösztöndíj vagy akár diákhitel. Ezekkel már önállóan gazdálkodhatnak a hallgatók.

 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A nagybetűs élet

Munkát találni sem egyszerű, de amint sikerül, kezdhetünk is aggódni a nyugdíjas éveink miatt. Persze ez az időszak életünk legnagyobb költekezésének az időszaka is egyben. A fészeképítés, ami nekünk kicsit drágább mulatság, mint a gólyáknak. Néhány gally helyett mi jelzáloghitelért róhatjuk a vidék bankjait. Ezen a ponton a legcélszerűbb a körültekintés, ne rokkanjunk bele egy rossz döntésbe.

Ugyan már nem kell kötelezően a magánnyugdípénztárakba utalnunk, de maradt még lehetőség az öngondoskodásra, akár munkáltatói segítséggel is. Az Önkéntes Magánnyugdíjpénztár, a Nyugdíj- Előtakarossági Számla (NYESZ), a Tartós Befektetési Szerződés (TBSZ), az Egészségpénztár és egyéb megtakarítások, befektetések várják a pénzünket. Számunkra legjobbakat kiválasztva indulhat is a takarékoskodás!

Ezekről a termékekről bővebben olvashatsz a Pénzcentrum.hu Öngöndoskodás hetének cikksorozatában. 

A gondosan megválogatott befektetésekkel nyugodtan élvezhetjük majd öregkorunkat. Bértárgyaláskor is térjünk ki rá, hogy miben támogathat minket az új munkahelyünk. Sokan csak a nettó vagy bruttó bérben egyeznek meg, pedig ezek a tényezők is ugyanannyira fontosak lehetnek.

Életünk ezen szakasza a felhalmozásé. Lakásunkat szépítgetjük, berendezzük, kényelmes életet építgetünk magunknak. A szorgos munkával felhalmozott értékeinket meg kell védenünk és biztosítanunk. Biztosíthatjuk az életünket, a vagyonunkat. Jelzálogunk mellé valószínűleg a hitelintézet is megköveteli a Kockázati Életbiztosítást, de e mellett még Befektetési Életbiztosításunk is lehet. A Kockázati Életbiztosítás csakis halálunk vagy munkaképességünk elvesztésekor fizet. Hitelfelvétel mellett a legtöbb bank megköveteli, hiszen ekkor ők sem veszítik el a befektetésüket és mi is maradhatunk otthonunkban.

A nők életpályája eltérhet, nekik érdemes külön gondoskodni magukról, mind a gyerekvállalásra, mind a női betegségekre gondolva. Az erre vonatkozó biztosítások is megtalálhatók a piacon.

A nyugalmas évek: nem csak a húszéveseké

Szerencsésen célba érkeztünk? Nem-nem. Megtakarításainkat nem csak felélnünk kell ekkor, kezelésük épp ugyanannyi bajjal és gonddal jár. Biztosításainkat nem mondhatjuk le. Takarékoskodni és támogatni kell gyerekeinket, unokáinkat, így szerencsére marad feladat az időskorunkra is. Legtöbben ebben a korban a biztonságosabb befektetéseket kedvelik, ilyenek az állampapírok, banki betétek.

Sokan szorulnak idősebb korukra valamilyen pénzügyi támogatásra, ha nem sikerült félretenniük eleget.  Az életjáradékok ebben az esetben segíthetnek. Persze ebben az esetben is szükségünk lesz egy lakásra, mert életjáradákot csak így kaphatunk.

Ez már a vég

A sajnálatos esetre is felkészülhetünk a temetkezési biztosítások révén. A legfőképp időseket megcélzó termék egyre több biztosító kínálatába bekerül. Nagy költségeket vehetünk le hozzátartozóink válláról halálunk esetén, ha rendelkezünk ilyen biztosítással.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 17. 20:47
A felület alapítója Kövesdi Gábor, aki maga is közösségi finanszírozással indított korábban vállalko...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Kiszámoló  |  2022. május 17. 12:43
A múltkori Wise fiaskó után kerestem valami számlacsomagot, ahonnan olcsón/ingyen tudok utalni, a vé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?