21 °C Budapest

Rekord év jön? Másfél-kétmillió autós is kötelezőt válthat

2010. szeptember 23. 13:02

A K&H Biztosító piaci értékelése A biztosítók kétségtelenül több nehézséggel szembesültek 2009-ben és 2010-ben, mint az elmúlt 20 évben bármikor. Először a válság okozta visszaesés, az életbiztosítások adókedvezményének megvonása sújtotta az ágazatot, majd a különadó. Az életbiztosítások terén a vártnál hosszabb ideig tart a visszaesés, a nem-életbiztosítási piacra az ingatlanpiac és a gépkocsi-kereskedelem folytatódó mélyrepülése hat negatív irányban. A nem-életbiztosítási oldalon aggodalomra ad okot, hogy a biztosított ingatlanok száma tovább csökkent a pusztító viharok és a rekordösszegű biztosítási kifizetések ellenére. A lakosságot érintő kihívások azonban az öngondoskodás felértékelődését idézik elő a társadalomban, ezért az életbiztosításoknál közép- és hosszú távon növekedésre lehet számítani. Továbbá az őszi KGFB kampány is hozhat még meglepetéseket - a K&H Biztosító piaci értékelése szerint.

Nem-életbiztosítás

A K&H Biztosító korábbi piaci előrejelzésének megfelelően csökkent a nem-életbiztosítási szegmens díjbevétele 2010-ben. A nem-életbiztosítási szerződések száma minden biztosítástípus esetében csökkent, különösen a casco biztosításoknál. A fizetőképes kereslet visszaesése közvetetten a biztosítási szektorra is hat, hiszen a csökkenő piaci torta folyamatos árversenyt generál. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy idén rekordösszegű kifizetésekkel álltak helyt a biztosítók a több hónapon át tartó súlyos viharkároknál. Aggasztó, hogy a nagy nyilvánosságot kapott, súlyos viharkárok ellenére tovább csökkent a biztosított ingatlanok száma, mint azt a Mabisz napokban közzétett elemzése is kiemeli.

KGFB - tovább csökkenhet a díjbevétel


Kaszab Attila, a K&H Biztosító nem-életbiztosítási üzletágának vezetője

"Az autótulajdonosok fokozott költség-érzékenysége miatt várhatóan az ügyfelek jelentős része ellenőrizni fogja, hogy az aktuális díjánál talál-e jobbat. Nagy valószínűség szerint a váltók száma a tavalyi évhez hasonlóan újabb rekordot dönt, és elérheti akár a 1,5-2 milliót is, így a szegmens díjbevétele a jelentős idei zsugorodás után 2011-ben is tovább csökkenhet.

A biztosítóváltás elsődleges hatása, hogy erőteljes átrendeződést hozhat a piacon; újra lesznek nagy nyertesek és vesztesek. Ha pénzügyi szempontból vizsgáljuk, a technikai eredmények romlottak, ezért a közeljövőben mindenképpen korrekcióra lesz szükség." - mondta Kaszab Attila.

Casco - stagnálnak a bevételek

A casco biztosítások esetében immáron 2006 óta folyamatosan csökken a biztosítók díjbevétele és ez a trend a legjobb esetben is csak stagnálásba válthat. Az új autók eladása terén az előrejelzések sajnos nem túl biztatóak, és a használt, néhány éves autókra pedig egyre kevesebb biztosítást tartanak majd fenn a K&H előrejelzése szerint, és ezek esetében is nagy a kísértés, hogy olcsóbb konstrukciókra váltsák azokat át.

Szerződésszám csökkenés az ingatlanbiztosításoknál

Az ingatlanbiztosítások esetében is további szerződésszám csökkenés várható, de ezt ellensúlyozhatja majd a biztosított értékek indexálása, így összességében a díjbevételek valószínűleg - ha nagyon kis mértékben is -, de növekedni fognak, ez azonban reálértéken még mindig csökkenést jelent.

Növekszik az egyszeri díjas életbiztosítási szegmens

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

"Az életbiztosítási területén az első félévben látványos növekedést produkált az egyszeri díjas életbiztosítások szegmense.


Kuruc Péter, a K&H Biztosító életbiztosítási üzletágvezetője

Ennek oka kettős: egyrészt a tavalyi év első fele e szegmens értékesítésében az abszolút mélypontot jelentette, másrészt néhány piaci szereplő rendkívül magas kamatú betéti jellegű terméket értékesített. E mellett azonban objektív piaci tényezők is segítik a szektort az egyszeri díjas konstrukciók tekintetében. A 2009 évi értékektől jócskán elmaradó kamatszint miatt eltűntek a kiemelkedően magas banki kamatajánlatok, a tőkepiacok megnyugvása ismét meghozta az ügyfelek kockázati étvágyát. Ezek a tendenciák mindenképpen segítenek a hosszú távú megtakarításoknak. A versenytársként megjelent tartós befektetési számla az egyszeri díjas termékek átgondolására serkenti a biztosítási szektor szereplőit." - mondta el Kuruc Péter, majd hozzátette - "Nehéz megjósolni, meddig tart az egyszeri díjas életbiztosítási piac jelenlegi mértékű növekedése. Függ attól, hogy a piaci szereplők milyen mértékben vállalnak, legalábbis rövidtávon negatív marzsot, annak érdekében, hogy az ügyfelek számára különösen vonzó termékkondíciókat biztosíthassanak."

Rendszeres díjas életbiztosítás - talán túl a mélyponton

A szakértő szerint még nem tértünk vissza a válság előtti szintekre az életbiztosítások területén. A rendszeres díjas biztosítások piacszintű állománya több éves csökkenés után talán épp most került túl a mélyponton. Az új szerzések volumene azonban még nem éri el a válság előtti szinteket. A rendszeres díjas termékek törlési volumene szektorszinten visszatért a 2008 előtti szintekre. A törölt és a lejáró szerződések együttes értéke azonban a lejáró biztosításokkal együtt négy negyedéven keresztül olyan mértékű volt, amelyet a szektor nem tudott pótolni az új szerzésekkel. Emiatt az ügyfelek által rendszeresen fizetett díjak értéke folyamatosan csökken az egy évvel korábbi szinthez képest. Ezzel ellentétben pozitív hír, hogy a szektor által kezelt vagyon minden idők legmagasabb szintjén áll.

Kuruc Péter elmondta: "Összességében az életbiztosítási szektorban hosszabb ideig tart a visszaesés, mint azt kezdetben gondoltuk. Az elmúlt időszakban a lakosság nem kis része pénzügyi nehézségekkel szembesült, s emiatt az öngondoskodás szerepe felértékelődött. Az öngondoskodás pedig az életbiztosítási szektor növekedésének motorja, a hullámvölgyet ezért nemsokára hullámhegy fogja követni a rendszeres díjas szegmensben is."

Raiffeisen: elindult a Jövő és Biztonság Életbiztosítás

Rugalmas felhasználású biztosítási terméket indított útjára a Raiffeisen Bank. Az új termék egyszerre nyújt rugalmas, élethelyzetekhez kötődő felhasználási lehetőséget és garantált, tervezhető kifizetést a biztosítottak számára.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 24. 15:57
Néhány napja még arra utalt Huth Gergely, hogy a PestiSrácok jövője is bizonytalanná vált a Pesti TV...
Holdblog  |  2022. május 24. 15:38
A Todd Boehly amerikai üzletember vezette konzorcium megegyezett Roman Abramovics orosz oligarchával...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Összkép  |  2022. május 23. 14:31
Hét éves lett az Összkép. Ez volt az az év, ilyenkor még volt COVID, de már túlléptünk a karanténon...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?