4 °C Budapest

Hány éves vagy? Így takaríts meg százezreket, milliókat

2011. március 7. 05:22

Életünk során mindent megteszünk annak érdekében, hogy megteremtsük magunk és szeretteink anyagi biztonságát. Az öngondoskodás cseppet sem könnyű feladat, hiszen minden életkorban más pénzügyi problémára kell megoldást találnunk. Összegyűjtöttük, születéstől halálunkig milyen lehetőségeink vannak az öngondoskodásra.

Életünk során mindent megteszünk annak érdekében, hogy megteremtsük magunk és szeretteink anyagi biztonságát. Az öngondoskodás cseppet sem könnyű feladat, hiszen minden életkorban más pénzügyi  problémára kell megoldást találnunk. Összegyűjtöttük, születéstől halálunkig milyen lehetőségeink vannak az öngondoskodásra.

Az öngondoskodás nem egy titkos svájci kassza feltöltését jelenti. Ehelyett célszerű több ésszerű lépést  megtennie mindenkinek, hogy minden élethelyzetben biztonságban érezhessük magunkat anyagilag. Tekintsük az életünket és a karrierünket egy dombnak, amelyre fel- és lemászva pénzhiányban szenvedünk, a csúcsán viszont remélhetőleg megtakarításaink keletkeznek. Célszerű a domb tetejéről szétosztani vagyonunkat utunk hátralévő részére. Életünk ily módon történő megtervezéséhez azonban rengeteg pénzügyi terméket kell megismernünk. Szedjük össze ezeket!

Helló világ

Nagyon népszerű termékek a Babakötvények, amiknek segítségével már a legkisebbeknek is félretehetünk pénzt, méghozzá állami támogatással. A lakás előtakarékosság egyik kezdő időpontja is lehet a születés, de ezt későbbiekben is bármikor elkezdheti akár a szülő, akár a fiatal. A lakás célú előtakarékossághoz szintén jár az állami támogatás.

Fiatalság bolondság?

A virtuális dombunk alján még kevés jövedelmünk van. Középiskolában még a szülői támogatás a meghatározó, zsebpénzen élünk. Mai fiatalok akár fix átutalásként is kaphatják a havi szülői ellátmányt. Ehhez szükséges egy bankszámlát nyitni. Talán az első ok, amiért beteheti a lábát bárki egy bankfiókba, hogy saját pénzügyi életét a kezébe vegye. Szerencsések a fiatalok, legtöbb bank ugyanis ingyenesen vezet számukra folyószámlát. Számlanyitás előtt kérdezzünk rá a külön az iskolásoknak és a fiataloknak járó kedvezményekre.

A szülők is biztathatják a csemetéjüket önálló pénzügyi pályáfutásuk elkezdésére. Minél hamarabb teszi ezt valaki, annál tudatosabb és magabiztosabb lesz később gyermeke a pénz és az öngondoskodás világában. Nem szabad félni elküldeni gyermekeinket világot látni, csomagoljunk be nekik szendvicseket, üdítőt, meleg ruhát és kössünk rájuk utasbiztosítást! Sok kellemetlenségtől kímélhet meg minket, akár egy belföldi osztálykirándulás során is.

Első nagy döntés: a diákhitel
Érdemes eladósodva kezdeni felnőtt életünket? Attól függ. Azt várjuk, hogy sokat keresünk a jövőben, ma meg felkopik az állunk? Akkor igen, kicsit előrehozhatunk jövőbeni keresetünkből. Ez is öngondoskodás, hiszen jövőnket meghatározhatja, hogy most mennyit tudunk oktatásunkra költeni!

 

Átlépve az egyetem, a főiskola küszöbét pénzügyi lehetőségeink és kötelezettségeink is megnőnek. A kollégiumi díj, a tandíj és bizony az utóvizsgadíj befizetése is szükséges lehet. Különösen az utóbbit szeretné mindenki már saját forrásból fedezni, a zsebpénzt pedig kiegészítheti ösztöndíj vagy akár diákhitel. Ezekkel már önállóan gazdálkodhatnak a hallgatók.

 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A nagybetűs élet

Munkát találni sem egyszerű, de amint sikerül, kezdhetünk is aggódni a nyugdíjas éveink miatt. Persze ez az időszak életünk legnagyobb költekezésének az időszaka is egyben. A fészeképítés, ami nekünk kicsit drágább mulatság, mint a gólyáknak. Néhány gally helyett mi jelzáloghitelért róhatjuk a vidék bankjait. Ezen a ponton a legcélszerűbb a körültekintés, ne rokkanjunk bele egy rossz döntésbe.

Ugyan már nem kell kötelezően a magánnyugdípénztárakba utalnunk, de maradt még lehetőség az öngondoskodásra, akár munkáltatói segítséggel is. Az Önkéntes Magánnyugdíjpénztár, a Nyugdíj- Előtakarossági Számla (NYESZ), a Tartós Befektetési Szerződés (TBSZ), az Egészségpénztár és egyéb megtakarítások, befektetések várják a pénzünket. Számunkra legjobbakat kiválasztva indulhat is a takarékoskodás!

Ezekről a termékekről bővebben olvashatsz a Pénzcentrum.hu Öngöndoskodás hetének cikksorozatában. 

A gondosan megválogatott befektetésekkel nyugodtan élvezhetjük majd öregkorunkat. Bértárgyaláskor is térjünk ki rá, hogy miben támogathat minket az új munkahelyünk. Sokan csak a nettó vagy bruttó bérben egyeznek meg, pedig ezek a tényezők is ugyanannyira fontosak lehetnek.

Életünk ezen szakasza a felhalmozásé. Lakásunkat szépítgetjük, berendezzük, kényelmes életet építgetünk magunknak. A szorgos munkával felhalmozott értékeinket meg kell védenünk és biztosítanunk. Biztosíthatjuk az életünket, a vagyonunkat. Jelzálogunk mellé valószínűleg a hitelintézet is megköveteli a Kockázati Életbiztosítást, de e mellett még Befektetési Életbiztosításunk is lehet. A Kockázati Életbiztosítás csakis halálunk vagy munkaképességünk elvesztésekor fizet. Hitelfelvétel mellett a legtöbb bank megköveteli, hiszen ekkor ők sem veszítik el a befektetésüket és mi is maradhatunk otthonunkban.

A nők életpályája eltérhet, nekik érdemes külön gondoskodni magukról, mind a gyerekvállalásra, mind a női betegségekre gondolva. Az erre vonatkozó biztosítások is megtalálhatók a piacon.

A nyugalmas évek: nem csak a húszéveseké

Szerencsésen célba érkeztünk? Nem-nem. Megtakarításainkat nem csak felélnünk kell ekkor, kezelésük épp ugyanannyi bajjal és gonddal jár. Biztosításainkat nem mondhatjuk le. Takarékoskodni és támogatni kell gyerekeinket, unokáinkat, így szerencsére marad feladat az időskorunkra is. Legtöbben ebben a korban a biztonságosabb befektetéseket kedvelik, ilyenek az állampapírok, banki betétek.

Sokan szorulnak idősebb korukra valamilyen pénzügyi támogatásra, ha nem sikerült félretenniük eleget.  Az életjáradékok ebben az esetben segíthetnek. Persze ebben az esetben is szükségünk lesz egy lakásra, mert életjáradákot csak így kaphatunk.

Ez már a vég

A sajnálatos esetre is felkészülhetünk a temetkezési biztosítások révén. A legfőképp időseket megcélzó termék egyre több biztosító kínálatába bekerül. Nagy költségeket vehetünk le hozzátartozóink válláról halálunk esetén, ha rendelkezünk ilyen biztosítással.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 16. 19:55
Garázdaság mellett immáron még egy tényállás miatt folyik büntetőeljárás a Telex és a Gulyáságyú Méd...
Bankmonitor  |  2024. április 16. 12:05
Az otthonfelújítási támogatás részletszabályai még nem ismertek, egy sor fontos dolgot nem tudunk a...
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem