6 °C Budapest

Rekord év jön? Másfél-kétmillió autós is kötelezőt válthat

2010. szeptember 23. 13:02

A K&H Biztosító piaci értékelése A biztosítók kétségtelenül több nehézséggel szembesültek 2009-ben és 2010-ben, mint az elmúlt 20 évben bármikor. Először a válság okozta visszaesés, az életbiztosítások adókedvezményének megvonása sújtotta az ágazatot, majd a különadó. Az életbiztosítások terén a vártnál hosszabb ideig tart a visszaesés, a nem-életbiztosítási piacra az ingatlanpiac és a gépkocsi-kereskedelem folytatódó mélyrepülése hat negatív irányban. A nem-életbiztosítási oldalon aggodalomra ad okot, hogy a biztosított ingatlanok száma tovább csökkent a pusztító viharok és a rekordösszegű biztosítási kifizetések ellenére. A lakosságot érintő kihívások azonban az öngondoskodás felértékelődését idézik elő a társadalomban, ezért az életbiztosításoknál közép- és hosszú távon növekedésre lehet számítani. Továbbá az őszi KGFB kampány is hozhat még meglepetéseket - a K&H Biztosító piaci értékelése szerint.

Nem-életbiztosítás

A K&H Biztosító korábbi piaci előrejelzésének megfelelően csökkent a nem-életbiztosítási szegmens díjbevétele 2010-ben. A nem-életbiztosítási szerződések száma minden biztosítástípus esetében csökkent, különösen a casco biztosításoknál. A fizetőképes kereslet visszaesése közvetetten a biztosítási szektorra is hat, hiszen a csökkenő piaci torta folyamatos árversenyt generál. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy idén rekordösszegű kifizetésekkel álltak helyt a biztosítók a több hónapon át tartó súlyos viharkároknál. Aggasztó, hogy a nagy nyilvánosságot kapott, súlyos viharkárok ellenére tovább csökkent a biztosított ingatlanok száma, mint azt a Mabisz napokban közzétett elemzése is kiemeli.

KGFB - tovább csökkenhet a díjbevétel


Kaszab Attila, a K&H Biztosító nem-életbiztosítási üzletágának vezetője

"Az autótulajdonosok fokozott költség-érzékenysége miatt várhatóan az ügyfelek jelentős része ellenőrizni fogja, hogy az aktuális díjánál talál-e jobbat. Nagy valószínűség szerint a váltók száma a tavalyi évhez hasonlóan újabb rekordot dönt, és elérheti akár a 1,5-2 milliót is, így a szegmens díjbevétele a jelentős idei zsugorodás után 2011-ben is tovább csökkenhet.

A biztosítóváltás elsődleges hatása, hogy erőteljes átrendeződést hozhat a piacon; újra lesznek nagy nyertesek és vesztesek. Ha pénzügyi szempontból vizsgáljuk, a technikai eredmények romlottak, ezért a közeljövőben mindenképpen korrekcióra lesz szükség." - mondta Kaszab Attila.

Casco - stagnálnak a bevételek

A casco biztosítások esetében immáron 2006 óta folyamatosan csökken a biztosítók díjbevétele és ez a trend a legjobb esetben is csak stagnálásba válthat. Az új autók eladása terén az előrejelzések sajnos nem túl biztatóak, és a használt, néhány éves autókra pedig egyre kevesebb biztosítást tartanak majd fenn a K&H előrejelzése szerint, és ezek esetében is nagy a kísértés, hogy olcsóbb konstrukciókra váltsák azokat át.

Szerződésszám csökkenés az ingatlanbiztosításoknál

Az ingatlanbiztosítások esetében is további szerződésszám csökkenés várható, de ezt ellensúlyozhatja majd a biztosított értékek indexálása, így összességében a díjbevételek valószínűleg - ha nagyon kis mértékben is -, de növekedni fognak, ez azonban reálértéken még mindig csökkenést jelent.

Növekszik az egyszeri díjas életbiztosítási szegmens

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

"Az életbiztosítási területén az első félévben látványos növekedést produkált az egyszeri díjas életbiztosítások szegmense.


Kuruc Péter, a K&H Biztosító életbiztosítási üzletágvezetője

Ennek oka kettős: egyrészt a tavalyi év első fele e szegmens értékesítésében az abszolút mélypontot jelentette, másrészt néhány piaci szereplő rendkívül magas kamatú betéti jellegű terméket értékesített. E mellett azonban objektív piaci tényezők is segítik a szektort az egyszeri díjas konstrukciók tekintetében. A 2009 évi értékektől jócskán elmaradó kamatszint miatt eltűntek a kiemelkedően magas banki kamatajánlatok, a tőkepiacok megnyugvása ismét meghozta az ügyfelek kockázati étvágyát. Ezek a tendenciák mindenképpen segítenek a hosszú távú megtakarításoknak. A versenytársként megjelent tartós befektetési számla az egyszeri díjas termékek átgondolására serkenti a biztosítási szektor szereplőit." - mondta el Kuruc Péter, majd hozzátette - "Nehéz megjósolni, meddig tart az egyszeri díjas életbiztosítási piac jelenlegi mértékű növekedése. Függ attól, hogy a piaci szereplők milyen mértékben vállalnak, legalábbis rövidtávon negatív marzsot, annak érdekében, hogy az ügyfelek számára különösen vonzó termékkondíciókat biztosíthassanak."

Rendszeres díjas életbiztosítás - talán túl a mélyponton

A szakértő szerint még nem tértünk vissza a válság előtti szintekre az életbiztosítások területén. A rendszeres díjas biztosítások piacszintű állománya több éves csökkenés után talán épp most került túl a mélyponton. Az új szerzések volumene azonban még nem éri el a válság előtti szinteket. A rendszeres díjas termékek törlési volumene szektorszinten visszatért a 2008 előtti szintekre. A törölt és a lejáró szerződések együttes értéke azonban a lejáró biztosításokkal együtt négy negyedéven keresztül olyan mértékű volt, amelyet a szektor nem tudott pótolni az új szerzésekkel. Emiatt az ügyfelek által rendszeresen fizetett díjak értéke folyamatosan csökken az egy évvel korábbi szinthez képest. Ezzel ellentétben pozitív hír, hogy a szektor által kezelt vagyon minden idők legmagasabb szintjén áll.

Kuruc Péter elmondta: "Összességében az életbiztosítási szektorban hosszabb ideig tart a visszaesés, mint azt kezdetben gondoltuk. Az elmúlt időszakban a lakosság nem kis része pénzügyi nehézségekkel szembesült, s emiatt az öngondoskodás szerepe felértékelődött. Az öngondoskodás pedig az életbiztosítási szektor növekedésének motorja, a hullámvölgyet ezért nemsokára hullámhegy fogja követni a rendszeres díjas szegmensben is."

Raiffeisen: elindult a Jövő és Biztonság Életbiztosítás

Rugalmas felhasználású biztosítási terméket indított útjára a Raiffeisen Bank. Az új termék egyszerre nyújt rugalmas, élethelyzetekhez kötődő felhasználási lehetőséget és garantált, tervezhető kifizetést a biztosítottak számára.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 19. 06:01
A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente...
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem