5 °C Budapest

Baj lehet a kgfb-díjcsökkentésből! Akadozni fog a kárrendezés?

2009. november 20. 05:40

A korábbinál hosszabb ügyintézést eredményezhet a díjcsökkentés Az idei kötelező kampány első közel 3 hetének tapasztalatai alapján a biztosítót váltó ügyfelek döntő többsége, mintegy 80 %-a a független alkuszokon keresztül köti meg új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) szerződését. A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) szerint ugyanakkor a nem várt jelentős díjcsökkenés a jövő évtől problémákat is generálhat a piacon.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A szövetség várakozásai szerint lesznek olyan biztosítók, melyek a kieső díjbevételt már csak a kárrendezési szolgáltatások színvonalának csökkentésével tudják majd kompenzálni, ami a korábbinál nehézkesebb, a megszokottnál hosszabb ügyintézést is eredményezhet. Ezért az elkövetkező időszakban a szakmai tapasztalatuk és biztosítói kapcsolatrendszerük miatt az ügyfeleknek érdemes lesz még fokozottabban támaszkodniuk a biztosítási alkuszokra.

Az ügyfelek a teljes piaci kínálat megismerésén kívül többféle adminisztrációs segítséget is igényelnek. Ezért a biztosítói direkt csatornák tavalyinál markánsabb megjelenése nincs hatással az alkuszok népszerűségére.


Papp Lajos

"Az alkuszok a választást segítő tanácsadáson kívül az ügyfél megbízása alapján felmondják az előző szerződést, intézik az új szerződésre vonatkozó adminisztrációt, káresemény esetén pedig - az ügyfél ilyen irányú megbízása alapján - ügyféloldalon működnek közre a kárügyintézésben" - mondta el Papp Lajos, az FBAMSZ elnöke.

A végső hajrá a jövő hétre várható

Az év ezen időszakában természetesen magára a kötelező biztosítási kampányra koncentrál a sajtó és az ügyfelek is. Az idei kampányban a kötések listáját az eddigi tapasztalatok alapján nagy biztosítók vezetik. A képet ugyanakkor árnyalja, hogy van olyan társaság, ahol az újrakötések mértéke a szokásosnál is nagyobb méreteket ölthet. A várakozásokkal szemben ugyanis az idén 15-20 %-kal csökkentek az átlagdíjak. Míg tavaly 30 ezer forintért köthettek kötelező biztosítást az autósok, az idén 25 ezer forint az átlagos szerződési díj.

"Összességében a tavalyinál intenzívebb első hetek ellenére az utolsó héten várható a kötések 40 %-a, így a végeredmény az előzetesen nem várt 900 ezres határt is átlépheti, igaz, ezeknek a kötéseknek akár harmada is a saját biztosítónál való újrakötés lehet." - mondta el Papp Lajos.

Hány autós vesz részt a jövő évi kampányban

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 19. szerda
Sára, Márió
3. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?