24 °C Budapest

Szaporodó természeti csapások: korszerűtlen katasztrófa-biztosítási rendszer

2010. szeptember 22. 10:32

A VII. Biztosításszakmai Konferencia résztvevői szerint nem megfelelő a természeti katasztrófák kezelésének hazánkban alkalmazott módszere. A károk utáni állami segítségnyújtás, nem biztosít megfelelő védelmet az egyre növekvő árvizek, viharok okozta károk jövőbeli kezelésére. A biztosítási szakértők a nemzetközi gyakorlatban már sikerrel alkalmazott, megelőzésen és kockázatcsökkentésen alapuló átfogó rendszer létrehozását sürgetik hazánkban.

A globális felmelegedés természeti katasztrófákra gyakorolt hatása és ezen katasztrófák hatékonyabb magyarországi kezelése volt az egyik kiemelt témája a Siófokon tartott VII. Biztosításszakmai Konferenciának. A konferenciára meghívott szakértők arról számoltak be, hogy az elmúlt 40 év 20 legnagyobb kárt okozó káreseménye természeti csapások következtében állt elő világviszonylatban. Növekvő tendenciára vall, hogy ezen események közül 18 az utolsó 15 év során következett be.

A hazánkban is egyre gyakoribb és egyre nagyobb károkat okozó árvizek, földcsuszamlások és viharok elleni hatékony védekezéshez a szakértők szerint továbbiakban már nem elegendő, az utólagos kompenzáción alapuló hazai rendszer. Egy kármegelőzésen és kockázatcsökkentésen nyugvó átfogó kockázatkezelési rendszer szükséges, mely a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően az állam és a biztosítási szektor közötti szoros együttműködésen túl magában foglalja a kármegelőzést, a törvényi és jogi szabályozást, a biztosítást és a finanszírozást is.

Az OECD országok helyzetét vizsgáló tanulmány megállapítja, hogy sokhelyütt - hazánkhoz hasonlóan - a természeti katasztrófákhoz és károkhoz tartozó alapvető információk összegyűjtése és elérése is gondot okoz. Mindaddig, amíg nincs arról összesítés, hogy a kormányzati szervek, különböző alapok, alapítványok és biztosítók mennyit és mire költenek a katasztrófák kapcsán, amíg a különböző kutatóintézetek és biztosítók által kezelt adatok és statisztikák nem kerülnek összesített felhasználásra, mindaddig míg nem büntetik azokat, akik elmulasztják a véd művek karbantartását, vagy éppen betemetik a vízelvezető árkokat - nem lehet kiszámítható és működő kockázatkezelési rendszert létrehozni.

Átfogó rendszer létrehozása azonban nem oldható meg kormányzati koordináció nélkül. A Biztosításszakmai Konferencia résztvevőinek többsége szerint e lépés nem halogatható tovább. A Magyar Biztosítási Alkuszok Szövetsége (MABIASZ) meg is fogalmazott egy javaslatot, mely az egyeztetések és a szakmai munka mielőbbi megkezdését célozza a szükséges szereplők bevonásával. Püski András - a MABIASZ elnöke - a javaslattal kapcsolatban elmondta, hogy abban a jövőbeli katasztrófa károk kezelhetővé tétele érdekében az illetékes kormányzati szervek, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, a szükséges szakértők és tanácsadók, valamint a biztosítási szakma képviselőinek részvételével működő szakértői bizottság felállítását kérik a kormányzattól.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A nemzetközi példák is azt mutatják, hogy csak azok az országok képesek nagyobb fennakadás nélkül átvészelni a természeti katasztrófákat, ahol az állami szerepvállalás és koordináció megvalósul.

Forrás: MABIASZ

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 21. 09:59
2009-ben a pénzügyi világégéskor találták ki a jegybankok (először a mindig bátrabb Fed), hogy a kam...
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?